Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Klimaorganisationer anlægger sag mod EU

Kommissionen har modtaget to retssager. Sagerne har fået prioritetsstatus og kan allerede komme op i 2025.

I de seneste dage er Ursula von
der Leyens kommission blevet sagsøgt af flere klimaorganisationer.
I de seneste dage er Ursula von der Leyens kommission blevet sagsøgt af flere klimaorganisationer.Foto: Philipp Von Ditfurth/AP/Ritzau Scanpix

I de seneste dage har klimaorganisationer annonceret to retssager mod EU-Kommissionen på grund af EU's klimapolitik.

Den ene retssag ledes af Climate Action Network Europe (CAN) og Global Legal Action Network (Glan). Den udfordrer EU's 2030-mål, som organisationerne mener er for svage.

Den anden retssag står de fem organisationer Opportunity Green, Dryade, CLAW, Fossielvrij NL og Protect our Winters Austria bag. Organisationerne sagsøger EU for at inkludere fly og skibe i EU's regler for bæredygtig finansiering.

Selvom retssagerne er meget forskellige, er grundlagene ens  — organisationerne mener, at EU har manglet et stærkt nok videnskabeligt grundlag at basere sin klimapolitik på, og at det har ført til for svage krav og reguleringer, som ikke vil leve op til de krav, der er stillet.

Retssagen fra CAN Europe og Glan søger at tvinge Kommissionen til at hæve sine 2030-mål.

Det nuværende mål forpligter EU til at reducere sine emissioner med 55 procent i forhold til 1990. Organisationerne vil have dette tal øget til 65 procent. De mener, at reduktionsmålene ikke er gode nok til at begrænse udledningerne fra flere sektorer, og fremhæver blandt andet transport, affald, bygninger og landbrug.

{{toplink}}
Læs også

I disse sektorer er der krav om at reducere emissionerne med mellem 10 og 50 procent i forhold til 2005-niveauet, som en del af EU's mål på 55 procent for 2030.

Organisationerne mener, at dette krav er baseret på forældet forskning, og at kravene er for svage til at nå Parisaftalens mål om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024