I al ubemærkethed har Danmark taget et stort skridt på vejen mod den længe ventede tunge brigade

Forsvaret har været på powershopping og købt 115 infanterikampkøretøjer til knap 10 milliarder kroner. Køretøjerne skal give Danmarks nye tunge brigade den nødvendige slagkraft.

Forsvaret har i dag 44 CV90 infanterikampkøretøjer. Nu er yderligere 115 på vej.
Forsvaret har i dag 44 CV90 infanterikampkøretøjer. Nu er yderligere 115 på vej.Foto: Kim Vibe Michelsen / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Uden at gøre et stort nummer ud af det, har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) indkøbt ikke mindre end 115 infanterikampkøretøjer af mærket CV90 fra den svenske våbenproducent BAE Systems Hägglunds i Örnskjöldsvik i Nordsverige til en værdi på knap 10 milliarder kroner.

Dermed tager Forsvaret et stort skridt hen mod etableringen af den meget omdiskuterede og længe ventede tunge brigade, som vi har lovet Nato at kunne stille med i en krise- eller krigssituation.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar og Beredskab
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar og beredskab kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forsvar og Beredskab

Læs også

Kun faste læsere af meddelelser fra udbudsportalen TED er blevet gjort opmærksom på, at det danske forsvar har været på powershopping-tur til Sverige.

FMI valgte CV90 tilbage i maj, men først nu er kontrakten endelig på plads.

Indkøbet af infanterikampkøretøjerne har ikke været sendt i udbud. I stedet er kontrakten blevet direkte tildelt BAE Systems.

Det skyldes, at Forsvaret i forvejen råder over 44 CV90-køretøjer. Og det vægter tungt kun at have én type infanterikampkøretøj. Derfor har man valgt at købe flere af den samme type køretøj, som bruges til at transportere soldater rundt på slagmarken.

”Efter FMI’s vurdering kan disse ydelser kun anskaffes fra BAE Systems Hägglunds på grund af manglende konkurrence af tekniske årsager og enerettigheder. Dette skyldes, at Forsvarets operative behov for yderligere infanterikampkøretøjer til opbygning af en tung brigade, der lever op til Forsvarets krav, herunder interoperabilitet med den nuværende flåde af infanterikampkøretøjer, samt krav til interoperabilitet og interchangeability med internationale partnere, kun kan opfyldes af BAE Systems Hägglunds AB,” skriver FMI i en meddelelse på TED.

For få år siden købte Danmark 309 Piranha V pansrede mandskabsvogne til en pris på knap fem milliarder kroner. De kan også transportere infanterisoldater frem over slagmarken.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024