EU anbefaler igen Danmark at stramme reglerne for svingdørslobbyisme

Det er fortsat et problem, at Danmark ikke har strammere regler for danske ministre, der skifter job til det private med en potentiel interessekonflikt, påpeger EU-Kommissionen i en ny rapport. Regeringsparti afviser behov for en karensperiode.

Karen Hækkerup og Brian Mikkelsen er eksempler på to ministre, der har været i gennem svingdøren og skiftet deres ministerjob ud med en toppost i en interesseorganisation.
Karen Hækkerup og Brian Mikkelsen er eksempler på to ministre, der har været i gennem svingdøren og skiftet deres ministerjob ud med en toppost i en interesseorganisation.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det skal være sværere for danske ministre at skifte deres politiske job ud med en stilling i en lobbyorganisation eller en erhvervsorganisation.  

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen, der i en ny rapport har vurderet retstilstanden i Danmark.  

Kommissionen gentager den anbefaling, som flere gange er blevet fremsat for de danske svingdørsregler, heriblandt af Europarådets antikorruptionsenhed, Greco.

Ifølge formanden for Transparency International i Danmark, Jesper Olsen, er det et alvorligt problem, at politikerne igen og igen ignorerer anbefalingerne fra EU.

"Vi er dumstædige og hjemmeblinde. Vi tror, at danskere er helt særlige og hævet over de her problematikker,” siger han.  

Læs også

Efterlyser nye regler

Ifølge Jesper Olsen, som er en af dem, der længe har slået på tromme for at få indført en karensperiode, vil en sådan regelændring medfører, at en politiker ikke varetager andre interesser end dem, der hører til deres nuværende job. 

“Der er to personer, der er særligt interessante i forhold til loyalitet. Den, der har givet dig dit nuværende job, men også den, der skal give dig dit næste,” siger han.

Den betragtning deler Torsten Gejl, der er politisk ordfører for Alternativet. Ligesom Jesper Olsen finder han det problematisk, at Danmark stadig ikke har indført en karensperiode for danske ministre. 

“Jeg er simpelthen ikke tryg ved, at man tager viden med fra ministerierne over i for eksemple en landbrugsorganisation, hvor du kan bruge den viden til at fremme deres interesser,” siger han.

Læs også

Venstre afviser karensperiode 

Spørger man politisk ordfører i Venstre Torsten Schack Pedersen ser han ikke noget behov for at indføre nye regler for karensperioder. 

”Vi har næringsfrihed i Danmark, og man skal kunne skifte arbejde, som man vil,” siger han. 

Dermed følger han samme linje som justitsminister Peter Hummelgaard (S).

"Der er for mig at se ikke i sig selv noget problematisk i, at man skifter fra en stilling som højtstående embedsmand eller politiker til det private erhvervsliv eller den anden vej," udtalte Peter Hummelgaard i foråret til Altinget

Torsten Schack Pedersen tilføjer også, at en karensperiode kan blive både dyr og bureaukratisk.

“Hvis en minister skal vente for eksempel 3, 6 eller 12 måneder med at skifte job, skal vedkommende stadig have betalt fuldt vederlag i karensperioden. Det bliver hurtigt en dyr regning for skatteyderne,” påpeger han.

Desuden er en karensperiode et forsøg på at løse et problem, som ikke eksisterer, mener Torsten Schack Pedersen.

“Jeg har ikke set eksempler på ministre, der har ageret anderledes i deres ministerjob, end de ellers ville have gjort, fordi de har været i gang med at søge et andet arbejde,” siger han.

Også Jesper Olsen anerkender, at der ikke umiddelbart har været sager, hvor danske ministre har handlet direkte kritisabelt, men dette betyder dog ikke, at vi skal lukke diskussionen. 

“Man holder jo ikke op med at børste tænder, fordi man ikke har nogen huller. Forebyggelse handler om at se, hvad risikofaktorerne er og få dem diskuteret,” siger han. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, konsulent, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, bestyrelsesmedlem Alzheimerforeningen, bestyrelsesformand, Klostergården i København
cand.jur.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024