Investorer venter på politisk regulering før biodiversitet kan blive en god forretning

Der er ét succeskriterie, som går forud for alt andet på COP16-konferencen om biodiversitet – og det er, at både offentlige og private fonde og investorer skal skyde penge i biodiversitet. Men det er lettere sagt end gjort, når der mangler troværdighed om den politiske regulering på området, lyder det fra dansk investeringsekspert, som deltager i konferencen.

Allerede på COP16 konferencens første dag talte FNs generalsekretær Antonio Guterres om vigtigheden af at gøre ord til handling.”Et kollaps i naturens tjenester – såsom bestøvning og rent vand – kan medføre, at den globale økonomi taber billioner af dollars om året – med de fattigste som de hårdest ramte,” sagde han, og opfordrede til at der skal penge på bordet til den nye Global Biodiversity Framework Fund. 
Allerede på COP16 konferencens første dag talte FNs generalsekretær Antonio Guterres om vigtigheden af at gøre ord til handling.”Et kollaps i naturens tjenester – såsom bestøvning og rent vand – kan medføre, at den globale økonomi taber billioner af dollars om året – med de fattigste som de hårdest ramte,” sagde han, og opfordrede til at der skal penge på bordet til den nye Global Biodiversity Framework Fund. Foto: Fernando Vergara/AP/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Spørgsmålet om, hvordan man får omstillet økonomien til gavn for biodiversiteten er centralt på COP 16, hvor finansieringseksperterne denne gang deltager i stort antal side om side med naturforkæmpere og organisationer.

For hvis ikke man begynder at investere proaktivt i at bevare biodiversitet og rette op på de skader, der allerede er sket på naturen, kommer det til at koste samfundet dyrt, lyder det blandt andet fra Verdensbanken.

Her vurderer man, at det kan medføre et årligt fald i det globale BNP på 2700 milliarder dollars i 2030, hvis naturen og de økosystemer, den understøtter forringes eller kollapser.

Omvendt, taler bankens økonomer også om de enorme muligheder, der ligger i at udvikle nye forretningsmodeller, der eksplicit fremmer biodiversitet og en mere bæredygtig tilgang til fødevareproduktion og brug af jordens ressourcer. I omegnen af 10,1 milliarder dollars årligt og 395 millioner nye job inden 2030.

Særligt i udviklingslandene har biodiversitet en central rolle for det økonomiske vækstpotentiale og evnen til at tiltrække investeringer.

Så der er altså også nye penge at hente, hvis man gør mere ud af at kortlægge virksomhedernes muligheder i forhold til biodiversitet og får afdækket de risici, der følger med en produktion eller ydelse, der er afhængig af naturens ressourcer.

En af dem, der kan påvirke investorerne til at få penge på bordet. er investeringsrådgiver Mads Steinmüller fra Danske Bank, som selv er i Columbia for at deltage i konferencen.

”Hvis biodiversiteten forsvinder, kan det have drastiske konsekvenser for mange virksomheder. Øvelsen for os er at finde af, hvordan vi kan bidrage til den her aftale og rykke penge hen mod af de virksomheder, der er med til at genoprette naturen i stedet for til dem, som skader naturen,” siger han.

Virksomhedernes risiko i fokus

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024