Kommuner: Svage ledige er ikke motiverede

INDSATS: Halvdelen af landets kommuner oplever, at ledige i de såkaldte ressourceforløb mangler motivation, viser kommunal rundspørge. Socialrådgiverne efterlyser bedre forløb, og beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) anerkender, at ressourceforløbene kan blive bedre.

Det er de kommunale jobcentre, der står for at implementere de to år gamle ressourceforløb. I processen støder mange kommuner på en manglende motivation hos borgerne, svarer de i ny undersøgelse.
Det er de kommunale jobcentre, der står for at implementere de to år gamle ressourceforløb. I processen støder mange kommuner på en manglende motivation hos borgerne, svarer de i ny undersøgelse.
Michael HjøllundLise-Lotte Skjoldan

Mange svage ledige er slet ikke motiveret for at gennemføre de ressourceforløb, der skal sørge for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet

Sådan lyder det fra landets kommuner i en rundspørge foretaget af deres interesseorganisation KL. Her svarer hver anden kommune, at det er en "stor" eller "meget stor" udfordring for at opfylde intentionen i ressourceforløbet, at borgeren er umotiveret. 

Kontorchef i KL Niels Arendt Nielsen mener, at tallet siger noget om de udfordringer, som kommunerne står over for, når ledige, der længe har troet de var på vej på førtidspension, nu i stedet skal igennem et ressourceforløb. 

”For nogle af de her borgere har målet været at komme på førtidspension, og så oplever man, at det ikke er målet mere. Nu skal man på arbejdsmarkedet. Det er selvfølgelig sat på spidsen, men det siger noget om, at når kommunen skal arbejde med borgeren, er der et stort motivationsarbejde for at sikre en god indsats,” sagde Niels Arendt Nielsen ved en høring på Christiansborg om reformerne om fleksjob og førtidspension onsdag.

Fakta
Om KL's undersøgelse
Kommunernes Landsforening har i marts-april 2015 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt landets 98 kommuner om implementeringen af førtidspensionsreformen. 

Der er afgivet ét svar pr. kommune, og svarprocenten er 55 procent.

Repræsentativiteten for de deltagende kommuner er tjekket på geografi, befolkningsstørrelse, og klynge (profil).

Ressourceforløb skal hjælpe ledige med komplekse problemer til at komme i uddannelse, fleksjob eller varig beskæftigelse frem for offentlige forsørgelse. Ressourceforløbene blev indført med reformen af førtidspension og fleksjob, der trådte i kraft for to år siden.

Minister: Kvalitet af forløb skal sikres
Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, mener at kommunerne, der oplever, at borgerne ikke er motiverede, først og fremmest må rette pilen mod sig selv.

Borgerne skal hele tiden opleve, at de bevæger sig i den rigtige retning.

Henrik Dam Kristensen (S)
Beskæftigelsesminister

”Når man oplever svigtende motivation, kan det have noget at gøre med indholdet af ressourceforløbene, som vi nogen steder har set, i alt for høj grad var for meget gentagelse af det, man i forvejen havde tilbudt, mens borgeren var på en anden ydelse,” siger hun.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) anerkender, at det har været en udfordring af få førtidspensionsreformen og de tilhørende ressourceforløb på skinner.

Han understreger, at reformen stadig er ung, og at han har fået mange positive tilbagemeldinger fra kommuner, organisationer og borgere omkring ressourceforløbene.

”Men jeg hører også om tilfælde, hvor indsatsen ikke har den rette kvalitet og ikke er målrettet nok, og det er selvfølgelig afgørende, at vi sikrer, at der netop er kvalitet og indhold i ressourceforløbene. Borgerne skal hele tiden opleve, at de bevæger sig i den rigtige retning,” sagde ministeren under høringen på Christiansborg.

Henrik Dam Kristensen mener, der skal mere fokus på tværfaglighed i ressourceforløbene, og på at kommunerne lærer af hinanden.

Læs hele historien på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Ressourceforløb 
1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. Reformen betyder, at personer under 40 år ikke længere kan få tilkendt førtidspension, medmindre det er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdsevne. I stedet skal en individuel og helhedsorienteret indsats i et ressourceforløb udvikle deres arbejdsevne og hjælpe dem videre i livet.

Ressourceforløb er målrettet personer, der har komplekse problemer ud over ledighed, og som i høj grad risikerer at komme på førtidspension, hvis de ikke får en særlig indsats.

Indsatsen kan indeholde:
- Tilbud om brobygning til uddannelse med nødvendig støtte
- Kurser i at håndtere fx stress/angst
- Aktivitetstilbud på væresteder
- Støtte- og kontaktperson
- Socialpædagogisk bistand
- Behandling for misbrug
- Mentorstøtte
- Motion

Kilde: Beskæftigelsesministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Majbrit Beran Berlau

Generalsekretær, Sex & Samfund
socialrådgiver

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024