Overblik: Her er de fire vigtigste nedslag fra Liberal Alliances sommergruppemøde

Der var særligt fokus på danskernes pension og sammenholdet i den blå familie, da Liberal Alliance holdt pressemøde i forbindelse med deres sommergruppemøde.

Hvis en blå regering skal blive en realitet igen, skal partierne "måske lade fortiden være fortiden" fortæller Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh til partiets sommergruppemøde
Hvis en blå regering skal blive en realitet igen, skal partierne "måske lade fortiden være fortiden" fortæller Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh til partiets sommergruppemødeFoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Oskar Hammer Sylvestersen

Fredag løb Liberal Alliances sommergruppemøde ad stablen i Nyborg.

Altinget giver dig et overblik over de vigtigste nedslag fra pressemødet her.

Den blå familie

Den brede midterregering er de facto lagt i graven efter Socialdemokratiets pensionsforslag, lød et af hovedbudskaberne fra Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh.

"Regeringens eksistensberettigelse er blevet kast under bussen. Hele tanken og grunden til, at vi skulle have en SMV-regering var, at vi havde brug for en økonomisk ansvarlig regering, men den grund er blevet fjernet med Mette Frederiksens seneste melding."

I samme ombæring gentog LA-lederen sin bøn til Troels Lund Poulsen og Lars Løkke Rasmussen, som han for nylig udtrykte i et åbent brev, om at de burde "komme hjem til blå blok".

Alex Vanopslagh slap imidlertid ikke udenom at forholde sig til de udfordringer, der gemmer sig i den blå familiekonstellation, han drømmer om. DF-formand Morten Messerschmidt gav fredag morgen et større interview til Jyllands-Posten, hvor han forsvor at samarbejde med Lars Løkke Rasmussen. Hverken som regeringspartner eller som støtteparti.

Konfronteret med den melding fra de blå venner i Dansk Folkeparti, slog Alex Vanopslagh fast, at han ikke abonnerede på tanken om kategorisk at udelukke nogen fra et kommende samarbejde.

"Hvis vi skal ind i en borgerlig regering sammen igen, så skal vi unde hinanden det godt, vi skal have et tillidsfuldt samarbejde, og vi skal have en frisk start – og måske lade fortiden være fortiden," sagde han.

Læs også

Det frie pensionssystem

Sommergruppemødets store fokus handlede om pension. 

Som det eneste parti på Christiansborg har Liberal Alliance fremlagt en række konkrete bud på fremtidens pensionssystem som modsvar til Mette Frederiksens melding om at genforhandle danskernes pensionsalder, så den bliver mere "retfærdig". 

Men står det til Liberal Alliance, er danskernes pensionsalder slet ikke noget, politikerne skal blande sig i, lød det fra Alex Vanopslagh. 

"Det giver en falsk tryghed, for det giver en tryghed, der kan tages hurtigt fra dig igen," sagde han.

Fredag morgen gik partiet ud i flere medier med et forslag om, at pensionsopsparinger skal deles ved skilsmisse. I dag beholder hver ægtepart sin egen pensionsopsparing. Det er en ordning, der er blevet beskyldt for at skabe ulighed mellem kønnene, fordi kvinder ofte tager mere barsel end mænd, og derfor sparer mindre op i pension.

Alex Vanopslagh afviste, at forslaget var tænkt som et forsøg på at lokke flere kvinder til at stemme på partiet.

"Det er ikke motiveret af den debat, der var i forlængelse af EP-valget. Det er motiveret af vores visioner for fremtidens pensionssystem," sagde han.

Liberal Alliances 6 pensionsforslag

Liberal Alliance er spillet ud med seks konkrete forslag til et nyt pensionssystem. Partiet foreslår, at:

  1. Der skal oprettes en såkaldt "fripension", hvor borgere kan indbetale op til 675 kroner om måneden skattefrit. Ifølge partiet vil dette tiltag gøre, at danskerne vil kunne trække sig fra arbejdsmarkedet op til fem år tidligere end ellers med en indkomst, der svarer til folkepension.
  2. Førstegangskøbere skal have mulighed for at låne til boligkøb fra sin egen pensionsopsparing.
  3. Indskudsgrænsen til ratepensionen skal forhøjes. Som det er nu, kan man sætte 63.000 kroner ind. Det vil partiet hæve til 100.000 kroner.
  4. Børnefamilier skal have mulighed for at holde tre måneders længere barsel. Det skal ske ved at tage penge fra sin pensionsopsparing. Pengene skal kunne komme fra begge forældres pensionsopsparinger, uanset hvem der er på barsel. Udbetalingerne skal være på samme niveau som barselsdagpenge og skal beskattes som almindelig indkomst.
  5. Det skal være muligt at blive folkepensionist på deltid, eller at man kan gå tidligere på folkepension mod en lavere ydelse.
  6. Pensionsopsparinger skal deles lige mellem begge ægteparter i tilfælde af skilsmisse.

Hvad skal det koste?

Spørgsmålene fra journalisterne blev skudt i gang med Liberal Alliances 50 milliarder plan, som partiet præsenterede i foråret.

Flere af dem ville vide, hvordan planen skulle finansieres.

Det havde Alex Vanopslagh ikke et konkret svar på.

"Den kommer (planen for finansiering, red.) i den her politiske sæson. Den kommer til at skabe stor begejstring blandt borgerlige liberale vælgere, og den kommer til at forarge på den røde fløj."

Læs også

Den grønne trepart 

Der blev på pressemødet også spurgt ind til om Liberal Alliance var villige til at være med i en politisk aftale om en grøn trepart. 

Til det svarede Alex Vanopslagh, at de "bestemt var positivt stemt overfor den grønne trepart," før han sendte spørgsmålet videre til partiets nyudnævnte miljøordfører, Pernille Vermund.

"Noget af det helt afgørende er at få udtaget de jorde, som vi kan se er dårlige for landbruget at producere på, men som også skader vores natur," sagde hun og fortsatte:

"Men det er også afgørende, at vi sikrer, at de penge, der er i den naturfond, som ligger i den grønne trepart, kommer ud og sørger for, at når fællesskabet tager noget natur ud til fælles gavn og glæde, så er det fællesskabet, der betaler – og ikke den enkelte landmand."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024