Nyt projekt skal bekæmpe ubevidst diskrimination på arbejdsmarkedet i hovedstaden

’En by af talenter’ er titlen på et nyt projekt, der skal sikre ikke-vestlige indvandrere flere og bedre job. Først gennem oplysning om fordelene ved mangfoldighed og senere mere konkret samarbejde. Arbejdet sker i kølvandet på coronafyringer, der har ramt ikke-vestlige særligt hårdt.

Blandt personer med erhvervskompetencegivende uddannelse ender markant flere med ikke-vestlig baggrund med at lave manuelt arbejde end etnisk danske kolleger. Indenfor rengøring, hoteller og restauranter bliver de ansat i lavere
stillingsbetegnelser og gennemsnitligt tjener en lavere løn.
Blandt personer med erhvervskompetencegivende uddannelse ender markant flere med ikke-vestlig baggrund med at lave manuelt arbejde end etnisk danske kolleger. Indenfor rengøring, hoteller og restauranter bliver de ansat i lavere stillingsbetegnelser og gennemsnitligt tjener en lavere løn.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Over de næste to år har københavnske arbejdsgivere mulighed for hjælp til at komme ubevidst etnisk diskrimination til livs.

”Målet er at forebygge ubevidst etnisk diskrimination ved at tale med virksomhederne om de fordele, de kan få ud af at sætte fokus på etnisk mangfoldighed,” siger Sofie Havn Jensen.

Hun er seniorkonsulent i Foreningen Nydansker, som sammen med Als Research skal drive projektet for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Blandt gruppen af folk med en såkaldt erhvervskompetencegivende uddannelse ender langt flere ikke-vestlige indvandrere med at tage ufaglært arbejde end blandt etniske danskere. Blandt de ikke-vestlige er det hver anden, mens blot to procent af de etniske danskere er ansat i stillinger for manuelt arbejde eller arbejde på grundniveau.

FAKTA

En by af talenter er et tilbud til virksomheder i København drevet af Foreningen Nydansker, som er en medlemsorganisation med flere end 100 virksomheder, og Als Research.

Målet med projektet er, at 30 virksomheder både i 2021 og 2022 skal deltage i læringsforløb, hvor de skal sætte sig mål for deres virksomhed og udvikle handlingsplaner for at øge mangfoldigheden blandt medarbejderne i alle lag. Målene skal evalueres efter seks måneder.

Først afholder projektet tre webinarer, hvor virksomheder kan høre mere om, hvad et læringsforløb vil indebære.

På det første var der fokus på, hvorfor det kan betale sig at arbejde med mangfoldighed, i det andet på rekrutteringsprocesser, og 21. april er der i det tredje og sidste webinar fokus på, hvordan den mangfoldighed, som allerede er i virksomheden, sættes i spil.

Læs mere om projektet på www.talentby.dk.

Det fremgår af en undersøgelse, der ligger til grund for projektet. 

Rapporten viser også, at gruppen med minoritetsbaggrund er kortere tid i deres job. Hvorfor det er sådan, finder rapporten ikke svar på.

Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ser et mismatch mellem virksomheder, der efterspørger kvalificeret arbejdskraft, og en gruppe kvalificerede borgere, som ikke kommer i spil.

Burde virksomhederne ikke godt vide, at det er en fordel at have en divers medarbejdergruppe?

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Hovedstaden

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024