Mette Frederiksen til tech-giganter: ”Du må gerne tjene penge, men du skal tage et ansvar for det samfund, du er en del af”
Mette Frederiksen præsenterede i sin partiledertale på folkemødet ni principper for, hvordan internationale tech-giganter skal reguleres i fremtiden. De er blevet et demokratisk problem - og skal betale mere i skat, sagde hun.
Daniel Bue Lauritzen
RedaktørALLINGE: Statsminister Mette Frederiksen (S) vil stille sig i spidsen for et opgør med tech-giganterne, som med hendes ord har udviklet sig til at være ”verdensdominerende virksomheder”
Den position forpligter, lød det fra statsministeren, da hun i sin partiledertale på hovedscenen i Allinge lancerede regeringens nye såkaldte ’hvidbog’ med titlen ”Mod et bedre samfund med tech-giganter’.
Den indeholder ni styrende principper, der skal vise vejen for fremtidig regulering af tech-giganter som Facebook, YouTube og Googles rolle i samfundet.
”Du må gerne tjene penge. Vi er faktisk glade for, at du gør det. Men alle skal selvfølgelig tage et ansvar for det samfund, de er en del af. Det gælder os alle hver især. Det gælder virksomhederne. Det skal også gælde tech-giganterne,” sagde statsministeren.
Det er uholdbart, at nogle virksomheder ikke betaler skat, for det underminerer finansieringen af vores samfund
Mette Frederiksen (S)
Statsminister
Alle skal betale skat
Hendes analyse lyder, at fordi den internationale tech-sektor har vokset sig så stor, at dens "betydning for vores hverdag næppe kan undervurderes”, er der behov for regulering.
Hun erklærede sig bekymret for, hvordan sociale medier giver rum for hadbeskeder, men også snævre ekkokamre, der polariserer den demokratiske debat.
”Hvad, der burde være en demokratisering af debatten, ender med at være en begrænsning. Sådan skal det jo ikke være,” sagde Mette Frederiksen.
Samtidig betyder virksomhedernes digitale forretningsmodel ifølge Frederiksen, at det er for let for dem at undgå at betale skat i de lande, hvor de opererer.
”Det er uholdbart, at nogle virksomheder ikke betaler skat, for det underminerer finansieringen af vores samfund,” sagde Mette Frederiksen.
- Tech-giganternes forretningsmodeller er underlagt demokratiske rammer
- Børn og unge kan have en tryg barndom i god balance mellem den digitale verden og den fysiske verden
- Tech-giganterne understøtter den demokratiske samtale – frem for at undergrave den gennem digitale ekkokamre og polarisering
- Tech-giganterne tager et større ansvar for indholdet på deres platforme
- Frie, velfungerende medier bidrager til at understøtte den demokratiske samtale, og hvor alle får en fair betaling for deres kreative arbejde
- Arbejdstagerrettighederne beskyttes – også på digitale platforme
- Tech-giganterne skal bidrage til finansiering af velfærdssamfundet på linje med alle andre virksomheder
- Konkurrencen er retfærdig og transparent, og hvor forbrugerne kan handle trygt online
- Demokratiet sætter rammerne for tech-giganterne – ikke omvendt
Ikke klar med lovgivning
Mette Frederiksen er ikke klar med regeringens udspil til ny, konkret lovgivning endnu.
Derfor har hun flere gange i løbet af dagen været nødt til at afvise journalisters spørgsmål om, hvordan regeringen rent faktisk vil sætte ind overfor de internationale virksomheder.
Den nye hvidbog skal tværtimod, pointerede Mette Frederiksen, ses som et oplæg til debat om, hvordan de problemer, som den peger på, kan løses.
”Det er et forsøg på at starte en samtale,” sagde statsministeren.
Vestager bakker op
Mette Frederiksen har på forhånd allieret sig med sine tre støttepartier, der i et stort fællesinterview med Politiken fredag morgen erklærede sig enige om behovet for en mere reguleret techsektor.
Det er en ambition, som også den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, bakker op om.
Overfor Altinget kaldte hun fredag formiddag intentionen for ”alletiders”.
Du kan læse interviewet med Margrethe Vestager her, og du kan gense hele Mette Frederiksens tale øverst.