Ingen afgørelse på slaget om Tange Sø: Miljøminister udskyder beslutning i flere år

Regeringens udkast til vandplaner indeholder intet svar på det omstridte spørgsmål om Tange Sø. I stedet er beslutningen udskudt til senest 2024. Sø-tilhængere vejrer morgenluft, mens sportsfiskere kritiserer ministeren for at misbruge lokal uenighed.

Tange Sø er Danmarks største kunstige sø.
Tange Sø er Danmarks største kunstige sø.Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Den årelange uvished om Danmarks største kunstige sø kan fortsætte flere år endnu.

Miljøminister Lea Wermelin (S) har nemlig besluttet, at der først skal træffes en beslutning om Tange Sø i 2023/24, når vandplanerne skal genbesøges.

Det er ikke lykkes Altinget at få en kommentar fra ministeren, men i udkastet til nye vandplaner – der blev præsenteret kort før jul – peger Miljøministeriet på, at det er manglende enighed i en lokal arbejdsgruppe om en løsning, der er årsag til, at der ikke bliver truffet en beslutning på nuværende tidspunkt.

”Arbejdsgruppen opnåede ikke enighed om en fælles indstilling til Miljøministeriet, og kunne derfor ikke anbefale et konkret et restaureringsprojekt for Tangeværket og den berørte del af Gudenåen. Der er derfor ikke fastlagt en konkret indsats rettet mod spærringen ved Tangeværket i vandområdeplanen,” lyder det i udkastet til nye vandplaner, som blev præsenteret kort før jul.

Debatten om Tange Sø har stået på i årevis. Søen er Danmarks største kunstige sø, som blev etableret i starten af 1920’erne. Den opstod fordi man dengang anlagde en dæmning i Gudenåen for at kunne etablere et kraftværk: Tangeværket.

Jeg savner politisk mod til at træffe en beslutning.

Lars Brinch Thygesen
Natur- og miljøkonsulent, Danmarks Sportsfiskerforbund

Med kræfterne fra Gudenåen kunne Tangeværket dengang levere strøm til store dele af Jylland, men udgør i dag ikke nogen vigtig del af elforsyningen. Dæmningen er samtidig en hindring for, at fisk kan vandre naturligt i Gudenåen, der er Danmarks største vandløb. Derfor har en række muligheder været drøftet med alt fra små omløb til en egentlig tømning af søen med henblik på at genetablere Gudenåen, som den var engang.

Spørgsmålet er især aktuelt, fordi EU’s vandrammedirektiv kræver god tilstand i det danske vandmiljø senest i 2027. Og i forbindelse med forberedelserne af den tredje og sidste omgang vandplaner nedsatte miljøminister Lea Wermelin derfor en lokal arbejdsgruppe med det formål at få en fælles indstilling til en løsning for problemerne ved Tange. Men arbejdsgruppen kunne ikke enes, og det var netop spørgsmålet om en tømning af søen, der var centralt.

{{toplink}}
Læs også

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024