Fagfolk og patienter kritiserer direktør-fyring i Sundhedsstyrelsen
FYRING: Både læger, sygeplejersker og patienter kritiserer fyringen af Sundhedsstyrelsens administrerende direktør, Else Smith. Det løser ingen problemer, lyder det fra Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter.
Lise-Lotte Skjoldan
FagdebatredaktørDet er en katastrofe, og det løser ikke problemerne.
Det er reaktionen fra læger, sygeplejersker og patienter, der i skarpe vendinger kritiserer sundhedsminister Nick Hækkerups (S) beslutning om at fritstille Sundhedsstyrelsens administrerende direktør, Else Smith.
Fyringen kommer, fordi ministeren vil "rydde op i styrelsen" efter flere skandalesager, blandt andet sagen om den vestjyske psykiater, der i en årrække fejlbehandlede et stort antal patienter.
Men både læger og patienter kritiserer nu sundhedsministeren for at ofre direktør Else Smith.
Foreningen Danske Patienter, der samlet taler på vegne af 17 patientforeninger i Danmark, mener ikke, at fyringen af Else Smith løser nogen problemer.
"Vi hverken kan eller vil forholde os til, hvorvidt Sundhedsstyrelsen har givet utilstrækkelige oplysninger til Folketinget. Men afskedigelsen af direktøren løser ikke problemerne med Sundhedsstyrelsens tilsyn. Tværtimod efterlades styrelsen uden ledelse i en tid, hvor der er behov for handling," siger næstformand for Danske Patienter Ebbe Henningsen.
Sundhedsstyrelsen står uden ledelse
Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen ærgrer sig over, at Nick Hækkerup har valgt at fritstille Else Smith. Han mener, hun er blevet ofret i et perspektivløst politisk spil.
”Der er behov for at styrke tilsynet. Ingen tvivl om det. Men desværre har nogle politikere ladet sig gribe af spillet og har valgt at se bort fra, at Sundhedsstyrelsen faktisk er i gang med at realisere en plan fra efteråret – blandt andet på baggrund af denne sag – som skal sikre et mere effektivt og aktivt tilsyn og fokusere på alvorlige sager. Konsekvensen er, at Sundhedsstyrelsen nu står uden ledelse. Det er en katastrofe og giver ikke rigtig mening uden for Christiansborgs tykke mure,” siger Mads Koch Hansen i en pressemeddelelse.
Ebbe Henningsen fra Danske Patienter mener ligesom Mads Koch Hansen, at man skal give Sundhedsstyrelsen tid til at gennemføre den plan, der skal sikre bedre tilsyn.
"Styrelsen har fremlagt en god og ambitiøs handlingsplan, der skal sikre, at vi fremover får bedre og mere risikobaserede tilsyn. Vi må på det kraftigste opfordre ministeren og Folketinget til at sikre, at de vigtige elementer i handlingsplanen gennemføres, og der bør gennemføres en grundig analyse af, hvorvidt Sundhedsstyrelsen har tilstrækkelige muskler til at løfte de opgaver, som de er sat til at løse. Der er brug for kulturændring og modernisering af styrelsen," siger han.
Læge: Folketinget har skåret ned
Lægeforeningen kritiserer skarpt, at det er Folketingets politikere, som har skåret ned på Sundhedsstyrelsen og nu udvælger Else Smith som syndebuk.
”Det er Folketinget, som har bestemt, at styrelsen har skullet gennem to barske sparerunder. Det har naturligvis konsekvenser – også for, hvor effektivt et tilsyn den kan mønstre. Derfor er det mildt sagt uklædeligt, når de samme politikere er klar til at afskedige Sundhedsstyrelsens direktør, som under svære betingelser faktisk forsøger at gennemføre efterårets plan for, hvordan sundhedsvæsenet kan få et bedre tilsyn," siger Mads Koch Hansen.
Samtidig påpeger lægeformanden, at der er opstået en tradition for at fyre chefer i Sundhedsstyrelsen.
”Den tradition gør det naturligvis vanskeligere at trække kvalificerede personer til stillingen som ny direktør for Sundhedsstyrelsen, og dermed forstærkes den krise, som styrelsen er kastet ud i.”
Sygeplejersker takker fyret direktør for samarbejde
Dansk Sygeplejeråd, som repræsenter landets 73.000 sygeplejersker, er lige så kritiske over for fyringen af Else Smith, som lægerne og patienterne er. Det er katastrofalt, mener formand Grete Christensen.
”Det er en politisk udsigtsløs beslutning fra sundhedsministerens side,” siger hun.
Ligesom Mads Koch Hansen og Ebbe Henningsen er hun bekymret over, at Sundhedsstyrelsen nu står uden ledelse.
”Nu efterlades Sundhedsstyrelsen ledelsesløst i en tid, hvor der netop er behov for en synlig og sikker sundhedsprofessionel ledelse af Sundhedsstyrelsen. Else Smith havde netop sat sig i spidsen for at styrke styrelsens tilsyn på baggrund af de forfærdelige sager, som pressen dygtigt har afdækket,” siger Grete Christensen og fortsætter:
”Det er utroligt vigtigt, at landets sundhedsstyrelse har en faglig stærk ledelse. Spørgsmålet er om det efter dette forløb vil være muligt at tiltrække en ny kompetent direktør. Jeg kan bestemt godt have min tvivl.”
Grete Christensen understreger, at Dansk Sygeplejeråd har haft et godt samarbejde med Sundhedsstyrelsen i Else Smiths tid som direktør.
”Vi skylder Else Smith en stor tak for et godt samarbejde og for hendes store indsats. Det er et tab for hele sundhedsvæsenet, at hun nu ofres på det politiske bål. Det er en meget kortsigtet beslutning.”
Opdateret 18:50 med kommentarer fra Dansk Sygeplejeråd.
BLÅ BOG: Else Smith
Født 22. marts 1953, Ulfborg
Uddannelse
Student, Holstebro Gymnasium, 1972
Lægevidenskabelig embedseksamen, Aarhus Universitet, 1982
Ph.d, Københavns Universitet, 1996
Speciallæge i samfundsmedicin, 1999
Ansættelser på Statens Serum Institut
Overlæge, 1994-2000
Afdelingschef og overlæge, 2001-2003
Ansættelser i Sundhedsstyrelsen
Centerchef og overlæge, 2004-2010
Konstitueret medicinaldirektør, 2006-2007
Konstitueret direktør, 2010
Administrerende direktør, 2011-2015
Kilde: Kraks Blå Bog