Ny prognose: Isabella Arendt står til at komme i Folketinget
GEOGRAFISK PROGNOSE: Kristendemokraterne står til at vinde et kredsmandat i Vestjylland og to tillægsmandater. Det betyder blandt andet, at partiets konstituerede formand, Isabella Arendt, står til at komme i Folketinget.
Emma Qvirin Holst
JournalistEfter fire mislykkede folketingsvalg ser det nu ud til, at heldet kan vende for Kristendemokraterne.
Partiet står nemlig til at komme i Folketinget ved at vinde et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds.
Det viser en ny prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.
På landsplan er Kristendemokraterne stadig under spærregrænsen på to procent. Men ifølge prognosen står partiet til at få 20.742 stemmer i Vestjylland, hvilket er mere end de cirka 18.000 stemmer, som et kredsmandat koster i storkredsen.
”Kristendemokraterne er nærmest blevet fordoblet, siden Isabella Arendt overtog magten som konstitueret formand. Det kan ikke spores over hele landet, men det kan mærkes i Vestjylland,” siger Kasper Møller Hansen.
Netop Isabella Arendt kan også få glæde af det vestjyske kredsmandat. For mandatet betyder, at Kristendemokraterne også indgår i fordelingen af tillægsmandater, og her står partiet til at få et mandat i henholdsvis Sydjyllands Storkreds og Østjyllands Storkreds, hvor Isabella Arendt er spidskandidat.
De to andre nye folketingsmedlemmer vil efter al sandsynlighed blive Kristian Andersen fra Ringkøbing-Skjern, som er manden, der er udset til at sikre det vestjyske kredsmandat, og spidskandidaten i Sydjylland, Marianne Karlsmose, som også er tidligere formand for Kristendemokraterne.
Kampen om Esben Lundes stemmer
Det er ikke tilfældigt, at det netop er Vestjylland, der kan blive Kristendemokraternes billet til Folketinget. Det er uden tvivl partiets højborg, når man ser på tidligere valgresultater, og hjemsted for to tredjedele af partiets medlemmer. Ifølge prognosen vil Kristendemokraterne også hente hele 40 procent af sine stemmer i Vestjylland.
Det alene har dog indtil nu ikke været nok. Men efter Ringkøbings populære lokale Venstrekandidat Esben Lunde Larsen trak sig fra politik, så Kristendemokraternes byrådsmedlem og folketingskandidat Kristian Andersen sit snit til at udnytte et momentum fra et godt kommunalvalg til at sætte jagten ind på de omtrent 10.000 ledige Lunde-stemmer.
Kombineret med et midlertidigt formandsskifte, der er blevet vel modtaget i meningsmålingerne, og mindre fokus på risikoen for stemmespild, lader det til, at Kristian Andersen og Kristendemokraterne kan komme i mål med deres plan.
Den er ikke hjemme endnu
Men Ifølge Kasper Møller Hansen skal partiet ikke vide sig alt for sikker på mandatet endnu. Det kræver, at partiet fastholder sit momentum og omtale i pressen helt frem mod valgdagen. Alene i weekenden er partiet begyndt at svinde en anelse ind i meningsmålingerne, mens europaparlamentsvalget fyldte hele nyhedsfladen.
”De skal ikke sige, at den er hjemme. De er trådt lidt i baggrunden i løbet af weekenden i forbindelse med europaparlamentsvalget, og de har brug for at sætte Isabella Arendt i front i medierne igen for at få den i hus,” siger Kasper Møller Hansen.
Derudover vil Kristendemokraterne også opleve et øget pres fra de partier, som de hapser stemmer fra i Vestjylland, vurderer Kasper Møller Hansen.
”De andre partier vil ikke bare lade det ske, og derfor vil de også steppe op. Det kan være et Venstre-mandat, der ryger. Venstre vil arbejde videre på momentummet fra EP-valget og ikke ligge på den lade side,” siger han.
Venstre har bestemt ikke tænkt sig at give op uden kamp. Det er blandt andet kommet til udtryk med en ny annonce, som partiet lavede i sidste uge sammen med Socialdemokratiet, hvor Venstre og Socialdemokratiets kandidater i Ringkøbing, Kenneth Mikkelsen (V) og Annette Lind (S), opfordrer til at stemme på et af de to store partier, hvis ens stemme skal have indflydelse.
Det bliver af flere medier tolket som en skjult hentydning til, at en stemme på Kristendemokraterne kan ende med at være stemmespild.
I Vestjylland er @Spolitik og @venstredk gået fuldstændig i panik. Nu indrykker de fælles annoncer. De politiske ambitioner er tonet ned til fordel for ønsket om magt. Skuffende!
— Andreas Albertsen (@A_Albertsen) May 22, 2019
#dkpol pic.twitter.com/TRxptzZ7Zr
Se, hvilke partier der bliver ramt af Kristendemokraternes fremgang i den fulde artikel på Altinget: christiansborg.