Fogh gør status på 00'ernes politik: Thornings reformer var småtterier

EVALUERING: Anders Fogh Rasmussen gentog sit “ikke noget at komme efter”-mantra og skød med skarpt efter Helle Thorning Schmidt, da han torsdag evaluerede sin egen økonomiske politik i 00'erne.

Anders Fogh Rasmussen talte torsdag om den økonomiske politik, han førte i 00'erne. 
Anders Fogh Rasmussen talte torsdag om den økonomiske politik, han førte i 00'erne. Foto: /ritzau/Charlotte de la Fuente
Daniel Bue Lauritzen

Selv hvis Anders Fogh Rasmussen havde haft en magisk krystalkugle, der kunne forudsige finanskrisen inden dens indtog, ville han intet ændre i 00'erne økonomiske politik.

Sådan lød det fra den tidlige statsminister, da han på Økonomisk Institut i det centrale København torsdag holdt foredrag om den førte økonomiske politik i hans statsministerperiode, 2001-09.  

"I forhold til finanskrisen har jeg ingen fortrydelser. Overhovedet. Vi gjorde, hvad vi kunne. Vi var gældfrie og havde et tilgodehavende, da krisen ramte. Selv hvis jeg havde vidst, at finanskrisen ville komme, var der intet, jeg ville have gjort anderledes," sagde han. 

Fra 2002 til 2008 afviklede Danmark offentlig gæld for 297 milliarder og skabte i stedet et overskud på 120 milliarder kroner. 

I forhold til finanskrisen har jeg ingen fortrydelser. Overhovedet. Vi gjorde, hvad vi kunne. Vi var gældfrie og havde et tilgodehavende, da krisen ramte.

Anders Fogh Rasmussen
Statsminister 2001-09

Og det betød ifølge Fogh, at Danmark kom fornuftigt gennem krisen:

"Man er væsentligt bedre rustet til at gå ind i en finanskrise, når man har et overskud i stedet for et stort underskud. Og vi brugte jo netop pengene på at sparke gang i økonomien igen i 2009-2011. Det havde vi råd til, fordi vi havde brugt de gode tider til at afvikle gæld," sagde han.

Hold jer fra boligerne
Fogh, der netop af danskerne er udråbt til Danmarks bedste statsminister, er efter krisen af en lang række økonomer blevet kritiseret for at have ført en for lempelig finanspolitik i de gode år. 

Især beskyldes fastfrysningen af boligværdibeskatningen fra 2001 for at få boligpriserne til at stige i et uholdbart tempo: 

"Skattestoppet var uden nogen form for tvivl en stærk enkeltstående årsag til, at vi ikke bare fik store prisstigninger, men at vi oplevede en decideret eksplosion i priserne, der endte med at skade økonomien," sagde professor i økonomi ved Københavns Universitet og tidligere økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen sidste år til BT

Men den kritik affejer Fogh:

“Det er nærliggende at tænke, at man kan bruge boligbeskatningen til at regulere priserne for at undgå boblerne. Er det så rigtigt i praktisk økonomisk politik? Mit svar er et klart nej."

“Det er jo ret interessant, at priserne på ejerlejligheder i København nu ligger over det højeste niveau fra 2007. Det er urimeligt at påstå, at vi som politikere har eneansvaret for det, der skete i 2007. Hvordan skal man ellers forklare det, der siden er sket? Det er markedet," siger han til Altinget.

Boligpriserne i København har overhalet niveauet fra inden krisen. I andet kvartal af 2017 kostede en ejerlejlighed i København tyve procent mere, end den gjorde i slutningen af 2006.

Men adspurgt om han mener, at der ligger en ny boligboble på lur, svarer Anders Fogh, at der ikke er grund til bekymring: 

"Det er selvfølgelig meget markant. Men jeg tror på, at folk har lært så meget af fortiden, at de ikke betaler mere for deres ejerlejlighed eller hus, end de er i stand til at klare. Det tror jeg på, og sådan bør det være. Hvad skulle man ellers gøre ved det?" siger han til Altinget.

Største reform i Danmarkshistorien
Fogh fremhævede flere gange det, han selv kalder fremtidssikringen af dansk økonomi som en af hans største bedrifter som statsminister.

Blandt andet viste han stolt effekten af de arbejdsmarkedsreformer, han selv, Lars Løkke og Helle Thorning Schmidt gennemførte mellem 2001 og 2015. Og her var ingen tvivl om, hvilken han fandt vigtigst:

“Vi gennemførte i 2006 den største velfærdsreform, der nogensinde er gennemført i Danmarkshistorien. Der er hverken før eller siden gennemført noget lignende. Det, der siden er gennemført, blegner noget ved siden af. Helle Thorning fik gennemført nogle småtterier. Lars gjorde noget, klogt da finanskrisen ramte, ved at fremrykke den forhøjede pensionsalder, som vi havde gennemført i 2006," sagde han:

“Samtidig sænkede vi marginalskatten, så det bedre kunne betale sig at arbejde, og vi lagde loft over kontanthjælpen. I alt fik vi forøget arbejdsudbuddet i Danmark med næsten 300.000 mennesker i min tid som statsminister. Og ja, det er jo ikke rigtig blevet til noget siden.”

Helle Thorning Schmidt gennemførte som statsminister blandt andet reformer af førtidspensionen og kontanthjælpen. Men hendes reformer havde ifølge Fogh ikke tilnærmelsesvis samme effekt på arbejdsudbudet som hans egen af pensionsalderen. 

Men det er en for letkøbt kritik, mener Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht, der påpeger, at S var medansvarlig for pensionsreformen:

"Velfærdsreformen, som er helt central og altgørende for dansk økonomi, er altså indgået i et bredt forlig. Selvfølgelig skete det på hans vagt, men vi står også vagt om det i dag," siger han. 

 

 

 

 

 

Dokumentation

Blå bog

Født 26. januar 1953

Blev valgt til Folketinget for første gang i 1978

Skatteminister under Poul Schlüter fra 1987-90

Skatte- og økonomiminister fra 1990-92

Statsminister fra 2001-2009

Generalsekretær i NATO fra 2009-2014


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Uni., fhv. overvismand, De Økonomiske Råd
cand.polit. (Københavns Uni. 1984), ph.d. i økonomi (1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024