Etisk Råd vil have nyt udvalg til at stille skarpt på fosterdiagnostik

Forældre kan få flere og flere informationer om deres ufødte barn. Men det er ikke nødvendigvis en fordel, mener Etisk Råd, som anbefaler at nedsætte et nyt udvalg for at rydde ud i undersøgelserne. Der er behov for en bred kreds med forskellige fagligheder, siger rådsmedlem. 

”Vi har slet ikke den sundhedsfaglige ekspertise, der skal til for at følge den konkrete udvikling tilstrækkeligt. Men vi har selvfølgelig et bredere syn på værdier og på samfundsudviklingen. Men sundhedsfagligheden bliver rigtig vigtig i de kommende år.”
”Vi har slet ikke den sundhedsfaglige ekspertise, der skal til for at følge den konkrete udvikling tilstrækkeligt. Men vi har selvfølgelig et bredere syn på værdier og på samfundsudviklingen. Men sundhedsfagligheden bliver rigtig vigtig i de kommende år.”Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Forskningen udvider hastigt mulighederne for, hvilke sygdomme og afvigelser fostre kan undersøges for. Men i værste fald fører det til aborter på tvivlsomme grundlag, advarer Etisk Råd.

Derfor bør et nyt ekspertudvalg granske området og komme med konkrete forslag til, hvad man i fremtiden specifikt bør kigge efter, lyder en af rådets nye anbefalinger.

"Man ikke alene kan tage stilling til undersøgelser af fostre ud fra sundhedsfaglige betragtninger, da det er så tæt koblet til abort. Derfor er der behov for en bredere kreds til at følge området," siger Ida Donkin, der er læge, ph.d. og medlem af Etisk Råd.

"Udvalget kan bestå af en blanding af eksempelvis alt fra politikere, antropologer, sociologer, etikere og læger. Der er behov for flere fagligheder," tilføjer hun. 

Er det ikke netop, hvad Etisk Råd er?

”Jeg tror, det skal være en anden kreds. Fordi den sundhedsfaglige ekspertise skal naturligvis fortsat vægte rigtig tungt. Der skal bare også være andre, så undersøgelserne ikke alene formes af mulighederne med ny teknologi.”

Hvad skal ekspertgruppen kunne, som Etisk Råd ikke kan?

”Vi har slet ikke den sundhedsfaglige ekspertise, der skal til for at følge den konkrete udvikling tilstrækkeligt. Men vi har selvfølgelig et bredere syn på værdier og på samfundsudviklingen. Men sundhedsfagligheden bliver rigtig vigtig i de kommende år.”

Etisk Råd kommer ikke med mere specifikke bud på, hvordan det nye udvalg bør indrettes, og hvor man helst så det placeret.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Etik og Tro

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024