Heunicke afviser kritik af dansk biodiversitetsplan: "Det er et spørgsmål om, hvordan man definerer målene"

Flere miljøorganisationer kritiserer Danmark for at nøle med sin plan for at nå internationale mål for biodiversitet. Miljøministeren, der er til stede til naturtopmødet i Colombia, afviser kritikken og siger, at det snart "bliver meget mere konkret". 

Både i EU og FN har man fastsat et mål om, at 30 procent af naturen skal være beskyttet. SVM-regeringen vil dog i en ny naturlov kun arbejde for, at 20 procent af det danske areal skal være beskyttet natur inden 2030.<br>
Både i EU og FN har man fastsat et mål om, at 30 procent af naturen skal være beskyttet. SVM-regeringen vil dog i en ny naturlov kun arbejde for, at 20 procent af det danske areal skal være beskyttet natur inden 2030.
Foto: Arthur J . Cammelbeeck/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Flotte mål skal blive til konkret handling i denne uge, når verdens lande samles til FN’s biodiversitetstopmøde, COP16, i Colombia.

Sådan lyder meldingen fra miljøminister Magnus Heunicke (S), der er sendt afsted som Danmarks repræsentant.

Han peger på implementering som topmødets store tema, efter man for to år siden landede, hvad der kaldes biodiversitetens Paris-aftale til FN’s naturtopmøde i Montreal. En aftale, der blandt andet sætter målet om, at 30 procent af verdens natur skal være beskyttet inden 2030.

"Det er nu, det bliver vigtigt at få omsat de her meget flotte mål til konkret handling, så vi får bremset tabet af biodiversitet inden 2030," siger miljøministeren.

Heunicke: "Det bliver meget mere konkret"

På trods af det har den danske regering fået heftig kritik for at nøle, når det kommer til implementeringen af de 23 internationale biodiversitetsmål, der er blevet sat.

Læs også

Forud for årets topmøde har alle lande skulle sende en handleplan ind for, hvordan man vil nå målene. Og her har både partier og miljøorganisationer kritiseret Danmark for ikke at have lavet en reel handleplan, men blot et oprids af de tiltag, der allerede er i gang.

Magnus Heunicke afviser dog kritikken fra både politikere og organisationer.

"Vi er på vej med meget konkret, reel handling både til lands og til havs. Med vores nye havplan er vi nu oppe på 31 procent beskyttet natur på havet, og til lands står vi med en trepartsaftale, der grundlæggende vil ændre det danske landskab til fordel for naturen," siger han.

Men kritikken er, at regeringen i handleplanen overordnet nævner de initiativer, der allerede er i gang i stedet for at kortlægge, hvad der skal til for at nå hvert enkelt af de 23 internationale biodiversitetsmål. Er det, du nævner her, nok til at nå alle målene?

"Forudsætningen for, at det kan lykkes at nå de globale mål, er, at alle lande sætter handling bag ordene for at få mere natur. Der er Danmark på rette kurs med de to meget store initiativer, jeg nævnte før."

Men er der ikke større risiko for, at Danmark ikke når målene, når I ikke har lavet analysen af, hvordan man vil nå hvert enkelt af de 23 mål, men blot en overordnet vurdering?

"Det er et spørgsmål om, hvordan man definerer målene. Den diskussion har vi med Folketingets partier, så vi er i gang med at blive mere konkrete. Men jeg er ikke enig i den kritik, der er af naturpolitikken i Danmark. Der har tidligere været mange gode intentioner, men det er ikke blevet til virkelighed før nu," siger Magnus Heunicke.

Men skal der yderligere politiske tiltag til for at nå de 23 biodiversitetsmål, verdens lande satte til COP15, eller er det, som bliver beskrevet i den danske handleplan, nok?

"Det bliver meget mere konkret, og snart får vi også den første lov i Danmark om natur og biodiversitet," siger Magnus Heunicke.

FN's biodiversitetskonvention
  • FN’s Biodiversitetskonvention blev etableret i 1992 og er i dag underskrevet af 196 af verdens lande. Målet er at standse tabet af biodiversitet, som er en global udfordring.
  • Sidst der var topmøde var i Montreal i 2022, hvor verdens lande indgik, hvad man kalder biodiversitetens "Paris-aftalen". Her aftalte man 23 globale mål for, hvordan man vil standse tabet af biodiversitet på tværs af kloden. Du kan læse aftalen her.
  • Dette års COP16 løber fra 21. oktober til 1. november og foregår i byen Cali i Columbia.
     

 

Ny naturlov på vej

Netop en ny naturlov har stået på regeringens to do-liste, siden den kom med sit regeringsgrundlag.

Der er ikke sket meget siden da.

Men i forbindelse med trepartsforhandlingerne har grøn trepartsminister Jeppe Bruus (S) varslet, at en ny natur- og biodiversitetslov er på vej, hvor man vil sætte nye mål om beskyttet natur.

Også Magnus Heunicke understreger behovet for en ny lov, der sætter rammerne for naturen i Danmark.

"Der er en mangel på en overordnet styringslov, der sikrer, at vi bevæger os den rette vej og stopper tabet af biodiversitet," siger han.

Miljøministeren vil ikke sige meget om, hvad sådan en naturlov præcist skal indeholde. Naturloven er nemlig tæt forbundet med trepartsaftalen, der lige nu forhandles om i Folketinget.

"Lige nu sidder vi i dybe forhandlinger om, hvordan Danmarks arealer skal se ud," siger han.

 Jeg er ikke enig i den kritik, der er af naturpolitikken i Danmark.

Magnus Heunicke (S)
Miljøminister

Det eneste, der er slået fast, er, at regeringen vil arbejde for at lave 20 procent beskyttet natur i Danmark inden 2030. Både i EU og FN har man dog sat internationale mål om, at det skal være 30 procent af naturen i henholdsvis EU og verden, der skal være beskyttet.

Hvorfor er det 20 procent beskyttet natur, regeringen vil arbejde for, når både EU og i FN har sat et mål om at 30 procent beskyttet natur?

"Vi kommer fra et meget lavt niveau i Danmark, især når det handler om strengt beskyttet natur."

Hvorfor er det en undskyldning for ikke at leve op for de mål, man har sat i EU og FN?

"Det er ikke for at komme med undskyldninger. Det er for at forklare, at Danmark kommer fra et meget lavt niveau, og vi er et land, hvor der ikke er stor, sammenhængende natur eller sletter og bjergkæder, som man har andre steder."

"Nu griber vi muligheden med trepartsaftalen for at få mere urørt skov, og vi bruger 40 milliarder kroner på at få det til at ske. Men det skal også være realistisk i forhold til det udgangspunkt, vi kommer fra."

Der er gået to år, siden I skrev i regeringsgrundlaget, at I ville lave sådan en lov. Hvorfor er den ikke kommet endnu, hvis det er sådan en mangelvare?

"Jeg har prioriteret at sætte alt ind på at få lavet en løsning for vores fjorde, og det kæmpe problem, der er der. Det er vi så i gang med at gøre noget ved nu, og nu begynder vi at kigge på, hvordan en naturlov skal se ud," siger han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Jeppe Bruus

Minister for grøn trepart, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024