Debat

Moderaterne: Konservatives kritik af regeringens klimapolitik er uskarp og sløret

Frederik Bloch Münster trænger til at få justeret brillestellet. Klimarådets rapport viser netop, at regeringen er tæt på at nå egne mål, skriver Henrik Frandsen.

Frederik Bloch Münsters (K) kritik af regeringens klimaindsats er uskarp og sløret, skriver Henrik Frandsen (M).
Frederik Bloch Münsters (K) kritik af regeringens klimaindsats er uskarp og sløret, skriver Henrik Frandsen (M).Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Henrik Frandsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Det er vigtigt at have de langsigtede briller på, når vi arbejder med klimamålene". Sådan indleder Konservatives Frederik Bloch Münster et kritisk indlæg om regeringens klimapolitik her i Altinget.

Men Frederik Bloch Münster trænger til at få justeret brillestellet. Kritikken er uskarp og sløret.

Frederik Bloch Münster og hans konservative partifæller tog tilsyneladende på tidlig sommerferie i år, lod avisen ligge i postkassen og skiftede kanal fra News til Charlie.

Havde Frederik Bloch Münster blot en enkelt gang i løbet af sommeren ulejliget sig med at følge nyhedsstrømmen, ville han have været bevidst om det stykke politiske danmarkshistorie, som vi præsenterede med den grønne trepart inden sommerferien.

Vi vil se den største forvandling af det danske landskab siden 1800-tallet. Med en langsigtet og grøn visionsplan for landbruget sikrer vi, at Danmark fortsat er et stærkt landbrugsland, samtidig med at vi opfylder vores klimamål og skaber meget mere plads til natur og biodiversitet og bringer livet tilbage i vores indre farvande.

Danmark har en grøn, visionær plan

Alle parter, heriblandt landbruget og Danmarks Naturfredningsforening, er blevet enige om at gå fra ord til handling.

Derfor står vi nu med en visionær plan for landbruget, klimaet, havmiljøet og naturen. Det er også lykkedes os at lave verdens første klimaafgift på landbruget, som vi håber, kan virke som inspiration for andre lande, der vil tage den grønne omstilling alvorligt.

Vi er tæt på 2030-målet, og vi mangler stadig at få de gode ambitioner i treparten ud at leve.

Henrik Frandsen
Klimaordfører, Moderaterne

Vi er endda lykkedes med det på en unik dansk facon uden traktor-demonstrationer eller bål og brand i gaderne.

Nu må vi bare håbe, at Konservative kan se sig selv i en så ambitiøs aftale, eller om man blot har travlt med at farve sine hoser grønne på spalteplads i Altinget.

Tillad mig at rydde op i en række af Frederik Bloch Münsters fejlslutninger. Regeringen har kun vist en vej til reduktion i udledningen af drivhusgasser på 68 procent, lyder en del af kritikken. Det er ukorrekt.

Med trepartsaftalen har vi vist en vej, der opfylder 2030-målet. Vi har endda givet garanti for, at vi vil finde 2,2 millioner tons CO2e – som er mere end nok til at opfylde målet –, hvis tingene ikke udvikler sig som forventet.

Som Frederik Bloch Münster rigtigt fremhæver, tydeliggør Klimarådets rapport behovet for en konkret plan for den grønne omstilling frem mod 2050. Men, at regeringen endnu ikke har handlet på vores ambitioner om en 110 procents reduktion i 2050, er en underlig kritik.

Læs også

I Klimarådets rapport fremhæves det nemlig, at vi kan nå 90 procent af vejen til 2050-målet med kendte løsninger såsom skovrejsning, pyrolyse, CO2-fangst og elektrificering.

Det er gode og virksomme tiltag. Det er spor, som regeringen allerede har lagt – og ikke mindst med den grønne trepart og Danmarks historiens største havvindsudbud.

Danskerne skal forvente mere grønt

Men vi skal videre. Der er 25 år til 2050, og vi har bestemt ikke taget den sidste grønne beslutning.

Jeg er jo rørende enig med Frederik Bloch Münster i, at vi frem mod 2050 skal gøre mere i forhold til landbrugets omstilling – med treparten er vi kommet et godt stykke. Men at lave en meget specifik plan frem mod 2050 er en noget mere vanskelig opgave, end Frederik Bloch Münster forestiller sig.

Jeg har fortsat til gode at høre Konservatives bud på, hvordan vi sikrer nettonegative emissioner i 2050.

Henrik Frandsen
Klimaordfører, Moderaterne

Ting kan udvikle sig anderledes, end vi tror. Teknologier kan udvikle sig hurtigere end først antaget, mens andre kan overraske negativt.

Derfor er det klogt at arbejde videre ad de spor, vi har lagt, og løbende tage beslutninger, der får os nærmere målet.

Jeg har også fortsat til gode at høre Konservatives bud på, hvordan vi sikrer nettonegative emissioner i 2050.

Selvom jeg indledningsvis kan fremstå en kende brysk, er der også elementer af de Konservatives politik, som vækker genklang her i dansk politisk midte. Vi er nemlig helt enige om, at vi ikke skal stå alene med de langsigtede grønne løsninger, mens andre EU-lande sløser på ambitionerne.

Derfor var den danske regering den første regering i EU, der insisterede på, at vi vil have et 2040-mål på mindst 90 procents reduktion.

Vi er tæt på 2030-målet, og vi mangler stadig at få de gode ambitioner i treparten ud at leve. Vi har anvist vejen. Og hvis de Konservative vil være med – og komme i land med 2030-målsætningen – er der god plads til at tilslutte sig en historisk ambitiøs aftale.

Det håber jeg, Frederik Bloch Münster og Konservative vil. For vi er enige om, at vi er nødt til at være langsigtede. Det skylder vi vores land og de kommende generationer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Frandsen

MF og gruppeformand (M), kommunalbestyrelsesmedlem (Tønderlisten), Tønder Kommune
landbruger (1985)

Frederik Bloch Münster

MF (K)
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024