“Et opgør med new public management og 30 års overstyring”: Regeringen foreslår et nyt tilsyn med de ældre

De 98 kommunale tilsyn skal nedlægges og det statslige ældretilsyn udfases. I stedet skal der være et tværkommunalt tilsyn med mere fokus på læring. Ældre Sagen og foreningen af Kommunale Velfærdschefer er enig i behovet for en reform af tilsynet.

Der blev også tid til at hilse på nogle beboere, da de fire ministre Mette Frederiksen (S), Troels Lund Poulsen (V), Mette Kierkgaard (M) og Lars Løkke Rasmussen (M) præsenterede regeringens udspil til en ældreform på plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding.
Der blev også tid til at hilse på nogle beboere, da de fire ministre Mette Frederiksen (S), Troels Lund Poulsen (V), Mette Kierkgaard (M) og Lars Løkke Rasmussen (M) præsenterede regeringens udspil til en ældreform på plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Væk med begge de gamle ældretilsyn og ind med et nyt.

Som del af regeringens ældrereform ønsker regeringen også at indføre et anderledes tilsyn med kvaliteten af plejen på landets plejecentre.

“Vi foreslår at nedlægge de 98 kommunale tilsyn og et statsligt ældretilsyn, så det fremover bliver et både forenklet, men stadigvæk uafhængigt ældretilsyn,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag på Plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding.

I stedet skal der etableres et tværkommunalt tilsyn, der i mindre grad skal kontrollere plejeenhedernes dokumentation og i stedet være mere “lærende” med fokus på dialog om, hvordan ældreplejen kan gøres bedre, skriver regeringen i sit udspil til en ældrereform

“Vi vil gerne tage et opgør med den nidkære kontrol, de alt for mange tilsynsbesøg og skemaer, som alt sammen er blevet stablet ovenpå hinanden. På den måde er det et opgør med den new public management og 30 års overstyring af den nære velfærd, vi har set,” sagde Mette Frederiksen.

Ældre Sagen er positive overfor en reform af ældretilsynet.

“Der er en del overlap mellem tilsynene i dag, hvor man meget kigger efter det samme, og vi hører også, at tilsynene nogle gange modsiger hinanden. Derfor synes vi, det er positivt, at man vil lave en reform,” siger chefkonsulent Rikke Hamfeldt. 

Hvis man ikke også forenkler det sundhedsfaglige tilsyn, kommer vi ikke i mål.

Jakob Bigum Lundberg
Formand for foreningen af Kommunale Velfærdschefer

Samme toner lyder fra foreningen af Kommunale Velfærdschefer.

“Ser man på de enkelte tilsyn isoleret set, så ser det jo rigtig pænt ud indholdsmæssigt, men vi må bare konstatere, at der simpelthen er for mange tilsyn. Der er for meget overlap. Samtidig har de ikke formået at gribe nogle af de her krisesager og skandaler, før de skete,” siger formanden Jakob Bigum Lundberg, der til daglig er direktør i Næstved Kommune med ansvar for blandt andet sundhed, ældre og beskæftigelse. 

{{toplink}}
Læs også

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024