Månedens ekspert: Markedet for grupperinger som Wagner er voksende

Oktober måneds ekspert, Niklas Rendboe fra Forsvarsakademiet, forventer, at vi som følge af det stigende globale konfliktniveau kommer til at se endnu mere til private militærfirmaer i fremtiden.

Rusland har fundet frem til en model, hvor militærfirmaer oprettet af staten – og delvist styret af staten – kan bruges til både krig, forretning og indflydelsesoperationer, skriver Niklas Rendboe.
Rusland har fundet frem til en model, hvor militærfirmaer oprettet af staten – og delvist styret af staten – kan bruges til både krig, forretning og indflydelsesoperationer, skriver Niklas Rendboe.Foto: Privatfoto og Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

Niklas Rendboe er en af Danmarks førende eksperter i private militærfirmaer og bliver flittigt citeret i medierne, når snakken falder på private aktørers rolle i Ukrainekrigen.

Interessen for private militærfirmaer startede, da Rendboe under sin kandidatuddannelse tilbage i 2018 kom i praktik på Forsvarsakademiet.

Her stiftede han bekendtskab med militærfirmaet Wagner, hvis tråde til Kreml endnu ikke var tilstrækkeligt belyst.

"I 2018 var man stadig inden for forskerkredse i gang med at fordøje Ruslands invasion af Ukraine i 2014. Og det var i den forbindelse, at jeg faldt over militærfirmaet Wagner, der i medierne på det tidspunkt blev betegnet som 'den hemmelighedsfulde gruppe, der rygtes at have forbindelser til Kreml'," siger Niklas Rendboe og fortsætter: 

Jeg bliver ofte skudt i skoene, at jeg ser privatiseringen af sikkerhed som et stort problem, men det er ikke privatiseringen i sig selv, der er problemet

Niklas Rendboe
Projektforsker, Forsvarsakademiet

"Rygtes? Tænkte jeg. Der var til overflod af beviser, men det turde man ikke rigtigt sige højt, fordi Kreml afviste det. Udover at emnet var interessant i sig selv, så tændte det lidt en ild i mig, at jeg måske kunne præge dækningen, så man ikke behøvede at putte med noget så vigtigt og velunderbygget som russisk sikkerhedspolitik. Så jeg gravede mig dybt ned – først i Wagnergruppen og senere i branchen generelt." 

Niklas Rendboe har siden sin praktik ikke kunne slippe interessen for private militærfirmaer og er i dag tilknyttet Forsvarsakademiet som projektforsker, hvor han blandt andet har undervist akademiets elever i militærfirmaer og frivillige militser.

I skrivende stund undersøger han dog fremkomsten af nye militærfirmaer i kølvandet på Wagnergruppens mytteri og Jevgenij Prigozjins efterfølgende død.

"Jeg arbejder på et bogkapitel til endnu en bog om det russiske militær, der skal knække den nød, det er at få en bedre forståelse af militærfirmaet Redut, som spiller en større og større rolle i Ukraine i tomrummet efter Wagnergruppen." 

Altinget logoForsvar og Beredskab
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar og beredskab kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forsvar og Beredskab

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024