Jacob Mark: At droppe 10. klasse er en tosset skrivebordsløsning

Hverken de unges trivsel eller manglen på erhvervsuddannede kan løses ved at afskaffe 10. klasse, mener SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark.

"Det hele går for stærkt og præstationskravene er for store. Et år væk på efterskole kan have en god effekt på dem," siger Jacob Mark.
"Det hele går for stærkt og præstationskravene er for store. Et år væk på efterskole kan have en god effekt på dem," siger Jacob Mark.Foto: Rune Øe/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Et opsigtsvækkende forslag om at skrotte 10. klasse bliver pandet ned af én af Christiansborgs mest markante uddannelsesprofiler, SF's Jacob Mark.

Idéen er ifølge Altingets oplysninger en del af en pakke, den såkaldte Reformkommision fremlægger onsdag formiddag.

Det skal forsat være muligt at tage et år på en efterskole efter 9. klasse, men det bliver uden eksamener eller pensum. Samtidig skal der etableres en ny toårig ungdomsuddannelse.

Men "det ligner allermest en skrivebordsøvelse", konstaterer Jacob Mark, der kalder anbefalingen "tosset". I en tid hvor mange unge mistrives og er pressede, skal 10. klasse ses som "et åndehul", mener SF'eren.

Men vil et år på efterskolerne uden en eksamen ikke bare give eleverne bedre mulighed for et åndehul? 

"Jo, hvis man tager udgangspunkt i, at efterskoler kommer til at have de samme ressourcer som i dag. Men de lægger jo op til, at efterskolerne skal have et markant mindre tilskud for at tage 10. klasses elever ind. Det betyder de facto, at man svækker efterskolernes økonomi markant," siger han. 

Det har været en lang spareøvelse på erhvervsuddannelserne.

Jacob Mark
SF

Ny grad af udsathed blandt unge

Flere analyser viser, at eleverne i efterskolens 10. klasse er langt mere ressourcestærke end gennemsnittet. De får højere karakterer og går i højere grad videre til gymnasiet end andre unge.

Men mange unge føler sig presset til at være i "bevægelse uddannelsesmæssigt", og hvis ungdomsåret på efterskolen ikke længere er en del af ens uddannelse, vil flere fravælge den mulighed, lyder det fra uddannelsesordføreren.

Hvorfor skal staten bruge milliarder på denne gruppe unges efterskoleår?

"Vi ser en ny grad af udsathed blandt unge. Det er ikke kun de fattige eller socialt udsatte, der mistrives. Det er også de fagligt stærke."

"Det hele går for stærkt, og præstationskravene er for store. Et år væk på efterskole kan have en god effekt på dem," siger Jacob Mark.

Læs også

Forslag til hånden og ånden

I de seneste årtier er flere politiske aftaler indgået for at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne.

Det er ambitionen, at 30 procent vælger en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse inden 2030. I dag er det lige knap 20 procent.

Det tal vil stige – vurderer Reformkommissionen ifølge Altingets oplysninger – hvis 10. klasse, som vi kender det, bliver nedlagt.

Jacob Mark anerkender, at for mange går på gymnasiet, og for få tager en erhvervsuddannelse. Han mener bare ikke, at kommissionens forslag vil løse det.

Er de mange aftaler ikke tegn på, at der er behov for mere radikale ændringer? 

Det hele går for stærkt og præstationskravene er for store. Et år væk på efterskole på efterskole kan have en god effekt på dem.

Jacob Mark
SF

"Det har været én lang spareøvelse på erhvervsuddannelserne. Jo, så har man lavet nogle erhvervsskoleaftaler – som vi også har deltaget i – men det har været intet i forhold til de kæmpestore besparelser, som har ramt skolerne på samme tid. Der er brug for en anden finansieringsmodel, der sikrer dem en ordentlig økonomi."

Flere håndværksfag

I stedet for foreslår Jacob Mark, at man i stedet skal have en folkeskole, der er "både for hånden og ånden".

Hvor der er flere håndværksfag i folkeskolen, og hvis han skal tænke radikalt, så skal afgangseksamen erstattes af en 'overgangseksamen', der skal gøre det nemmere at eksperimentere med sit uddannelsesvalg, siger han.

Men er det nok i forhold til den her store mangel på erhvervsuddannede?

"Det er jeg i tvivl om. Jeg vil jo være helt til grin i den alvorlige situation, hvis jeg foreslår noget, der kan løse alle problemer. Men jeg tror på, at de løsninger, jeg har – og en stor del af sektoren har – vil virke markant bedre og vil gøre det mere populært at tage en erhvervsuddannelse – i stedet for at oprette en helt ny uddannelse, som ingen har efterspurgt. Jeg kan bare ikke se, at det skulle være løsningen." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppeformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024