Her står partierne stærkest: Sådan fordeler mandaterne sig før Folketingets åbning

Hvor i landet vinder partierne frem? Og hvor taber de terræn? Få tre hurtige nedslag og det fulde overblik i den nyeste geografiske mandatprognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

SF er nu større end både Socialdemokratiet og Enhedslisten i København, hvor Pia Olsen Dyhr er opstillet.
SF er nu større end både Socialdemokratiet og Enhedslisten i København, hvor Pia Olsen Dyhr er opstillet.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupLaura Bejder Jensen

  SF størst i København

Der er intet nyt i, at SF går frem. Men partiet når nu et nyt højdepunkt og står til fem mandater i både København og Østjylland.

Det gør SF til det største parti i København, hvor partileder Pia Olsen Dyhr er opstillet – og i Østjylland er det kun Socialdemokratiet, der også står til fem mandater.

Socialdemokratiet blev ellers størst i begge storkredse ved folketingsvalget for knap to år siden. Nu bliver partiet imidlertid ikke kun overhalet af SF i København, men også af Enhedslisten, der står til fire mandater mod Socialdemokratiets tre.

Liberal Alliances tilbagegang i målingerne de seneste måneder viser sig selvsagt også i den geografiske prognose, hvor partiet står til seks mandater færre end i den seneste prognose.

Det er fortsat syv mandater mere, end partiet fik ved valget. Men hvor partiet tidligere stod til at gå frem i nærmest alle kredse rundtom i landet, gør det sig ikke længere gældende for hverken Bornholm, København eller Østjylland.

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Læs også

Moderaterne er nede på kun et enkelt mandat i Sjællands Storkreds, hvor partileder Lars Løkke Rasmussen er valgt ind. Her blev også Charlotte Bagge Hansen og Mike Villa Fonseca – der som bekendt nu er blevet løsgænger – valgt i 2022.

Også i Østjylland står partiet til at tabe to af de tre mandater, som blev en realitet ved valget. Dermed er der lige nu lagt op til hård kamp mellem Tobias Grotkjær Elmstrøm, Peter Have og Karin Liltorp, som lige nu sidder på de tre østjyske pladser i Folketinget.

Prognosen er endda baseret på målinger, som er lavet, inden kaos brød ud i partiet – og derfor er den seneste tilbagegang i målingerne altså ikke indregnet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024