Det vækker undren, at regeringen vil forsætte et dansk-kinesisk forskningssamarbejde

På et bagtæppe af uheldige forskningssamarbejder, sikkerhedstrusler og et "paradigmeskifte" i dansk forskningspolitik lægger regeringen op til igen at finansiere det dansk-kinesiske Universitetscenter i Beijing.

Foto: Madoka Ikegami
Vu Nguyen

På trods af flere kontroversielle sager og sikkerhedstrusler på forskningsområdet holder regeringen det dansk-kinesiske Universitetscenter i Beijing i live.

Helt præcist 32,2 millioner kroner årligt frem mod 2025 fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser en teknisk gennemgang af finanslovsudspillet 2023.

Sino-Danish Center for Education and Research (SDC) er et fælles dansk-kinesisk universitetscenter etableret i samarbejde med landets otte danske universiteter, University of Chinese Academy of Sciences (UCAS), Uddannelses- og Forskningsministeriet og det kinesiske videnskabsakademi (CAS). Formålet er at sørge for, at danske universiteter og virksomheder kan få udbytte af Kinas store satsning på viden og talent.

Forskningsområdet er jo i en vis udstrækning røget ind under dansk sikkerhedspolitik.

Andreas Bøje Forsby
Forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier

Andreas Bøje Forsby er forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) med særligt fokus på Kinas opstigning i det globale system. Han undrer sig over, at regeringen fortsætter med at afsætte penge til det dansk-kinesiske forskningssamarbejde.

”Min undren skal ses i lyset af de senere års kontroverser omkring forskningssamarbejdet med Kina, PET's meget kritiske rapport om kinesisk spionage i januar, regeringens nedsatte arbejdsgruppe om forskningssamarbejde (URIS) og den overordnede udviklingstendens i retning af at være mere forsigtig omkring sådanne samarbejdsprojekter med Kina. Forskningsområdet er jo i en vis udstrækning røget ind under dansk sikkerhedspolitik,” siger Forsby og fortsætter:

”Men man må antage, at de enkelte forskningsområder i SDC-regi er blevet gransket nøje, og at de ikke indebærer nogen væsentlige risici for misbrug. For i sidste ende er der jo stadig en række forskningsområder såsom sundhed og klima, hvor man sagtens burde kunne samarbejde med kineserne." 

Tilbage står, om det stadig giver forskningspolitisk, økonomisk og sikkerhedspolitisk mening at fortsætte med ”den største danske satsning inden for uddannelse og forskning uden for Danmarks grænser nogensinde”?

URIS-rapport

Kina har forskningsmiljøer i verdensklasse, og samarbejdet med Kina er i høj grad efterspurgt og til gavn for forskningsinstitutioner og virksomheder i Danmark, EU og ligesindede lande. Kinas andel af de top-10 mest citerede artikler er større end EU-gennemsnittet, Kinas eliteuniversiteter placeres stadig højere på de internationale ranglister, og Kina investerer massivt i forskning. Kina er en ledende aktør inden for en række teknologier, og kinesiske forskningsmiljøer er på visse områder på vej til at være de vestlige overlegne.

Det er et grundlæggende dilemma, at dansk-kinesisk forsknings- og innovationssamarbejde på den ene side gavner dansk forskning og innovation samt konkurrenceevne samtidig med, at det på den anden side bidrager til at styrke kinesisk forskningskapacitet på følsomme teknologiområder.

Internationalt forsknings- og innovationssamarbejde, særligt med Kina, er derfor særdeles komplekst og kan ikke reduceres til et spørgsmål om for eller imod. Det kompliceres yderligere af, at forskning og innovation ikke kan isoleres, men må ses i sammenhæng med tilgangen til samarbejde i andre sektorer. URIS vurderer derfor, at der løbende vil være behov for at drøfte og afstemme, hvor høj en risiko der kan accepteres i internationalt samarbejde på området.

Retningslinjer om internationalt forsknings- og innovationssamarbejde
1. Identificér og beskyt jeres kritiske forskning
1.1 Kend jeres forsknings værdi og potentiale
1.2 Beskyt jeres viden og resultater
1.3 Sæt jer ind i eksportkontrolreglerne og investeringsscreeningsloven

2. Kend jeres samarbejdspartnere
2.1 Undersøg, hvem I samarbejder med?
2.2 Spørg jer selv, hvorfor I samarbejder med dem
2.3 Afgræns, hvad I samarbejder med dem om

3. Beskyt jeres institution, ansatte og studerende
3.1 Vær bevidst om, at der kan være en trussel
3.2 Fokusér på sikkerhedsprocedurer og –systemer
3.3 Værn om jeres ansatte og studerende

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024