Kommuner og regioner om bosteds-kollaps: Bolden ligger hos regeringen

BOSTEDER: Hvis ikke planerne om bosteder til farlige psykisk syge personer kommer på ret kurs, kan det koste menneskeliv, advarer regioner og kommuner. De mener, at regeringen må finde en løsning. Og det kan kun gå for langsomt.

Det haster med en at få styr på de nu strandede bostedsplaner, siger Charlotte Fischer (R) fra Danske Regioner.
Det haster med en at få styr på de nu strandede bostedsplaner, siger Charlotte Fischer (R) fra Danske Regioner.
Lasse Lange

Menneskeliv.

Det er det, der er på spil i spørgsmålet om nye bosteder til farlige psykisk syge. Det er det klare budskab fra kommuner og regioner, der nu råber vagt i gevær, efter planerne om nye bosteder for nylig led et foreløbigt skibbrud.

“Vi frygter simpelthen, at det kan koste flere medarbejdere livet,” siger formand for Danske Regioners social- og psykiatriudvalg, Charlotte Fischer (R).

Kommunerne er helt på linje.

“Folketinget og regeringen svigter kommunerne og vores medarbejdere. Jeg frygter, at det kan ende med vold, overfald og dødsfald,” siger formand for KL’s social- og sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S).

Der har de senere år været flere drab på plejepersonale. Men den nye bostedsmodel, der ville give personalet visse tvangsbeføjelser, så de bedre kunne håndtere farlige psykisk syge personer, og hjælpe borgere med blandt andet misbrugsproblemer, bliver let tabt mellem kommunernes og regionernes tilbud.

Meget uforløst
Arbejdet med den nye model for bosteder, der skal bygge bro mellem regionernes og kommuners tilbud, har mødt en del bump på vejen, og i starten af marts kom det foreløbigt største. Efter massiv kritik fra en række aktører og til sidst en vigende politisk opbakning fra de partier, der skulle bære den nødvendige lovgivning igennem folketingssalen, skrottede regeringen nemlig sit lovforslag om de nye bosteder.

Læs også: Regeringen dropper omstridt lovforslag om farlige psykisk syge

Lovforslaget fik blandt andet kritik for det element af tvang, som det gav mulighed for. Men det ændrer ikke på, at der er et væsentligt problem, der skal løses, og det kan kun gå for langsomt, siger kommuner og regioner.

“Det er meget uforløst,” siger Charlotte Fischer fra regionerne.

“I al den hensyntagen til patienter, glemmer vi lidt, hvor det var, vi startede. Nemlig ved, at der var nogle mennesker, der måtte lade livet, fordi de passede deres arbejde. Der er ingen af os, der kan lide at begrænse friheden for mennesker, men jeg har svært ved at se, at vi kan løse det, hvis der ikke kommer nye beføjelser,” fortsætter hun.

Kunne have været løst
Fischer er med på, at det forslag, der var undervejs, ikke var perfekt, men hun ærgrer sig alligevel over, at det nu er blevet skrottet.

“Mange af indvendingerne kunne man godt have løst inden for rammerne af det, der var i gang,” siger hun.

“Vi har ikke løst opgaven. Og det haster. Vi kan ikke klare os uden. Vi kommer fra et sted, hvor fem medarbejdere gennem årene er blevet dræbt, så vi bliver nødt til at løse det her.”

Charlotte Fischer giver politikerne på Christiansborg ansvaret for at finde en løsning.

“Bolden ligger på Christiansborg. De politikere, der ikke kunne lide det, der var på vej, må komme med noget nyt.”

Har I selv et forslag til en model, der kan blive vedtaget?

“Det er ikke sådan, at vi nu sidder med en fiks og færdig model. Det er Folketinget og regeringen, der skal løse det her. Vi har bidraget super konstruktivt og støttet med forslag undervejs i processen, men bolden ligger på Christiansborg.”

Regeringen tager ansvaret på sig
Kommunerne er i dialog med regeringen og Folketingets partier, men placerer ligesom regionerne ansvaret hos regeringen.

“Der er slet ingen tvivl om, at det er regeringen og Folketinget, der må løse det her,” siger Thomas Adelskov fra KL. “Alle er enige om, at vi har et kæmpe problem, og det bliver ikke mindre af, at regeringens lovforslag nu er blevet trukket," fortsætter han.

Hos regeringen påtager man sig ansvaret:

“Derfor tager vi også en ny runde med aftalepartierne, så vi kan finde en løsning,” siger fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Fischer

Leder, Policy-sektionen, Science, Københavns Universitet, fhv. direktør, sundhedssektoren, Oxymoron Communications
cand.mag. i fransk, samfundsfag og retorik (Københavns Uni. 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024