Finansudvalget afsætter 16,3 millioner til oplysning om forsvarsforbeholdet

Europa-Nævnet skal fordele 16,3 millioner kroner mellem partier, organisationer og offentlige institutioner. Pengene skal gå til oplysning i forbindelse med folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og aftaleparterne fra Venstre, Radikale, Socialistisk Folkeparti og Konservative.<br>
Statsminister Mette Frederiksen (S) og aftaleparterne fra Venstre, Radikale, Socialistisk Folkeparti og Konservative.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Ja eller nej?

Det spørgsmål skal over fire millioner danskere svare på 1. juni, når de skal i stemmeurnerne for at afgøre, om Danmark skal af med sit forsvarsforbehold i EU.

I den forbindelse har Folketingets Finansudvalg afsat 16,3 millioner kroner til oplysning forud for folkeafstemningen. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

De 16,3 millioner kroner svarer til det beløb, der blev uddelt i forbindelse med den sidste folkeafstemning i 2015. Tallet er dog højere, da inflation er medregnet. Pengene skal fordeles, så 5,4 millioner kan uddeles til partierne, mens 10,9 millioner kan uddeles til organisationer, offentlige institutioner og løsgængere i Folketinget. Midlerne skal fordeles ligeligt mellem ja- og nej-siden.

Medlemmer af Europa-Nævnet
  • Erik Skov Christensen (formand)
    Indstillet af Socialdemokratiet. Fhv. MF og fhv. borgmester i Nyborg Kommune.
  • Minna Charlotte La Cour Antonsen (næstformand)
    Indstillet af Venstre. Fhv. MF og selvstændig kommunikationsrådgiver.
  • Lone Vase Langballe
    Indstillet af Dansk Folkeparti. Regionsmedlem, Region Midtjylland og 2. viceborgmester i Viborg Kommune.
  • Svend Thorhauge
    Indstillet af Radikale Venstre. Landsformand, Radikale Venstre
  • Peter Westermann
    Indstillet af Socialistisk Folkeparti. Regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden og fhv. næstformand, Socialistisk Folkeparti.

Kilde: Europa-Nævnet

Herudover har Finansudvalget afsat 5,4 millioner kroner til en "husk at stemme"-indsats og til regeringens oplysningsindsats i Udenrigsministeriet.

De 16,3 millioner kroner skal fordeles af Europa-Nævnet, der blev nedsat i 1992 i forbindelse med Maastricht-traktaten. Nævnet blev oprettet som støtte til oplysning om Europapolitiske spørgsmål, og er nedsat af Folketingets fem største partier. De fem medlemmer vælges til en fireårig periode, og det nuværende nævn er nedsat indtil udgangen af 2023.

Når partier, organisationer og institutioner søger om pengene, lægger nævnet vægt på, at både stemmer for og imod forsvarsforbeholdet kommer til orde. Der er mulighed for at søge penge til både møder, debatter, tv- og radioprogrammer, podcasts, kampagner og flere andre formater. Så længe de afholdes eller offentliggøres inden folkeafstemningen 1. juni.

Ansøgningsfristen for at søge Europa-Nævnets forsvarsforbeholds-pulje er 25. marts.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024