Ombudsmand kritiserer ministerium i skarpe vendinger

KORT NYT: Ombudsmanden finder det "helt uacceptabelt", at Forsvarsministeriet var et år og syv måneder om at tage stilling til en anmodning om aktindsigt vedrørende tilbageholdte personer i Irak.
"Jeg mener, at Forsvarsministeriets sagsbehandlingstid på ca. et år og syv måneder frem til afgørelsen af 3. juli 2013 er helt uacceptabel," skriver  Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i sin udtalelse.
"Jeg mener, at Forsvarsministeriets sagsbehandlingstid på ca. et år og syv måneder frem til afgørelsen af 3. juli 2013 er helt uacceptabel," skriver Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i sin udtalelse. Foto: domstol.dk
Christian Juhl Mølgaard
Fakta
Ombudsmanden har underrettet Folketingets Retsudvalg og forsvarsministeren om sagen. Det er sket med henvisning til ombudsmandslovens § 24 om fejl og forsømmelser af større betydning. Ombudsmanden har endvidere underrettet Folketingets Forsvarsudvalg.
"Mere end halvandet år er naturligvis alt for længe at vente på et svar, når man anmoder om aktindsigt."

Det siger Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, om en sag, hvor Forsvarsministeriet var et år og syv måneder om at tage stilling til en anmodning om aktindsigt fra en journalist i dokumenter vedrørende tilbageholdte personer i Irak.

"Det skærpende ved denne sag er, at den lange ventetid i sidste ende kan have betydet, at journalisten slet ikke fik sin aktindsigt," tilføjer han.

Anklage: Ministerium forhalede bevidst
Journalisten havde i klagen til ombudsmanden skrevet, at han var bekymret for, at Forsvarsministeriet bevidst "trænerede", dvs. forhalede, sagen for at forhindre aktindsigt i dokumenterne.

Ombudsmanden har efter sin gennemgang af sagen ikke grundlag for at fastslå, at der har foreligget bevidst trænering, men i udtalelsen udtrykker han forståelse for journalistens bekymring:

"Det er meget uheldigt, at Forsvarsministeriet i kraft af sin lange sagsbehandlingstid er kommet i en situation, hvor spørgsmålet om bevidst trænering overhovedet kan opstå."

Blandt andet på baggrund af den konkrete sag har Forsvarsministeriet udarbejdet en intern instruks for behandling af anmodninger om aktindsigt. Det fremgår af et brev til ombudsmanden fra Forsvarsministeriets departementschef.

 

Dokumentation
Sagens forløb

Den 9. december 2011 bad en journalist Forsvarsministeriet om aktindsigt i bl.a. indberetninger om overgreb på tilbageholdte i Irak, som ikke har været i dansk varetægt. Kort efter kvitterede ministeriet for modtagelsen af anmodningen.

Af regeringsgrundlaget "Et Danmark, der står sammen" fra oktober 2011 fremgik det, at regeringen ville nedsætte en undersøgelseskommission til undersøgelse af den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan, og et udkast til kommissorium blev præsenteret i april 2012.

Den 9. oktober 2012 klagede journalisten til ombudsmanden, da journalisten endnu ikke havde fået svar fra Forsvarsministeriet på sin anmodning om aktindsigt.

Den 7. november 2012 blev undersøgelseskommissionen vedrørende den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan formelt nedsat.

Den 8. maj 2013 traf ministeriet en foreløbig afgørelse om aktindsigt. Ministeriet var indstillet på at give journalisten aktindsigt, men skulle først have samtykke fra undersøgelseskommissionen. Det fremgår af lov om undersøgelseskommissioner.

Den 27. juni 2013 afslog undersøgelseskommissionen at give samtykke.

Den 3. juli 2013 afslog ministeriet på den baggrund at udlevere dokumenterne.

Kilde: Folketingets Ombudsmand


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024