Ny alliance med Novo og Pfizer går til kamp mod farlige bakterier: "Jeg er alvorligt bange for, at vi ender med ikke at kunne behandle folk"

Bakterier resistente mod antibiotika vil på sigt slå lige så mange mennesker ihjel som kræft. Det fortæller en ny alliance med 20 sundhedsaktører, der er gået sammen om at bekæmpe de farlige organismer.

”Det er et kapløb mellem bakterier og mennesker, og lige nu taber vi,” udtaler medicinsk direktør hos Pfizer.
”Det er et kapløb mellem bakterier og mennesker, og lige nu taber vi,” udtaler medicinsk direktør hos Pfizer.Foto: Daniel Karmann/AP/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Bakterier, der er modstandsdygtige over for antibiotika, er en af de allerstørste trusler mod vores sundhed.

Det mener en ny alliance med 20 aktører på sundhedsområdet.

Pfizer Danmark, Pharmadanmark og Novo Nordisk Fonden er initiativtagerne til alliancen mod de resistente bakterier, fremgår det af en pressemeddelelse.

Jeg er alvorligt bange for, at vi ender med ikke at kunne behandle folk.

Hans Jørn Kolmos
Professor i klinisk mikrobiologi, SDU

”Det er et kapløb mellem bakterier og mennesker, og lige nu taber vi,” udtaler Anne Bloch Thomsen, som er medicinsk direktør i Pfizer Danmark, i pressemeddelelsen.

En skramme på albuen kan gøre patienter alvorligt syge. Andre kan måske ikke få en ny hofte, fordi operationen risikerer at give en infektion, der ikke kan behandles. Selv behandling af kræft kan bakterierne sætte en stopper for, fortæller den nye alliance:

"Disse scenarier er allerede en realitet for patienter verden over, og problemet repræsenterer en af de største sundhedskriser lige nu: den voksende udbredelse af antibiotikaresistente bakterier (AMR)," lyder det i pressemeddelelsen.

Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi ved SDU og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling ved OUH er med i den nye alliance.

Han har i mange år forsket i antibiotikaresistens. Ved store kirurgiske indgreb med transplantation af organer og behandling af kemoterapi er patienterne afhængige af antibiotika til forebyggelse af de infektioner, der kan opstå.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024