Analyse af 
Erik Holstein

Ministerrokade løste akutte problemer, men foråret bliver farligt for Mette Frederiksen

Forholdet mellem S-regeringen og Enhedslisten har ikke lidt skade af Benny Engelbrechts fyring, men de borgerlige partiers fælles front kan gøre foråret surt for regeringen. Striden om aktivering af indvandrere og ydelser til de fattigste børnefamilier er de hårdeste nødder.

Statsminister Mette Frederiksen (S): Sidste del af valgperioden kan blive knudret, hvis regeringen ikke længere kan operere med skiftende flertal.
Statsminister Mette Frederiksen (S): Sidste del af valgperioden kan blive knudret, hvis regeringen ikke længere kan operere med skiftende flertal.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Der findes ministerfyringer, der skaber ondt blod og forpester det fremtidige samarbejde i år frem. Og der findes dem, som en statsminister ryster af sig så let som en hund ryster sin våde pels. Fyringen af Benny Engelbrecht (S)  som transportminister hører til den sidste kategori.

Enhedslisten optrådte som skarpretter mod Engelbrecht, men statsminister Mette Frederiksen (S) undlod helt at ledsage fyringen af sin transportminister med bitre kommentarer vendt mod Enhedslisten. Det er der flere årsager til:

Benny Engelbrecht er en vellidt politiker, men hans rolle var ikke en central del af Mette Frederiksens overordnede politiske projekt. Han kunne let erstattes på posten. Derudover kunne Mette Frederiksen benytte rokaden til at flytte problematiske ministre som den nu tidligere forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Men frem for alt har statsministeren en forståelse for, hvordan Enhedslisten arbejder. Den yderste venstrefløj anlægger en meget principiel stil, hvor man skrider hårdt ind over for ministre, der vildleder eller holder oplysninger tilbage for Folketinget. Til gengæld holder Mai Villadsen (EL) og co. ikke ministre som gidsler for at opnå politiske indrømmelser.

Det er afgørende for Mette Frederiksen, der vil reagere anderledes resolut, hvis f.eks. klimaminister Dan Jørgensen (S) fik hugget hovedet af, fordi støttepartierne er utilfredse med regeringens klimapolitik. Så er det et angreb på regeringen som sådan - og statsministerens reaktion vil blive derefter.

Klare meldinger
Endelig har Enhedslisten og regeringstoppen været gode til forventningsafstemme, mens krisen om Benny Engelbrecht byggede op. Derfor blev fyringen ikke set som et nedrigt overraskelsesangreb fra den yderste venstrefløj, men snarere som en slags naturlov.

I grel modsætning til den krise, der opstod mellem Konservative og Venstre efter fyringen af fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i 2016. For dengang følte Lars Løkke Rasmussen sig snydt af den konservative leder Søren Pape Poulsen, der egentlig var gået med til at frede ministeren. Den slags glemmes ikke lige med det samme.

Sådan var det på ingen måde i tilfældet Engelbrecht. Derfor er forholdet mellem regeringen og Enhedslisten uforandret efter sidste uges drama.

Regeringstoppen og Enhedslisten formåede at forventnings-afstemme ved fyringen af Benny Engelbrecht. 

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Politiske minefelter
Regeringens problemer med Enhedslisten er rent politiske.
S-regeringen har med sin nye reformkurs og begejstring for EU og Nato bevæget sig i en retning, som Enhedslistens bestemt ikke bryder sig om. Men på trods af det ser Enhedslistens stadig Mette Frederiksens regering som dén socialdemokratiske regering, man har haft mest til fælles med.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024