Krigen i Ukraine kan skabe hungersnød i ulande: Organisationer kalder på flere penge og lige fødevarefordeling

En potentiel fødevarekrise står særligt til at ramme lande i Nordafrika og Mellemøsten efter Ruslands invasion i Ukraine. Det øger risikoen for oprør og væbnede konflikter i det globale syd, lyder det. En række organisationer kommer nu med bud på løsninger - og afviser at slække på grønne krav.

Flere udviklingslande i både Afrika og Mellemøsten står til at blive ramt hårdt af Ruslands invasion i Ukraine.
Flere udviklingslande i både Afrika og Mellemøsten står til at blive ramt hårdt af Ruslands invasion i Ukraine.Foto: World Food Programme/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas ArpChristina Houlind

Der skal flere penge på bordet, og den globale fødevaredistribution skal justeres, hvis krigen i Ukraine ikke skal få for store konsekvenser for lande i Mellemøsten og Nordafrika.

Sådan lyder det nu fra en række organisationer, efter at Ruslands invasion har øget risikoen for en regulær fødevarekrise.

Når priserne stiger på hvede og benzin, er det med til at skabe oprør, konflikter og revolutioner i mange lande i det globale syd.

Lars Koch
Generalsekretær, Oxfam Ibis

“Når priserne stiger på hvede og benzin, er det med til at skabe oprør, konflikter og revolutioner i mange lande i det globale syd. Derfor er det vigtigt, at lande som Danmark reagerer. Det må ikke ende som med coronavaccinerne, hvor det er dem, der har råd, der får,” siger Lars Koch, der er generalsekretær i udviklingsorganisationen Oxfam Ibis.

Han peger på både udviklingsbistand, klimabistand og annullering af gæld som mulige håndtag, som de rigere lande i nord og vest bør skrue på.

Samme toner lyder fra udviklings- og nødhjælpsorganisationen Care Danmark, hvor man også foreslår at se på mulighederne for en anderledes og mere bæredygtig fødevareproduktion.

“I EU kunne man eksempelvis sænke støtten til kødproduktion og i stedet bruge de penge på at give udviklingslandene tilskud til at købe de nødvendige fødevarer. Der er mad nok – problemet er priserne,” siger generalsekretær Rasmus Stuhr Jakobsen.

{{toplink}}
Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Læs også
 

Krigen i Ukraine står til at få store konsekvenser for det globale fødevaremarked, fordi både Ukraine og Rusland er blandt verdens største eksportører af kornprodukter som hvede, majs og soja. Derudover eksporterer begge lande store mængder solsikkeolie og kunstgødning.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024