Nu er internationalt topmøde om biodiversitet i gang: Her er, hvad aktører og politikere holder øje med

FN’s topmøde for biodiversitet er begyndt, og politikere og aktører fra verden over er samlet for at forhandle om, hvordan verdens natur bedst beskyttes. Problemer med at indlevere nationale handlingsplaner og finansiering er nogle af de spørgsmål, der forventes at fylde den kommende uge.

Første uge af FN's internationale biodiversitetstopmøde er i gang. Her har flere oprindelige folk været på scenen, da disse befolkningsgrupper er med til at passe på en stor del af verdens biodiversitet.
Første uge af FN's internationale biodiversitetstopmøde er i gang. Her har flere oprindelige folk været på scenen, da disse befolkningsgrupper er med til at passe på en stor del af verdens biodiversitet.Foto: Fernando Vergara/AP/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det er snart to år siden, at en række af verdens lande indgik "biodiversitetens Paris-aftale" i Montreal til COP15. 

En aftale, der blandt andet indebærer mål om at beskytte 30 procent af verdens natur og at bruge 30 milliarder dollars årligt fra 2030 på naturbeskyttelse i udviklingslande. 

Nu er det blevet tid til at samle verdens lande igen til FN’s internationale biodiversitetskonference i Colombia, hvor der særligt er fokus på implementeringen af målene fra det sidste topmødes store aftale.

Altinget har forud for den sidste uge af COP16 snakket med både politikere og aktører, der er til stede under forhandlingerne, om, hvad de holder øje med i år. 

Bliv klogere her. 

FN's biodiversitetskonvention
  • FN’s Biodiversitetskonvention blev etableret i 1992 og er i dag underskrevet af 196 af verdens lande. Målet er at standse tabet af biodiversitet, som er en global udfordring.
  • Sidst der var topmøde var i Montreal i 2022, hvor verdens lande indgik, hvad man kalder biodiversitetens "Paris-aftalen". Her aftalte man 23 globale mål for, hvordan man vil standse tabet af biodiversitet på tværs af kloden. Du kan læse aftalen her.
  • Dette års COP16 løber fra 21. oktober til 1. november og foregår i byen Cali i Columbia.

Hos Verdensnaturfonden holder miljøfaglig direktør Jacob Fjalland særligt øje med diskussionerne omkring de nationale handlingsplaner, alle lande har skulle sende ind, forud for topmødet. 

Siden COP15 i Montreal har alle lande skulle lave en handlingsplan for, hvordan man vil nå de internationale biodiversitetsmål. Det har dog vist sig at være sværere end som så at få alle lande til at udarbejde sådan en plan, forklarer Jacob Fjalland. 

“Langt fra alle lande har indsendt deres handlingsplan, og derfor starter diskussionerne under COP16 desværre et andet sted, end man kunne håbe. I stedet for at diskutere hvordan vi når de mål, der er blevet sat, kommer mange af diskussionerne nu til at handle om, hvordan vi får alle lande til at lave de nødvendige handlingsplaner,” siger han. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024