Kommuner advarer politikere: Et prisloft vil forringe indsamlingen af affald hos borgerne

Et prisloft over det kommunale affaldsgebyr risikerer at skabe dårlig affaldsindsamling rundt om i landet, lyder advarslen fra KL til politikerne på Christiansborg. S kan ikke genkende “skræmmebilledet”.

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at alle skal affaldssorterer i ti fraktioner.
Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at alle skal affaldssorterer i ti fraktioner.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Politikerne på Christiansborg skal ikke bestemme, hvor meget kommunerne tager for at indsamle affald.

Det er meldingen fra KL til Folketingets partier, der i disse uger forhandler om at effektivisere affaldssektoren.

”Vi vil gerne advare imod, at man gør et prisloft over de kommunale gebyrer til et hovedelement. Vi er enige i målet om at sortere og genanvende mere. Men vi skal have et bevægerum,” siger Birgit S. Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavn og formand for KL’s miljø- og klimaudvalg.

Meldingen er et indspark til de partier, der i disse uger forhandler om at effektivisere affaldssektoren. Det er en udløber af den grønne klimaplan for affald fra juni 2020, som store dele af Folketinget står bag. Her aftalte partierne, at der fremover skal affaldssorteres i 10 fraktioner, uden at det skal føre til en fordyrelse for borgerne. Og for at holde prisen nede blev det også besluttet, at affaldssektoren skal gennemgå en effektivisering.

Derfor sidder partierne lige nu og drøfter, om man skal sætte et loft over prisen på de kommunale affaldsgebyrer, som borgerne betaler for at få hentet sit affald.

Men den idé er man langt fra begejstret for i KL. Her frygter Birgit S. Hansen, at det vil forringe affaldsindsamlingen unødigt.

”Jeg frygter, at vi kommer til at gå på kompromis med at gøre det rigtigt, hvis vi for alt i verden skal holde os under et prisloft. Så kan vi blive nødt til at vælge billigere løsninger, som ikke er de bedste rent miljømæssigt,” siger hun.

"Kan ikke genkende skræmmebilledet"
Socialdemokraternes klimaordfører Anne Paulin afviser KL’s bekymringer for et prisloft.

”I forhandlingerne har vi fokus på, hvordan vi sikrer, at grøn omstilling og effektivitet i affaldssektoren kan gå hånd i hånd. Og jeg kan ikke genkende skræmmebilledet af, at et prisloft over kommunale affaldsgebyrer skulle forhindre kommunerne i at tage hensyn til borgere og miljø,” lyder det i en skriftlig kommentar.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024