Konservative tæt på at overhale Socialdemokratiet som hovedstadens største parti

Med Socialdemokratiets kommunalvalgsnedtur og Konservatives optur endte Søren Pape Poulsen og kompagni på nippet til at overtagen pladsen som det største kommunale parti i hovedstadsområdet. Det handler om både Pape-effekt og Venstre-defekt, siger professor.

Mens Venstre fortsat er det største borgerlige parti i de fleste kommuner i landet, så er Konservative mere populære i hovedstadsområdet. Her udfordrer Søren Pape Poulsens lokale partfæller nu Socialdemokratiet på rolle som det allerstørstes parti.
Mens Venstre fortsat er det største borgerlige parti i de fleste kommuner i landet, så er Konservative mere populære i hovedstadsområdet. Her udfordrer Søren Pape Poulsens lokale partfæller nu Socialdemokratiet på rolle som det allerstørstes parti.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Balancen mellem de borgerlige partier er spolet 30 år tilbage til noget, der ligner situationen på Poul Schlüters (K) statsministertid.

I hvert fald i hovedstadsområdet, hvor Konservative igennem mange år har kæmpet med Venstre om at blive det største borgerlige parti i det kommunalpolitiske landskab.

Nu er det er ikke bare lykkedes Konservative at distancere sig med adskillige længder fra Venstre. Søren Pape Poulsens lokale partifæller er også halet så meget ind på Socialdemokratiet, at man nu ånder den røde førertrøje lige i nakken i jagten på titlen som det absolut største parti.

Ser man på tværs af 24 centrale hovedstadskommuner, så opnåede Konservative opbakning fra 21,8 procent af alle de vælgere, der afgav deres kryds ved det netop overståede kommunalvalg.

Til sammenligning fik Socialdemokratiet og Venstre opbakning fra henholdsvis 22,9 procent og 10,4 procent. Det viser en kortlægning af valgets resultater, Altinget har lavet.

”For de borgerlige partier ligner valget en tilbagevenden til, hvordan tingene var engang for flere årtier siden. Hvor Konservative var det store borgerlige parti i byerne, og Venstre var det borgerlige parti på landet,” siger Rune Stubager, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Mens Konservative har ligget stabilt på omkring 15 procent af stemmerne i hovedstadsområdet ved de forudgående fire kommunalvalg, så har Socialdemokratiet ligget på lige under 30 procent ved valgene fra 2009 til og med 2017.

Anderledes ser det ud for Venstre, som har været på en kontinuerlig nedadgående kurve med et enkelt lille opadgående bump ved valget i 2013. Tendens afspejler en landspolitisk tilbagegang, som har stået på siden 2001, men som slår kraftigere igennem i hovedstadsområdet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024