EU-beredskab for sundhedskriser vil kræve store investeringer

Hvis man skal opbygge et europæisk agentur for sundhedskriser, skal der investeres massivt - vel at mærke før krisen rammer. Det var budskabet fra panelet under et webinar om den nye myndighed HERA, som er på tegnebrættet i EU.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen har foreslået en ny myndighed for biomedicinsk beredskab. Her besøger hun en Pfizer-vaccinefabrik i Belgien.
Kommissionsformand Ursula von der Leyen har foreslået en ny myndighed for biomedicinsk beredskab. Her besøger hun en Pfizer-vaccinefabrik i Belgien.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hvordan forbereder EU-landene sig bedst til en fremtid med nye coronavirusvarianter og behov for nye og tilpassede vacciner?

Det spørgsmål var på dagsordenen torsdag på et webinar om EU's beredskab for sundhedskriser.

Her åbnede en række danske aktører for debatten om muligheder og dilemmaer i forhold til HERA, som er EU-Kommissionens bud på en ny myndighed for biomedicinsk beredskab. En myndighed, som den danske life science-branche ønsker, at regeringen vil arbejde proaktivt for at trække til Danmark.

Men et HERA, som skal udgøre en europæisk pendant til amerikanske BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority), vil kræve massive investeringer. Det var budskabet fra flere af deltagerne i debatten:

"Det er vigtigt, at man er klar over, hvad det her koster," sagde Nikolai Brun, chef for medicinsk evaluering og biostatistik i Lægemiddelstyrelsen.

Han henviste til officielle tal, der viser, at USA investerede henholdvis 1 milliard dollars i BARDA i 2018 og 1,3 milliarder dollars i 2019. 

"Det var vel at mærke på et tidspunkt, hvor der ikke var diagnosticeret så meget som en enkelt covid-patient," sagde Nikolai Brun i sit oplæg.

BARDA, som ligger under det amerikanske sundhedsministerium, blev af panelet fremhævet som en af hovedforklaringerne på, at USA under coronakrisen har været foregangsland i vaccineudvikling og -udrulning. BARDA har blandt andet støttet udviklingen af covid-vacciner med milliardbeløb til private virksomheder som Pfizer og Jannsen, der står bag Johnson & Johnson-vaccinen.

Fakta

Hvad er HERA?

HERA er EU-Kommissionens forslag om en ny EU-myndighed for biomedicinsk beredskab. HERA skal blandt andet koordinere kampen mod nye coronavarianter ved at skabe incitamenter til at udvikle nye og tilpassede vacciner, fremskynde godkendelsesprocessen og sikre produktionen. Forslaget er endnu ikke fremlagt, men er i høring i EU.

Dokumentation

 

 

 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024