Departementschef: Lederkurser skal gøre op med silotænkning
FIK DU LÆST: Finansministeriet står i spidsen for en omfattende satsning på ledelses- og talentudvikling i centraladministrationen. Embedsmænd skal tænke helhedsorienteret, men ikke nødvendigvis finansministerielt, siger departementschef Martin Præstegaard. (Bragt første gang i februar 2017)
Lasse Lange
JournalistCentraladministrationen er i disse år i fuld gang med at professionalisere ledelses- og talentudviklingen for embedsmænd og chefer i ministeriernes departementer og styrelser.
Med Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard, i spidsen iværksætter Finansministeriet og Moderniseringsstyrelsen således i disse år flere projekter, der har det fælles mål at styrke ledelseskompetencerne og helhedsorienteringen hos høj og lav på Slotsholmen.
Allerede i 2014 søsattes det såkaldte Spot-program, et elite-forløb for en lille skare af karriere-embedsmænd, der har potentiale til at avancere til Slotsholmens sluttede kreds af departementschefer og styrelsesdirektører inden for et til tre år.
Anden omgang af toplederuddannelsen er netop iværksat, og samtidig er et andet og langt mere omfattende tiltag undervejs. Under parolen Plus lancerer Finansministeriet i løbet af de kommende år et ledelsesudviklingsprogram, der skal hjælpe alle fra yngste fuldmægtige til departementschefer med at udvikle lederegenskaber og iklæde dem en helhedsorientering, der frigør dem fra de enkelte ministeriers silotænkning.
Første forløb af udviklingsprogrammet for ledere med toplederpotentiale blev afsluttet i december 2015.
Andet forløb er startet op i efteråret 2016 og løber frem til december 2017. Forløbet består af en kick off-dag, fem moduler og en afslutningsdag.
Modul 1 om de retlige rammer for offentlig topledelse er afholdt i 2016. Deltagerne blev blandt andet undervist og udfordret af departementschef Christian Kettel Thomsen, rigsadvokat Ole Hasselgaard, rigsrevisor Lone Strøm, Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, og tidligere departementschef Bo Smith.
Modul 2 om nye tendenser finder sted i Storbritannien. På modulet skal deltagerne præsenteres for og arbejde med nye tendenser inden for offentlig ledelse og få inspiration til at arbejdet med at udvikle og fremtidssikre offentlige organisationer.
Modul 3 om det personlige lederskab fokuserer på de personlige egenskaber, kompetencer og adfærd. På modulet skal deltagerne blandt andet arbejde både teoretisk og praktisk med kommunikation.
Modul 4 om styring og ledelse omhandler styringstilgange, projekt- og programledelse samt forandringsledelse. På modulet vil deltagerne blandt andet blive præsenteret for teorier, værktøjer og cases.
Modul 5 om lederteams og helhedsorientering sætter fokus på evnen til at sætte, drive og udvikle en højtpræsterende ledergruppe, samt evnen til at sikre at egen organisation samarbejder og skaber resultater på tværs af den offentlige og private sektor.
Ud over deltagelse i modulerne modtager deltagerne individuel sparring og arbejder på og mellem modulerne med individuelle ledelsesprojekter.
De to konsulentfirmaer Implement Consulting Group og Lead – enter next level er efter afholdt udbud valgt som leverandører på forløbet for hold to. Forløbets indhold er herefter udviklet i samarbejde med Implement Consulting Group og Lead – enter next level.
Plus (Program for Ledelsesudvikling i Staten) er et ledelsesudviklinglingsprogram for embedsmænd på alle niveauer.
Det er ikke sådan, at man bare skal lære at tænke som om, at man er ansat i Finansministeriet. Men alle har en forpligtelse til at tænke helhedsorienteret.
Martin Præstegaard
Departementschef, Finansministeriet
“Vi skal have alle de statslige ledere til at tænke på, at de ikke bare arbejder i et ministerium, i en søjle og en silo, men har et helhedsansvar,” siger Martin Præstegaard, Finansministeriets departementschef, til Altinget.
“Det er ikke sådan, at man bare skal lære at tænke som om, at man er ansat i Finansministeriet. Men alle har en forpligtelse til at tænke helhedsorienteret,” fortsætter departementschefen.
Martin Præstegaard, departementschef, Finansministeriet
Sophus Garfiel, departementschef, Social- og Indenrigsministeriet
Agnete Gersing, departementschef, Uddannelses- og Forskningsministeriet
Henrik Studsgaard, departementschef, Miljø- og Fødevareministeriet
Poul Taankvist, direktør, Moderniseringsstyrelsen
Betina Hagerup, direktør, Erhvervsstyrelsen
Thomas Fredenslund, direktør, Styrelsen for It og Læring
Før havde man en fornemmelse af, at det nærmest var afgjort, før man slog stillingerne op. Sådan er det ikke mere.
Martin Præstegaard
Departementschef, Finansministeriet
Flere har taget skridtet
Mens det brede Plus-program for tiden er i udbud, arrangeres Spot-programmet af centraladministrationen selv med hjælp fra konsulentfirmaerne Implement Consulting Group og Lead – enter next level.
En styregruppe med Martin Præstegaard i spidsen står for at udvælge ledelsestalenterne på baggrund af indstillinger fra de øvrige departementschefer, der har mulighed for at byde ind med op til to navne hver, og konsulenterne, der lader de indstillede kandidater gennemgå en række tests og interviews.
Ud af de 16 embedsmandstalenter, der i 2014 begyndte på det første Spot-hold, er en håndfuld i dag rykket op på en topstilling i Slotsholmens superliga.
Det gælder blandt andre Jakob Jensen, der er avanceret fra afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet til departementschef samme sted, og Justitsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, der var vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen, da hun blev udvalgt til Spot. Sidstnævnte er imidlertid udtrådt af programmet undervejs.
Martin Præstegaard er dog ikke meget for at konkludere på baggrund af den statistik.
“Jeg tror ikke, at vi kan måle programmets succes på, om deltagerne bliver til noget. Det afgørende er, om vi sørger for at ruste dem bedre til at tage en stilling, end de ellers ville have været,” siger departementschefen.
Begyndervanskeligheder
Det første Spot-forløb var præget af visse vanskeligheder. PriceWaterHouseCoopers var blevet hyret til at stå for det, men efter utilfredshed med det faglige niveau afbrød staten samarbejdet med konsulenthuset undervejs og stod selv for den sidste del af sæsonen med hjælp fra Implement. Alligevel ser Martin Præstegaard i dag tilbage på Spot årgang 1 som en succes.
“Første hold var en blandet oplevelse, men jeg ser det alligevel som en succes, og det er også derfor, at vi nu kører videre. Trods vanskelighederne tror jeg også, at deltagerne vil sige, at det var en god oplevelse, hvor de fagligt og personligt fik noget med på vejen,” siger Martin Præstegaard.
Han kalder problemerne med det første hold for begyndervanskeligheder.
“Med nye leverandører og et nyt forløb håber jeg, at det kører, som det skal. Det er jeg nogenlunde tryg ved i maven. Vi kommer selvfølgelig til at møde skvulp på vejen og ting, der går mindre godt, og det må vi så tage hen ad vejen. Vi har prioriteret at komme i gang og derudaf i stedet for at sidde flere år og tænke på det rigtige koncept,” siger Martin Præstegaard.
Han mener, at der er flere fordele ved, at staten og Finansministeriet nu er mere direkte involveret i organisering af Spot-programmet end i det oprindelige setup.
“Vi kan trække på nogle ressourcer, som vi ellers ikke kunne. Når Ombudsmanden og Statsadvokaten kigger forbi, så gør de det, fordi det er os selv, der spørger,” vurderer Martin Præstegaard.
[Artiklen fortsætter efter videoen.]
Se Martin Præstegaard fortælle om Finansministeriet og Spot-programmet
Den direkte involvering i forløbet betyder også, at Justitsministeriet er involveret i undervisning, der har med retlige rammer at gøre, mens Finansministeriet står for spørgsmål omkring statslige styringskoncepter.
“Men det er ikke specifikt for at sprede en finansministeriel tanke,” siger Martin Præstegaard.
Alle bliver kørt igennem den samme maskine
Han ser Spot-programmet som et element i professionaliseringen af rekrutteringen af departementschefer og andre statslige topledere.
“Før havde man en fornemmelse af, at det nærmest var afgjort, før man slog stillingerne op. Sådan er det ikke mere,” siger Martin Præstegaard.
I dag slås alle topstillinger offentligt op, og med hjælp fra et rekrutteringsbureau gennemgås ansøgninger, og relevante kandidater interviewes og føres igennem en række relevante tests.
Herefter gennemgår Martin Præstegaard som Finansministeriets departementschef kandidatfeltet sammen med Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, og indstiller en række kandidater til ressortministeren, der afholder samtaler sammen med finansministeren. Undervejs kommer også regeringens ansættelsesudvalg ind over, men den endelige beslutning træffes normalt af den minister, der skal arbejde tæt sammen med den valgte kandidat.
“De nye processer, der har været der i nogle år, sikrer, at det er et mere åbent spil, hvor alle kan komme til. Alle kandidater bliver kørt igennem den samme maskine, og hvis Kettel og jeg har nogle forudfattede holdninger, så bliver vi i hvert fald udfordret på det,” siger Martin Præstegaard.
“Og med Spot-programmet sikrer vi, at vi hele tiden har en god rekrutteringspool.”
Spot sæson to startede i efteråret og fortsætter frem til november 2017. Holdet tæller ti mænd og otte kvinder fra et bredt spektrum af ministerier, styrelser og statslige myndigheder. Blandt de 18 er blandt andet en oberst, otte afdelingschefer og fire vicedirektører.
Plus-programmet er for tiden i udbud, og de første forløb ventes at starte op i løbet af i år.
Martin Præstegaard: I dag er det ikke afgjort på forhånd, hvem der bliver departementschef
Spot, hold 1 (2014-15)
Andreas Berggreen, afdelingschef, Skatteministeriet
Barbara Bertelsen, departementschef, Justitsministeriet (ved udvælgelse til Spot: vicedirektør, Moderniseringsstyrelsen)*
Birgitte Anker, direktør, Socialstyrelsen (ved udvælgelse til Spot: afdelingschef, Økonomi- og Indenrigsministeriet)
Christian Lützen, direktør i Nævnenes Hus (ved udvælgelse til Spot: afdelingschef, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter)
Dorthe Nøhr Andersen, afdelingschef i Energi, Forsynings- og Klimaministeriet (ved udvælgelse til Spot: vicedirektør, Energistyrelsen)
Jakob Jensen, departementschef, Beskæftigelsesministeriet (ved udvælgelse til Spot: afdelingschef, Beskæftigelsesministeriet)
Jens Strunge Bonde, direktør, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (ved udvælgelse til Spot: afdelingschef, Undervisningsministeriet)
Lisbet Dyerberg, kundecenterdirektør, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (ved udvælgelse til Spot: erhvervsjuridisk direktør, Erhvervs- og Vækstministeriet)
Lone Dencker Wisborg, direktør for udenrigspolitik, Udenrigsministeriet (ved udvælgelse til Spot: ambassadør i Madrid)
Niels Ammitzbøll, økonomichef, Danmarks Radio
Nina Eg Hansen, direktør for Socialforvaltningen i København Kommune (ved udvælgelse til Spot: direktør for socialpolitik, Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold)
Sarah Børner, EU-direktør, NaturErhvervstyrelsen
Svend Særkjær, direktør i Region Nordjylland (ved udvælgelse til Spot: afdelingschef, Sundhedsministeriet)
Søren Tegen Pedersen, plandirektør, Københavns Kommune (ved udvælgelse til Spot: afdelingschef, Miljøministeriet)
Søren Wille, afdelingschef, Transportministeriet
Tanja Franck, direktør, Udlændingestyrelsen (ved udvælgelse til Spot: departementsråd, Statsministeriet)*
*Udtrådt af forløbet
Spot, hold 2 (2016-17)
Anders Mærkedal Pedersen, oberst, Forsvarsministeriets Materiel- og
Indkøbsstyrelse
Anne Mette Falbe-Hansen, vicedirektør, Folketingets Administration
Bente Skovgaard Kristensen, afdelingschef, Kulturministeriet
Christian Liebing, departementsråd, Statsministeriet
Hakon Iversen, afdelingschef, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Henrik Brodersen, afdelingschef, Uddannelses- og Forskningsministeriet
Jonas Bering Liisberg, direktør, Folketingets Ombudsmand
Katrine Winding, vicedirektør, Erhvervsstyrelsen
Kristian Hertz, afdelingschef, Skatteministeriet
Line Skytte Mørk Hansen, afdelingschef, Udlændinge-og Integrationsministeriet
Nanna Møller, vicedirektør, Arbejdstilsynet
Pernille Reuter Eriksen, afdelingschef, Forsvarsministeriet
Rikke Hougaard Zeberg, vicedirektør, Digitaliseringsstyrelsen
Steen Lohmann Poulsen, finansdirektør, Erhvervsministeriet
Sune Stampe Sørensen, afdelingschef, Miljø- og Fødevareministeriet
Susanne Hyldelund, centerchef, Udenrigsministeriet
Søren Kryhlmand, afdelingschef, Beskæftigelsesministeriet
Thomas Østrup Møller, økonomidirektør, Rigspolitiet