Nyt lovforslag skal sikre specialiserede socialtilbud: Organisationer frygter det modsatte resultat

En lovændring vil gøre det dyrere for kommuner at benytte botilbud uden for egne kommunegrænser. Målet er at understøtte driften af specialiserede tilbud, men det modsatte kan blive konsekvensen, advarer flere organisationer.

Et nyt lovforslag indfører skal sikre, at en kommune nu også skal betale for sundhedsydelser, hvis de har borgere på botilbud i andre kommuner. Virkningen kan blive den modsatte af intentionen, frygter organisationer.
Et nyt lovforslag indfører skal sikre, at en kommune nu også skal betale for sundhedsydelser, hvis de har borgere på botilbud i andre kommuner. Virkningen kan blive den modsatte af intentionen, frygter organisationer.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Borgere med behov for et botilbud risikerer ikke at få tilbudt det mest egnede sted, hvis et nyt lovforslag vedtages.

Det frygter erhvervs- og handicaporganisationer.

Lovændringen vil betyde, at en kommune, der visiterer borgere til et botilbud uden for kommunens egne grænser ikke kun skal betale for selve opholdet, men nu også for de sundhedsydelser borgen modtager.

Det vil spare penge for den kommune, hvor botilbuddet ligger. Til gengæld vil det koste ekstra for den kommune, som visiterer til botilbuddet.

Målet er at gøre det mere attraktivt at oprette og drive specialiserede sociale tilbud. Eller som det formuleres i lovforslaget: ”At hindre barrierer for, at kommunerne opretter specialiserede tilbud”.

Men hos Danske Handicaporganisationer forudser man, at lovændringen vil få den modsatte effekt.

”Vi frygter, at det vil accelerere en udvikling, hvor borgere tages hjem til tilbud i den kommune, de kommer fra. Og at det vil medføre en afspecialisering og nogle dårligere livsforhold for mennesker med handicap,” siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

Når det bliver dyrere for en kommune at benytte et botilbud i en anden kommune, så vil det ifølge Thorkild Olesen svække incitamentet til at vælge tilbud uden for egne kommunegrænser. I stedet øges sandsynligheden for, at valget ender med et tilbud i egen kommune, selv om det måske er mindre relevant.

Også hos Dansk Erhverv er man bekymret for, at lovændringen vil medføre et kontraproduktivt incitament i forhold til, hvad der ellers er formålet.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024