Opsamling på temadebat: Fødevarekrisen er bestemt ikke afblæst

Altinget Fødevarer inviterede en række prominente aktører til at tage temperaturen på fødevarekrisen, der udsprang af Ruslands invasion af Ukraine sidste år. Læs eller genlæs deres svar her.

Fødevarekrisen er stadig meget aktuel, og endda uden fortilfælde i flere dele af verden, da fordelingen af mad og fødevarer er meget skæv fra land til land. Danmark mærker eksempelvis ikke til varemangel, men højere priser grundet inflation og øget energipriser.
Fødevarekrisen er stadig meget aktuel, og endda uden fortilfælde i flere dele af verden, da fordelingen af mad og fødevarer er meget skæv fra land til land. Danmark mærker eksempelvis ikke til varemangel, men højere priser grundet inflation og øget energipriser.Foto: Tiksa Negeri/Reuters/Ritzau Scanpix
Caroline Boas

Med Ruslands invasion af Ukraine opstod en række verdensomspændende kriser.

En af disse var truslen om en ny fødevarekrise, der samtidigt ville forværre de udfordringer, som samtlige regioner allerede stod med på landbrugs- og fødevareområdet. 

Med krigens igangværende steg priserne på madvarer, leverancekæder blev ændret eller brudt og omkostningerne på landbrugs- og fødevareproduktionen blev skudt i vejret. Udfordringerne stod, med andre ord, i tæt kø og konkurrence om at blive løst.

Hvordan står det så til med denne kø af udfordringer godt et år efter krigens start? Det inviterede Altinget Fødevarer et panel af relevante aktører, der galt alt fra fødevareministeren til fagfolk og organisationsdirektører, til at dele deres tanker om i en temadebat.

Blandt aktørerne var mange overvejende enige om, at fødevarekrisen endnu ikke var afblæst. Tværtimod. Særligt når man kiggede mod bestemte regioner og befolkningsgrupper, som allerede står overfor massive klima- og ernæringsudfordringer, der kun gør den aktuelle fødevaresituation endnu værre.

Nogle i panelet mente dog, at krisen var aftagende i store dele af Europa og Danmark, og at det danske landbrug og detailbranchen var godt på vej til at ruste sig til en fremtid, hvor de kan bidrage til en øget fødevaresikkerhed på globalt plan.

Dertil var der bekymring fra flere i panelet, at løsningen på fødevaresektorens udfordringer ikke skal ske på bekostning af klimaet og den grønne omstilling, men skal være en del af den. 

Få et overblik over de enkelte aktører og deres hovedbudskaber her:

Henning Otte HansenHenning Otte Hansen
Fødevareøkonom og seniorrådgiver på Københavns Universitet

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024