Nye Borgerlige: Vi står for en mere vidtgående landbrugspolitik

INTERVIEW: Nye Borgerlige ønsker en garanti om lige konkurrenceforhold og vil først beskatte landmænd, når de har tjent penge. Altinget har talt med landbrugsordfører Johannes Lumholt.

Johannes Lumholt har siddet i Sorø Byråd de seneste fire år. Først for Konservative, men skiftede undervejs til Nye Borgerlige. Nu fokuserer han på næste folketingsvalg.
Johannes Lumholt har siddet i Sorø Byråd de seneste fire år. Først for Konservative, men skiftede undervejs til Nye Borgerlige. Nu fokuserer han på næste folketingsvalg.Foto: Privat
Sine Riis Lund

Drop pesticidafgiften. Drop arveafgiften. Drop ejendomsskatter og jordskatter.

Nye Borgerlige vil fjerne afgifter og skatter til landbruget for milliarder, men samtidig gradvist afvikle EU's arealstøtte.

Det er et af de konkrete eksempler på, at partiet har en landbrugspolitik, der skiller sig ud fra de øvrige borgerlige partier, mener landbrugs- og miljøordfører Johannes Lumholt.

“Vi har en meget offensiv landbrugspolitik, hvor vi gerne vil fjerne beskatning på produktion. Landmændene skal beskattes, når de har tjent pengene, ikke før. På den måde er vi mere vidtgående end de andre partier,” siger Johannes Lumholt.

Tonen er til voldsom ugunst for konventionelt landbrug, og det er meget urimeligt i min optik, fordi de leverer et produkt i verdensklasse.

Johannes Lumholt
Landbrugs- og miljøordfører, Nye Borgerlige

Hvorfor er det en god ide?
“Det er jo ligesom alle andre erhverv. Vi vil bare gerne sikre, at landbruget ikke bliver reguleret værre end andre erhverv,” siger Johannes Lumholt, der til daglig arbejder som senior client manager ved firmaet Selected Media, der beskæftiger sig med digital markedsføring.

Fjern overimplementering
Nye Borgerlige har også kig på implementering af EU-regler og vil helt konkret fjerne overimplementering af Vandrammedirektivet, Habitatdirektivet og IE-direktivet.

Vi har en meget offensiv landbrugspolitik, hvor vi gerne vil fjerne beskatning på produktion. Landmændene skal beskattes, når de har tjent pengene, ikke før. På den måde er vi mere vidtgående end de andre partier.

Johannes Lumholt
Landbrugs- og miljøordfører, Nye Borgerlige

For eksempel mener Nye Borgerlige, at alt for mange vandløb bliver klassificeret som naturlige.

Men kan der ikke i nogle tilfælde være gode grunde til at overimplementere i Danmark ud fra hensyn til for eksempel miljø eller dyrevelfærd?
“Hvis man skal fungere i en konkurrence i Europa, så må der være en fair og lige konkurrence, hvor man implementerer på samme måde,” siger Johannes Lumholt.

Han understreger, at der selvfølgelig skal tages hensyn til eksempelvis vores grundvand. Men hvis der er områder, man gerne vil beskytte ekstra, så må det løses ved, at det offentlige frikøber stederne fra landbrug, så landmændene i stedet får mulighed for at købe jord et andet sted.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024