Lokalredaktørernes analyse: Disse sjællandske borgmestre skal frygte de lange knives nat

Alle 17 borgmestre i Region Sjælland satser på fire år mere ved magten. Hovedparten ligner ifølge lokalpolitiske iagttagere favoritter, men i særligt Slagelse, Guldborgsund og Stevns trækker det op til uvejr på konstitueringsnatten.

John Dyrby Paulsen (S) fik borgmestermagten i Slagelse i 2017 gennem en kontroversiel konstituering med Liberal Alliance. Men det er usikkert om han kan bevare grebet om 'Danmarks giftigste byråd'.
John Dyrby Paulsen (S) fik borgmestermagten i Slagelse i 2017 gennem en kontroversiel konstituering med Liberal Alliance. Men det er usikkert om han kan bevare grebet om 'Danmarks giftigste byråd'.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Med under en uge til valget er det tid til at sætte slutspurten ind i kampen for at sikre sig borgmesterposter, udvalgssæder og byrådsmandater.

Ved samme tid for fire år siden forberedte en række sjællandske lokalredaktioner sig på store valgdramaer i netop deres kommune.

Drama er der også udsigt til denne gang, men knapt så mange steder som sidst. Til gengæld kan flere af regionens senest valgte borgmestre håbe på at få konsolideret deres greb om magten.

Forud for kommunalvalget i 2017 var der stor spænding om kommuner som Holbæk, Køge, Vordingborg, Lejre, Faxe, Slagelse, Stevns og Guldborgsund. Med sidstnævnte som eneste undtagelse skiftede borgmesterposten i dem alle.

Denne gang synes feltet af usikre borgmestre at være snævret ind, men der er til gengæld gengangere på listen. Særligt ét sted kalder igen på opmærksomhed.

”Når vi kigger rundt i vores område, så er det klart, at Slagelse er et af de steder, der igen springer i øjnene,” siger Ivan Nielsen, der er politisk redaktør på TV2 Øst.

Det giftigste byråd i Danmark

Slagelse står tilbage i de kommunalpolitiske historiebøger som den mest spektakulære konstituering ved kommunalvalget i 2017.

Det var her, at Liberal Alliances Villum Christensen efter flere dages dødvande endte med at gå stik imod sit eget løfte til vælgerne og gøre socialdemokraten John Dyrby Paulsen til borgmester.

Det skete med afsæt i et figenblad af en aftale, hvor de to lagde op til at dele borgmesterposten, sådan at Villum Christensen ”om ønsket” kunne tage over efter to år. En aftale der af blandt andet Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, blev udråbt til ”det tyndeste papir i dansk politik”.

Nu ved vi, at han fik ret.

Aftalen kom aldrig i nærheden af at blive til virkelighed. Her godt fire år senere er det John Dyrby Paulsen, der genopstiller som borgmester. Villum Christensen er stadig med på Liberal Alliances liste, mens partiets spidskandidat hedder nu Marcus Techow Danielsen.

Også en anden af hovedpersonerne bag dramaet op til og efter kommunalvalget i 2017 - den detroniserede borgmester Stén Knuth - har trukket sig i baggrunden. Han er godt nok stadig  at finde på Venstres liste til kommunalvalget.

Men lokalpolitik er skiftet ud med en rolle som folketingsmedlem, og Venstres stiller nu med Sten Vincents som borgmesterkandidat.

Hvem er Dyrbys venner?

I en analyse i Sjællandske udpeges John Dyrby Paulsen som den umiddelbare favorit set i lyset af, at han også forventes at kunne mønstre en vis vælgermæssig gevinst af at have siddet fire år som borgmester.

Og selv om der har været masser af ballade i byrådet inden for den seneste periode, så er det dog ikke at sammenligne med situationen i den forudgående periode. Med til historien hører, at Dansk Folkeparti ikke er ubetingede borgerligt orienteret.

Jeg tror, at der er et stykke hen ad vejen, er tale om en mediedagsorden, som ikke nødvendigvis fylder så meget hos vælgerne.

Ivan Nielsen
Politisk redaktør ved TV2 Øst

Partiets stiller med Henrik Brodersen som spidskandidat, men nummer to på Dansk Folkepartis liste er gruppeformand Palle Kristiansen, der ifølge TV2 Øst danner par med den socialdemokratiske gruppeformand Sofie Janning.

Til gengæld har Radikales ene medlem af byrådet, Troels Brandt, lagt afstand til Socialdemokratiet de seneste år. Det var også ham, der trak sig og tog det afgørende mandat med sig fra den første hurtige konstitueringsaftale, John Dyrby Paulsen fik strikket sammen på valgnatten for fire år siden.

Det låste alt fast, indtil løsningen med den delte borgmesterpost blev opfundet flere dage senere. Men hvor meget al det postyr reelt påvirker vælgernes dom, kan Ivan Nielsen fra TV2 Øst godt være i tvivl om.

”Jeg tror, at der er et stykke hen ad vejen, er tale om en mediedagsorden, som ikke nødvendigvis fylder så meget hos vælgerne,” siger han.

Balladesager presser John Brædder 

Udover balladen i Slagelse var Dansk Folkepartis borgmesterdrømme i Guldborgsund en af de helt store historier forud for kommunalvalget i 2017.

Men drømmen brast for partiets borgmesterkandidat René Christensen, da Socialdemokratiet kort inden valget afviste at gøre ham til borgmester. I stedet fik den siddende borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten et suverænt godt valgresultat og kunne fortsætte fire år mere.

Alt det gør, at jeg ikke er sikker på, at John Brædder kan bevare borgmesterposten.

David Arnholm
Nyhedsredaktør på Lolland-Falsters Folketidende

Den succes skal han imidlertid ikke forvente at kunne gentage. Tværtimod synes John Brædder at sidde noget mere usikkert i sædet denne gang, lyder vurderingen fra David Arnholm, der er nyhedsredaktør ved Lolland-Falsters Folketidende.

”John Brædders kanonvalg sidst handlede også om, at han fik mange stemme fra folk, der ville sikre sig, at René Christensen og Dansk Folkeparti ikke tog borgmesterposten. Det tror jeg ikke vil gentage sig den her gang,” siger David Arnholm.

Han peger på, at der udover den tilsyneladende landspolitiske medvind til Socialdemokratiet, også har været nogle lokale sager, der for alvor har delt vandende. Og hvor Socialdemokratiet med deres borgmesterkandidat Simon Hansen står for en anden linje end John Brædder og Guldborgsundlisten.

Holger kan nærme sig enevælde på Lolland

Det drejer sig om opførelsen af vindmøller, som John Brædder og Guldborgsundlisten støtter, mens Socialdemokratiet er imod. Og så er der den spektakulære sag om ulovligt opførte kæmpesommerhuse ved Marienlyst i den sydlige del af kommunen, som ifølge David Arnholm er noget, som folk i hele kommunen har stærke holdninger til.

Hertil kan nævnes, at Guldborgsund Kommune også endte i en landsdækkende mediestorm, da det kom frem, at en kommunal topchef havde givet sagsbehandlere en ulovlig instruks om at spare penge i sager om udsatte børn.

”Alt det gør, at jeg ikke er sikker på, at John Brædder kan bevare borgmesterposten. Og at Simon Hansen fra Socialdemokratiet har en realistisk chance for at snuppe den,” siger David Arnholm.

Når han kigger mod Lolland Kommune i vest og rådhuset i Maribo, så er der imidlertid ikke den store tvivl om, at borgmesteren også efter valget hedder Holger Schou Rasmussen (S).

”Jeg ville godt turde at sætte 10.000 kroner på, at han bliver genvalgt. Der er ingen spænding i det. Men det der kan være interessant er, om det lykkes Socialdemokratiet at få absolut flertal,” siger David Arnholm.

Smed kan sove roligt i Vordingborg

Bevæger man sig lidt nord for Sydhavsøerne, så står socialdemokraten Mikael Smed som favorit til at fortsætte på borgmesterposten.

Det på trods af, at han er løbet ind i ballade på sin hjemegn på Møn, hvor der er stor lokal modstand mod etableringen af et nyt feriecenter ved Hjelms Bugt.

Det tegner til en ny periode med borgmesterkæden om halsen.

Jens-Christian Borre Larsen
Lokalredaktør i Vordingborg for Sjællandske Medier

Mikael Smed vristede ved det seneste valg magten i kommunen fra Venstres Michael Seiding Larsen, der selv havde overtaget borgmesterstafetten blot et halvt år inden kommunalvalget, da Knud Larsen (V) takkede af efter 43 år i lokalpolitik.

Denne gang hedder Venstres borgmesterkandidat Karina Fromberg. Hun er mindre kendt, og mindre politisk erfaren end hendes forgænger. Ifølge Jens-Christian Borre Larsen, der er Vordingborg-redaktør ved Sjællandske Medier, anser de øvrige borgerlige partier hende ikke for en oplagt borgmester.

”Selvom det er valgkamp, og hver eneste fiber sitrer i Mikael Smeds krop, tror jeg, at han stadig har let ved at falde i søvn. Det tegner til en ny periode med borgmesterkæden om halsen,” skriver Jens-Christian Borre Larsen i en analyse.

'Miraklet i Store Heddinge' - the sequel

En anden af det seneste kommunalvalgs nyvalgte borgmestre kan dog ikke vide sig lige så sikker.

Til trods for stor intern ballade hos Venstre i Stevns Kommune lykkedes det Anette Mortensen at sikre partiet borgmesterposten endnu en gang. Men om det lykkes igen, står åbent.

”Det var jo lidt ’miraklet i Store Heddinge’ for Anette Mortensen, da det lykkedes hende at strikke en konstitueringsaftale sammen sidst. Og Stevns Kommune ligner nu igen et sted, hvor alting er kastet op i luften,” siger Ivan Nielsen fra TV2 Øst.

Venstres skiftende spidskandidater har ellers kunne tage borgmesterkæden om halsen efter hvert eneste valg siden kommunalreformen. Også i 2013 hvor Mogens Haugaard Nielsen tog over efter Poul Arne Nielsen (V).

Men i januar 2017 forsøgte medlemmer af Venstres lokale partiforening at erstatte Mogens Haugaard Nielsen med en anden borgmesterkandidat. Det fik Mogens Haugaard Nielsen til at forlade partiet og stifte sin egen liste, Nyt Stevns.

Ved det efterfølgende valg blev Venstre halveret, og den borgerlige blok blev splittet med ondt blod mellem Venstre og den nye liste i byrådet.

Det var i det farvand, at Anette Mortensen først indgik en konstitueringsaftale med valgets borgerlige flertal for derefter at springe fra aftale og danne flertal hen over midten med Socialdemokratiet og Konservative

Ondt blod i den borgerlige lejr

Heller ikke Henrik Fisker fra Stevnsbladet vil pege på en klar favorit til at blive ny borgmester. Men han vurderer dog, at det mest sandsynlige er, at der er et borgerligt flertal efter valget, og at Venstre vil stå stærkere end nu.

Også selv om Dansk Folkepartis udskældte Martin Henriksen skaber en grad af uforudsigelighed i forhold til, hvor stærk en kandidat han viser sig at være.

”Stevns kommune har et blåt DNA. Men det egentlige slag står ikke på valgdagen, det udkæmpes på den efterfølgende valgnat,” siger han.

Det vækkede en del opmærksomhed, da Stevns Kommune med budgettet for 2021 valgte at hæve kommuneskatten med et helt procentpoint i 2020. Trods modstand i de borgelige partiers bagland, så vurderer Henrik Fisker ikke, at det er noget, der for alvor får betydning for valget.

Det egentlige slag står ikke på valgdagen, det udkæmpes på den efterfølgende valgnat.

Henrik Fisker
Journalist ved Stevnsbladet

Hans indtryk er, at skattestigningen er kommet for at blive, og at der trods et eventuelt blåt flertal i kommunen igen er en vis sandsynlighed for, at Anette Mortensen vil kunne enden med at konstituere sig med støtte fra Socialdemokratiet.

”Sårene mellem Venstre og Nyt Stevns er stadig ikke lægt, så det er svært at se en stor borgerlig forbrødring for sig. Og Socialdemokratiets spidskandidat Henning Urban Dam Nielsen har da også lagt op til, at han er klar til igen at indgå i en bred konstituering hen over midten” siger Henrik Fisker.

Kontinuitet og konsolidering

Løfter man blikket og ser på tværs af Region Sjælland, så er det primært udsigten til stabilitet, der dominerer billedet.

I Holbæk har Kristina K. Hansen bevist, at hun sin unge alder til trods, har kunnet løfte opgaven som borgmester.

Fra at være en kommune præget af meget store besparelser forud for valget i 2017 – som efter alt at dømme kostede den tidligere borgmester Søren Kjærgaard Andersen (V) dyrt på valgdagen – har hun været med til igen at skabe positiv opmærksomhed om Holbæk.

Dette års kommunalvalg bliver det mest spændende og åbne i nyere tid.

Thomas Rye
Journalist ved Nordvestnyt

Den her gang er spørgsmålet derfor ikke så meget, om hun vinder valget, men mere hvor stort hun vinder.

I Odsherred i det nordvestlige hjørne af Sjælland er der ikke udsigt til de store trusler mod Thomas Adelskov (S), der var kun et enkelt mandat fra at opnå absolut flertal ved valget i 2017.

I Kalundborg Kommune har Martin Damm (V) siddet sikkert som borgmester det forudgående årti. Det gør han forventeligt også efter valget. Alligevel kan det godt blive spændende.

”Der er mange ubekendte frem til valgdagen, og dette års kommunalvalg bliver det mest spændende og åbne i nyere tid,” lyder det i en valganalyse af Thomas Rye, der er journalist ved Nordvestnyt.

En ny bydronning kan være på vej

I Roskilde lykkedes det i 2017 ikke blot Joy Mogensen (S) at opnå sit andet genvalg som borgmester men også at skaffe sit parti absolut flertal i byrådet.

Da Joy Mogensen i sommeren 2019 forlod Roskilde for at blive kulturminister i den nye socialdemokratiske regering, tog Tomas Breddam (S) over på borgmesterkontoret i Roskilde. Det er tvivlsomt, at han kan gentage Joy Mogensens gode valgresultat, men til gengæld så godt som sikkert, at han kan fastholde borgmesterkæden.

I Køge Kommune lykkedes det i 2017 Marie Stærke (S) at blive borgmester igen efter fire år i opposition på baggrund af en rigtig kludetæppekonstituering med støtte fra så forskellige partier som Liberal Alliance og Enhedslisten.

Bliver Marie Stærke genvalgt som borgmester denne gang, begynder hun at ligne en bydronning.

Katrine Wied
Journalist ved Dagbladet Køge

Med den tidligere konservative borgmester Flemming Christensen ude af billedet, borgmestereffekt og lidt landspolitisk medvind, så ligner også Marie Stærke et godt bud på Køges kommende borgmester.

Lykkes det hende, så spår områderedaktør Katrine Wied fra Dagbladet Køge Marie Stærke en sikker.

”Bliver Marie Stærke genvalgt som borgmester denne gang, begynder hun at ligne en bydronning, som bliver meget svær for de blå at få ud til det følgende kommunalvalg i 2025. Så set med blå øjne er det nu eller aldrig,” skriver Katrine Wied i en analyse.

Carsten Rasmusserne ligner favoritter

I nabokommunen Greve skal man tilbage til de tidligere 1990'erne for at støde på en socialdemokratisk borgmestre. Ellers har de politiske førstemænd heddet René Milo (V), Hans Barlach (K) og siden valget i 2013 Pernille Beckmann (V).

Trods ballade om den tidligere kommunaldirektør Claus Thykjærs brug af kommunens dankort til private formål, så har hun gode chancer for at blive siddende i borgmesterstolen.

I både Næstved og Lejre hedder den nuværende borgmester Carsten Rasmussen, og begge steder er der tale om en socialdemokrat. Næstved ligner en solid bastion for den Carsten Rasmussen, der tog over, da Henning Jensen (S) gik på pension i 2011.

Den anden Carsten Rasmussen – i Lejre – blev borgmester, da den tidligere så populære SF-borgmester Mette Touborg i 2016? forlod posten for at blive administrerende direktør i København Kommunes kultur- og fritidsforvaltning.

Hendes afgang udløste lidt af et politisk vakuum, men det lykkedes Carsten Rasmussen at fylde det nogenlunde ud ved kommunalvalget i 2017. Denne gang ligner han med lidt landspolitisk medvind og borgmestereffekt en favorit til at fortsætte.

Socialdemokratisk "fumlegængeri" kan give Vive fire år mere

Faxe længere mod syd var den eneste kommune i Region Sjælland, hvor det i 2017 lykkedes en venstrepolitiker at vippe en socialdemokrat at borgmesterpinden.

Selv om Socialdemokratiet og partiets tidligere borgmester Knud Erik Hansen fik et godt valg, så endte Venstres Ole Vive med at konstituere sig som borgmester med støtte fra ikke mindst den lokale liste Borgerlisten med René Tuekær i spidsen.

Efterfølgende har den stået på intern ballade hos taberne i Socialdemokratiet, som tidligere på året udpegede en ny spidskandidat, Camilla Meyer.

Til trods for det socialdemokratiske fumlegængeri kan Faxe godt blive spændende.

Ivan Nielsen
Politisk redaktør ved TV2 Øst

Det forløb kalder Ivan Nielsen fra TV2 Øst for ”en ren foræring” til Ole Vive, som han anser for at være favoritten til at age borgmesterposten de næste fire år også.

”Men til trods for det socialdemokratiske fumlegængeri kan Faxe godt blive spændende. Ole Vive fik ikke et særlig godt valg sidst. Nu har han så siddet i fire år, så det kan give ham noget nu. Men blandt de andre borgerlige partier lidt kritik af ham for at være for vag og for meget administrator,” siger Ivan Nielsen.

I den midtsjællandske kommune Ringsted har med enkelte undtagelser været ledet af en venstremand siden den opstod ved kommunalreformen i de tidlige 1970’er.

Midtsjælland er lukket land for Socialdemokratiet

Og det vil dette valg formentlig ikke ændre på.

”Det er altid tæt i Ringsted, men det går jo godt for kommunen og dermed også for Henrik Hvidesten. Og den socialdemokratiske spidskandidat Per Flor tramper ikke rigtig igennem. Jeg har svært ved at se, at Socialdemokratiet skulle komme til fadet, ” siger Ivan Nielsen fra TV2 Øst.

I nabokommunen Sorø er han klar til at udråbe den nuværende konservative borgmester Gert Jørgensen til en ”svag favorit” til borgmesterposten. Ikke mindst af den simple grund, at vælgerne ser ud til at kunne lide ham.

Gert Jørgensen er dog udfordret af, at kommunens tidligere kommunaldirektør, Søren S. Kjær, har trukket negative overskrifter i landsdækkende medier for at have brugt sit kommunale dankort til personlige indkøb.

En sag som ikke ligefrem blev elegant håndteret af kommunen og borgmesteren.

”Men det er formentlig de færreste, der mener, at borgmesteren har ansvaret for, hvilket kreditkort kommunaldirektøren svinger, når han er udenlands. Heller ikke selvom, at Gert Jørgensen er revisor og kan sine tal,” lyder den politiske redaktørs vurdering af sagen.

Alle venter på 'sandhedens time' - også i Solrød

Selv om der samlet set ikke er udsigt til helt så stor spænding i en række sjællandske kommuner, som der var for fire år siden, så er der stadig muligheden for overraskelser.

En af dem kan lure i Solrød Kommune, hvor i hvert fald Jesper From fra Dagbladet Køge vurderer, at situationen står åben, og den nuværende borgmester Niels Hörup ikke skal vide sig for sikker.

Det er aldrig til at vide med sikkerhed, hvem der peger på hvem, når ’sandhedens time kommer’.

Jesper From
Journalist ved Dagbladet Køge

Det på trods af, at der siden kommunalreformen i 1970 har siddet en ubrudt række af Venstremænd på borgmestermagten i Solrød Kommune.

”Det er langt fra sikkert, at den 51-årige tradition fortsætter, når nytåret ringer ind til 2022. For alt tyder på det mest spændende og neglebidende kommunalvalg nogensinde i Solrøds korte historie,” skriver Jesper From i en analyse.

Han hæfter sig ikke mindst ved, at Venstre denne gang står uden for valgforbund. Og at både Niels Hörups støtter fra den lokale liste Havdruplisten denne gang peger foretrækker den konservative borgmesterkandidat Jan Færch.

Heller ikke Dansk Folkepartis spidskandidat Brian Mørch vil på forhånd pege på Niels Hörup.

”Det er aldrig til at vide med sikkerhed, hvem der peger på hvem, når ’sandhedens time kommer’ og borgmesteren for de kommende fire år skal findes. Men lige nu er det svært at se, at Niels Hörup kan opnå den nødvendige opbakning til endnu en periode,” skriver han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Vive

Borgmester (V), Faxe Kommune
ejendomsmægler

Henrik Hvidesten

Landbrugsrådgiver, DLR Kredit, byrådsmedlem (V)
cand.oecon.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 2004)

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024