Debat

Nye norske toldmure skal brydes ned

DEBAT: Norge skal lempe sine protektionistiske toldstrategier, vedligeholde EØS-samarbejdet og forstå, at Europa og verden hænger sammen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tiden er kommet til at gøre op med vrangforestillingen om, at protektionisme er holdbart i længden. 

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta


BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]
Af Bendt Bendtsen 
Medlem af Europa-Parlamentet (K)
 
Norge er et af Europas mest protektionistiske lande. Det er hverken Norge, Danmark eller resten af Europa tjent med. Tiden er kommet til at gøre op med vrangforestillingen om, at protektionisme er holdbart i længden. Protektionismen er ikke tilfældig. Den er strategisk, og nordmændene ser ingen problemer i at anvende det som våben mod den mere konkurrencedygtige omverden.

Strategisk protektionisme
Fra den ene dag til den anden blev hortensia, en dansk plantesort, pålagt en ny toldsats på hele 72 procent, og den norske erhvervsminister meddelte arrogant, at det sikkert kommer til at ske igen for andre produkter i nær fremtid. Det er ikke første eksempel på, at Norge burer sig inde bag en toldmur, der gør det næsten umuligt at eksportere potteplanter og landbrugsprodukter nordpå.

Et andet eksempel på protektionisme er det norske mejeriselskab Tine, der tidligere på året anmodede den norske regering om at lave en ekstra told på op til 260 procent på gul ost såsom Danbo. Det er Danmark storeksportør af til Norge, og i 2011 eksporterede vi 3.517 ton gul ost til nordmændene, hvilket svarer til en tredjedel af Norges samlede import af ost.

Nye norske toldmure skal nu barrikadere for den danske oste-guldgrube, for som Tines koncerndirektør, Elisabeth Morthen, har udtalt til TV2 Nyhederne, er der gode norske alternativer til den gule ost fra Danmark. Derimod vil nordmændene fortsat kunne nyde fransk brie, camembert og roquefort uden ekstra toldafgifter.

Toldsatser går imod EØS-aftalen
En vigtig del af det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, EØS, som Norge har tilsluttet sig, er, at samhandlen mellem EU og Norge gradvist skal liberaliseres. Det vil sige, at de meget høje toldsatser på eksempelvis hortensia og ost stille og roligt skal sænkes, ikke forhøjes.

Siden EØS-aftalen blev indgået i 1994, er EU og Norge dog kun nået til to nye aftaler om liberalisering, i 2002 og senest i 2010. Samtidig med at Norge er et af verdens rigeste lande, vedligeholder de altså en toldmur, der lægger omkostningerne over på deres naboer, mens de selv skummer fløden.

Derfor har jeg klaget til Kommissionen over, at Norges nye toldsatser ikke er i overensstemmelse med den liberaliserende ånd i handelsaftalerne. Desuden har jeg gjort den norske ambassadør opmærksom på, at alle fremtidige handelsaftaler skal godkendes af Europa-Parlamentet, som det står i Lissabon-traktaten.

Norge kan ikke bare hæve landgangsbroen og sejle rundt i deres egen sø. Europa og verden hænger sammen; vi er gensidigt afhængige af hinanden. Noget for noget: Hvis nordmændene fortsat vil sælge deres fiskeprodukter til EU uden højere afgifter, skal vi også kunne eksportere potteplanter og ost uden protektionistiske kvaler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), formand for Synergi, leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024