Millioner skal sikre flere udsatte unge plads på højskole: ”Mange får et stærkere ståsted i livet”

Ny politisk aftale afsætter 40 millioner kroner over fire år for at sikre højskoleophold til flere unge uden job eller uddannelse. Erfaringer viser, at ophold på skolerne ofte bliver et livsændrende springbræt for unge i målgruppen, siger formand for Folkehøjskolernes Forening.

"Vi har allerede lavet små forsøg med unge uden job og uddannelse på højskole, og vi ser nogle virkelig stærke resultater," siger&nbsp;formand for Folkehøjskolernes Forening.<br>
"Vi har allerede lavet små forsøg med unge uden job og uddannelse på højskole, og vi ser nogle virkelig stærke resultater," siger formand for Folkehøjskolernes Forening.
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Flere unge uden job eller uddannelse skal have ophold på en højskole, og 40 millioner kroner over fire år skal sikre, at det sker.

Det fremgår i en ny aftale, som er forhandlet på plads i Beskæftigelsesministeriet af regeringen, Konservative, Radikale og SF.

Pengene skal kunne søges i en pulje målrettet gruppen af unge, som dermed helt eller delvist skal kunne få finansieret opholdet.

Også regeringens varslede forsøg med kulturpas fokuserer på samme gruppe af unge, men hvordan kulturpasset konkret skal udrulles er stadig uklart.

Lisbeth Trinskjær, der er formand for Folkehøjskolernes Forening, er overbevist om, at højskolerne kan hjælpe mange unge uden job eller uddannelse godt videre i tilværelsen – også selvom der ikke opstilles konkrete mål om, hvad de skal have ud af deres ophold.

”De bliver en naturlig del af et ungeliv og en ungegruppe, hvor mange sandsynligvis har haft en anden vej i tilværelsen, end de selv har. Og på højskolen vil det ikke være deres mulige udfordringer, som er i hovedfokus, men i stedet vil de kunne prøve en masse nye ting af og måske opdage helt nye talenter,” siger hun og tilføjer:

”Den oplevelse kan i sig selv skabe fornyet mod og lyst til at engagere sig mere i samfundslivet. Mange får et stærkere ståsted i livet."

Noget af det særlige ved højskoler er, at der skabes rum til at eksperimentere med et bredt udvalg af forskellige fag og aktiviteter uden at der egentlig opstilles konkrete mål for, hvad den enkelte skal have ud af det, uddyber hun. 

Selvom det aldrig har været et defineret mål, så får de altså helt af sig selv mere mod på uddannelse og job, og mange får nye og uvurderlige relationer.

Lisbeth Trinskjær
Formand, Folkehøjskolernes Forening

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kultur

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024