KORT: Her er de kommuner, der bruger konsulenter til at finde besparelser på handicapområdet
KORT: Mindst 19 kommuner har hyret private konsulentfirmaer til at finde besparelser på handicappede og psykisk syge borgere. Se hvilke kommuner her.
Albert Birk Morgen
Data analystJacob Pedersen
FreelancejournalistLaura Hattens
UniversitetspraktikantKommuner fordelt over hele landet har hyret private konsulentfirmaer til at gennemgå mere end 800 borgersager med henblik på at finde besparelser.
Kontrakterne varierer fra gennemgang af tre specifikke borgersager i Allerød Kommune til 344 borgersager fordelt på to kontrakter i Silkeborg Kommune.
Størstedelen af kontrakterne er bygget op omkring et såkaldt no cure no pay-princip. Det betyder, at kommunerne kun skal betale firmaet løn, hvis de finder besparelser.
Typisk får konsulentfirmaerne 10 eller 15 procent af de samlede besparelser, som kommunen opnår. Særligt denne betalingsmodel får kritik af både aktører og politikere. Selv afviser firmaerne, at betalingsmodellen får konsulenterne til at prioritere økonomi højere end borgernes ve og vel. Det kan du læse mere om i hovedartiklen her.
I kortet nedenfor kan du se, hvilke kommuner der benytter sig af konsulenterne, hvilken kontrakttype samarbejde er bygget op om, og hvor mange borgersager de gennemgår.
Kortet opdateres løbende.
Rettet 18.12.2019 kl. 09.41: Tidligere fremgik det af kortet, at Næstved Kommune havde indgået aftale med de pågældende konsulentfirmaer. Det har Næstved Kommune ikke, og fejlen er rettet. Altinget beklager fejlen. Altinget beklager ligeledes at have givet Helsingør Kommune en forkert farve på kortet, der kunne forstås som, at kommunen havde en kontrakt med et af de pågældende konsulentfirma om gennemgang af borgersager. Kommunen har alene én borger i et botilbud drevet af Trancit.