Ny temadebat: Hvordan skal Danmark løfte EU's planer om klimaneutrale bygninger?
Europa-Parlamentet og Ministerrådet er blevet enige om et revideret bygningsdirektiv. Med aftalen skal alle bygninger være klimaneutrale senest i 2050. I de kommende uger giver en række aktører deres på, hvordan Danmark skal implementere de nye regler.
Sophie Bavnhøj
RedaktionsassistentByggeriet er en af de helt store CO2-udledere og står for knap en tredjedel af EU’s samlede energiforbrug. Men senest i 2050 skal alle bygninger være klimaneutrale.
Det aftalte Europa-Parlamentet og Ministerrådet kort inden årsskiftet, da parterne blev enige om et revideret bygningsdirektiv.
Aftalen kræver blandt andet, at fossil opvarmning af bygninger udfases. Aftalen er en del af Kommissionens Fit for 55-pakke, der sigter mod at reducere udledningen af drivhusgasser.
Selvom parterne er nået til enighed, skal aftalen godkendes af både Europa-Parlamentet og Ministerrådet, før det træder i kraft. Næste skridt sker 23. januar, når parlamentets udvalg for industri, forskning og energi stemmer om direktivet, hvorefter Rådet skal give det endelige grønne lys.
Hvis direktivet vedtages, bliver det en bindende aftale, og Danmark vil skulle finde ud af, hvordan de nye regler præcist skal implementeres i dansk lov.
EU-Kommissionen præsenterede dens udspil til et revideret bygningsdirektiv i slutning af 2021.
Siden da har debatten i Danmark fokuseret på emner som mangel på arbejdskraft i byggebranchen, EU's krav til minimumsstandarder for energimærkning og hvordan bærerdygtigt byggeri skal defineres, som nogle af de udfordringer, der skal ses nærmere på, når direktivet skal implementeres.
Altinget By og Bolig inviterer derfor en række politikere, forskere og andre interessenter til at komme med deres bud på, hvordan Danmark bør implementere det reviderede bygningsdirektiv. Debatten rejser spørgsmål som: