Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Hæstorp-exit kommer bag på baglandet: "Vi havde jo besluttet at bakke op om Sophie"

Hvor én kredsformand er “lykkelig” over Pernille Rosenkrantz-Theils (S) overborgmesterkandidatur, er en anden “ked af det”. Men på Nørrebro spørger man sig selv, om det er den rette strategi at tage kampen op mod Enhedslisten.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har meldt sig som kandidat til overborgmesterposten i Københavns Kommune. Men allerførst skal hun vælges af partimedlemmerne.
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har meldt sig som kandidat til overborgmesterposten i Københavns Kommune. Men allerførst skal hun vælges af partimedlemmerne.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Alt var ellers klappet og klar i Socialdemokratiets københavnske hovedbestyrelse. 

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen skulle igen være partiets spidskandidat til posten ved næste års kommunalvalg. Det blev besluttet i april.  

De planer har statsminister Mette Frederiksen (S) med torsdagens ministerrokade fået godt og grundigt spoleret. 

Her hev hun nemlig Hæstorp ud af Rådhuset og ind på Christiansborg som ny social- og boligminister, mens Pernille Rosenkrantz-Theil øjeblikkeligt udtrådte af regeringen for at melde sig på banen som kandidat til overborgmesterposten i København.

For mig har Sophie været overborgmester, så jeg har ikke givet et alternativ seriøse tanker.

Jakob Thiemann
Kredsformand for Socialdemokratiet på Nørrebro

Partitoppens underkendelse af hovedstadens nominering skal tilsyneladende lige synke ind hos nogle af de lokale kredsformænd. 

“Jeg er overrasket, fordi vi havde jo besluttet at bakke op om Sophie,” som det lyder fra kredsformand på Nørrebro, Jakob Thiemann. 

Af samme årsag kan han endnu ikke tage stilling til Pernille Rosenkrantz-Theils kandidatur. 

“For mig har Sophie været overborgmester, så jeg har ikke givet et alternativ seriøse tanker,” lyder det. 

Han beskriver den nu afgående overborgmester som “fin nok”. 

“Selvom hun fik et dårligt valg sidst, havde det været sjovt at se, hvad det kunne blive til, når hun har været borgmester i fire år, og hvor københavnerne kender hende bedre,” siger Jakob Thiemann. 

Læs også

Også kredsformanden i Indre By og Christianshavn, Camilla Hoffmann, er ærgerlig over overborgmesterens sortie. 

“Jeg har været utrolig glad for Sophie, og derfor er jeg ked af, at vi mister hende,” siger hun. 

Hvem havde du foretrukket som overborgmesterkandidat ved næste kommunalvalg? 

“Jeg havde håbet, det var Sophie, vi gik til valg med, men jeg kan godt forstå, at Mette Frederiksen har fået øjnene op for, hvor dygtig hun er,” siger Camilla Hoffmann. 

Jeg er super lykkelig for, hvad der er sket i dag, og jeg tror, at Socialdemokratiet i København nu kommer til valg med et helt andet afsæt.

Tue Hækkerup
Kredsformand for Socialdemokratiet på Østerbro

Lykkelig lokalformand på Østerbro 

Skal Pernille Rosenkrantz-Theil officielt overtage kandidaturet til overborgmesterposten, får hun brug for opbakning fra et flertal af de socialdemokratiske partimedlemmer i København. 

Her skal de delegerede stemme blandt de – eventuelt flere – opstillede kandidater. Hvornår det mere præcist kommer til at foregå, vil der blive meldt en plan ud for i de kommende uger, lyder det. 

I den forbindelse kan den erfarne S-minister regne med opbakning fra Tue Hækkerup, kredsformand på Østerbro. 

“Jeg støtter Pernille Rosenkrantz-Theil som overborgmesterkandidat, og det gør jeg som kredsformand på Østerbro,” siger Tue Hækkerup taktfast, da Altinget fanger ham oven på en begivenhedsrig nyhedsdag. 

Læs også

“Jeg er super lykkelig for, hvad der er sket i dag, og jeg tror, at Socialdemokratiet i København nu kommer til valg med et helt andet afsæt.”  

Ifølge ham er Rosenkrantz-Theil en politiker “fra øverste hylde”, og han fremhæver både hendes politiske netværk og erfaring som gavnlig for rådhuset.  

“Hun har en superstærk københavnerprofil, hun har en politisk tyngde igennem alle de tillidsposter, hun har haft, hun har en dyb politisk indsigt i afgørende politiske områder for København,” opremser han og peger på bolig-, social og børneområdet, som Pernille Rosenkrantz-Theil har været minister for. 

Hvilken opgave står Rosenkrantz-Theil over for? 

“Der behov for en nyfortælling og en revitalisering af Socialdemokratiet i København. Vi er nødt til at fortælle folk, hvad vi vil, og hvorfor vi vil det. I mange år er det fornuftige og det sikre gået via Socialdemokratiet, og det er fint, men det er der ingen, der vil stemme på. Vi skal have en kant til de andre partier,” siger Tue Hækkerup. 

Ikke ubetinget opbakning 

Andre steder i baglandet har man endnu ikke taget stilling til Rosenkrantz-Theils kandidatur. Det gælder blandt andre Jakob Thiemann, kredsformand på Nørrebro. 

“Jeg ved sgu ikke helt, hvad jeg synes, fordi jojo man ser hende i medierne nogle gange, men hun fik ikke noget godt valg i København, hvor hun gik tilbage. Så hvis det skulle være det eneste parameter, ville det nok ikke være skidegodt,” siger han. 

Om Theil repræsenterer den rette retning for partiet i hovedstaden, er han heller ikke overbevist om. 

“Nogle mener, hun vil kunne tage kampen op mod Enhedslisten, men jeg synes, at demografien taler sit tydelige sprog. I København kommer der flere unge og flere folk, der har penge, og så tilsiger logikken jo, at det bliver en blå by, hvis der ikke sker noget,” siger Jakob Thiemann og fortsætter: 

“Det er min grundanalyse, og så må jeg hjem og tænke over, om Pernille er den, der kan tage handsken op,” lyder det fra nørrebrogenseren. 

Ligeledes er kredsformand i Indre By og Christianshavn Camilla Hoffmann uafklaret om, hvem der får hendes støtte som overborgmesterkandidat. 

“Det er svært, når man ikke ved, om der er andre kandidater, men jeg synes, Pernille er en stærk og dygtig kandidat,” lyder det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tue Hækkerup

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), ordfører for beskæftigelse og integration, uddannelseschef for Byggeri og Teknik på TEC
Officer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Fhv. social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Sophie Hæstorp Andersen

Social- og boligminister (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024