Om  
Hans Hækkerup

Nekrolog: Fhv. forsvarsminister Hans Hækkerup, 68

Danmarks forsvarsminister 1993-2000 Hans Hækkerup (S), Mexico og København, er død, 68 år gammel efter længere tids svær sygdom.
Rasmus Nielsen
Hans Hækkerup døde 22. december i Mexcio, efter at han i flere år havde levet med den invaliderende, sjældne hjerne-sygdom MSA. Han blev bisat i dag fra Bispebjerg Kapel i København under private former. Cand.polit. og sprogofficer i russisk Hans Hækkerup var - som søn af de navnkundige S-politikere Grete og Per Hækkerup - næsten født ind i socialdemokratisk tjeneste. Efter en karriere som ung embedsmand i centraladministrationen blev han da også allerede i 1979-81 medlem af Folketinget første gang, hvor han sad udbrudt i årene 1984-2001, valgt i Vestsjælland. Hans Hækkerups politiske chef og ven, daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen siger i et mindeord, at "Hans Hækkerup var ganske enkelt fremragende, en af de dygtigste forsvarsministre, Danmark har haft i mange år. Han var især kolossalt nytænkende i forhold til FN, hvor der stod stor respekt omkring ham. Hans tanker om, hvad man kan udrette i international sammenhæng, dannede skole, og det var ikke et tilfælde, at han blev chef for FN-missionen i Kosovo." Denne opgave måtte han opgive efter kort tids virke gennem 2001. Det hed sig, at oplevelserne og presset blev for stort for ham. Den pæne, redelige og ordholdende Hans Hækkerup var som person ikke den klassiske, udadvendte politiker med greb om medierne. Snarere virkede han embedsmandsagtig med styr på detaljer og argumenter, når f.eks. forsvarsforlig i 90'erne lukkede kaserner eller forsvarsenheder med tab af lokale arbejdspladser til følge. Hans venlige attitude fik mange svære beslutninger til at vinde forståelse landet rundt. Efter skilsmissen fra en bitter Lise Hækkerup (S), også fhv. folketingsmedlem, fandt Hans Hækkerup - hvis storebror, den anderledes talende og stridslystne Klaus Hækkerup (S) også i en årrække sad i Folketinget - kærligheden sammen med den noget yngre historiker og premierløjtnant Susanne Rumohr, der i dag er Danmarks ambassadør i Mexico. Det vakte opsigt, at Hans Hækkerup stoppede sin internationale karriere for at dyrke den nyvundne kærlighed. Hovedsageligt var han hjemmegående for parrets to børn, men den brede tillid i Folketinget på tværs af politiske skel førte til, at Hans Hækkerup i årene 2007-10 var formand for Forsvarskommissionen. Han glædede sig naturligvis i sin sidste tid over, at nevøen, Nick Hækkerup, som forsvarsminister var med til at præge fornyelsen af dansk forsvar.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Hækkerup

Fhv. forsvarsminister (S), fhv. MF
cand.polit.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024