Monopolet er brudt. Regeringens udspil gemmer på et paradigmeskifte i almen praksis

Regeringens håb om et markant løft af det nære sundhedsvæsen står og falder med de praktiserende læger, som får en nøglerolle men samtidig mister særstatus. 

Foto: Asger Korsgaard Jensen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

De var de første, Mette Frederiksen fremhævede på pressemødet, da regeringens længe ventede udspil til sundhedsreformen blev præsenteret onsdag.

De praktiserende læger.

Der skal være flere af dem, sagde hun. De skal fordeles bedre rundt i landet. Og nogle af dem skal have færre patienter – andre flere.

De praktiserende læger skal udgøre kernen i fremtidens nære sundhedsvæsen, og de får en nøglerolle, hvis regeringens håb om at løfte kvaliteten og volumen uden for sygehusene skal lykkes. 

{{toplink}}
Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Læs også

Og bag regeringstoppens store ord gemmer der sig en lang række tiltag – og mange af dem ville på enhver anden dag udgøre en stor nyhed i sig selv på sundhedsområdet.

Samlet set står almen praksis over for et paradigmeskifte. PLO-lægerne mister deres monopol, og myndighederne får mere styring med, hvad de skal lave, og hvor.

Altinget giver dig her en gennemgang af, hvad regeringen foreslår.

1. Hvor mange skal der være?

Regeringen fastholder ambitionen om at løfte antallet af fuldtidslæger i almen medicin i  2035 fra de nuværende cirka 3500 læger til 5000.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024