Lettelse hos gymnasieformænd: Udvalg anbefaler ikke at forkorte gymnasierettede uddannelser

Gymnasierettede kandidatuddannelser skal som hovedregel fortsat være på 120 ECTS, anbefaler centralt udvalg, der skal komme med anbefalinger til kandidatreformen. Aktører kritiserer, at udvalget åbner for at slække på de faglige mindstekrav til fremtidens gymnasielærere.

Kandidatudvalget kom onsdag med overordnede anbefalinger til, hvordan fremtidens kandidatuddannelser skal reformeres. De detaljerede anbefalinger kommer dog først til oktober.
Kandidatudvalget kom onsdag med overordnede anbefalinger til, hvordan fremtidens kandidatuddannelser skal reformeres. De detaljerede anbefalinger kommer dog først til oktober.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Forsigtig lettelse.

Det er stemningen hos formanden for danske gymnasielærere, efter et centralt udvalg onsdag udgav sin længe ventede delrapport.

Det såkaldte kandidatudvalg, som skal komme med anbefalinger til fremtidens kandidatuddannelser, anbefaler nemlig, at uddannelsen til gymnasielærerjobbet ikke forkortes.

"Vi er rigtig, rigtig glade for, at man starter med at konstatere, at en gymnasielærer fortsat skal have 120 ECTS. Det er virkelig vigtigt for os, at man ikke forkorter uddannelsen," siger Tomas Kepler, der er formand i Gymnasieskolernes Lærerforening.

Fakta

I juni sidste år indgik regeringen en aftale med K, LA, Danmarksdemokraterne og SF om at reformere kandidatuddannelserne.

Aftalen indebærer, at i alt 30 procent af uddannelserne skal lægges om og enten forkortes eller omlægges til en erhvervskandidatuddannelse, hvor de studerende arbejder ved siden af studiet.

Forligskredsen har som en del af den politiske aftale nedsat et kandidatudvalg, der har til opgave at komme med anbefalinger til de nye uddannelser.

Hele kandidatudvalgets delrapport kan læses her.

Ifølge den et år gamle politiske aftale om en universitetsreform skal der tages særlige hensyn til uddannelser "som uddanner lærere til de gymnasiale uddannelser.”

I kommissoriet til kandidatudvalget, der skal komme med anbefalinger til implementeringen af aftalen, står der dog også, at det skal undersøges, hvordan gymnasierettede uddannelser fremover kan tilrettelægges på en mere fleksibel måde.

Pladserne på de gymnasierettede uddannelser på humaniora og naturvidenskab udgør henholdsvis cirka 30 og cirka 40 procent af pladserne på hovedområderne i dag.

Derfor vier kandidatudvalget et særligt kapitel i delrapporten til disse uddannelser.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024