Pind: Flere administrative frihedsberøvelser er ikke nødvendigvis et problem

FRIHEDSBERØVELSE: En stigning i antallet af administrative frihedsberøvelser er ikke nødvendigvis et problem og kan skyldes manglende respekt for myndighederne. Sådan lød udmeldingen fra justitsministeren tirsdag under et samråd.

Mads Gluud Jørgensen

Der var tirsdag indkaldt til samråd på grund af en stigning i administrative frihedsberøvelser. Justitsministeren gav udtryk for, at han ikke umiddelbart anser det som et problem, da der ikke - ifølge ham - er respekt nok for myndighederne i samfundet.

Justitsministeren understregede dog, at der ikke skal være frihedsberøvelser uden hjemmel i lovgivningen.

Samrådet var blevet indkaldt, fordi den juridiske tænketank Justitia har lavet en rapport, der viser, at antallet af administrative frihedsberøvelser er steget markant. Yderligere er et stort antal af dem blevet underkendt i retten efterfølgende.

Derfor blev ministeren til samrådet spurgt ind til, om han anser det som et problem, at antallet er steget.

“Der er ikke noget, der tilsiger, at der skal være sådan en stigning - bortset fra hvis man kigger på COP15, så har der ikke de her store arrangementer, der tilsiger, at der skal administrativt frihedsberøves. Så jeg synes, det er et kæmpe problem. Så jeg vil gerne høre justitsministerens holdning til det,” lød det fra Josephine Fock (ALT).

Justitsministeren var ikke helt på linje med, at det skulle ses som et problem.

“Min opfattelse er, at vi i stigende grad ser en mangel på respekt. Derfor mener jeg ikke nødvendigvis, at stigningen i sig selv er et udtryk for andet end, at folk ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt,” sagde Søren Pind (V).

Han vil nu afvente en rapport om emnet, der kommer til sommer.

Er der mangel på respekt?
Der var ikke fuld tilfredshed at spore fra Josephines Focks side, da hun ikke var tilfreds med argumentet om manglende respekt og efterspurgte beviser for påstanden.

“Jeg faldt over, at ministeren sagde, at den generelle respekt i samfundet er blevet mindre for offentlige institutioner. Er det underbygget? Eller er det en følelse? Jeg synes, det er vigtigt, at vi laver lovgivning ud fra fakta.”

Den manglende respekt, mente Søren Pind, kunne ses i det stigende antal sager om vold mod myndighedspersoner.

“Det kan vi meget enkelt se. For eksempel ved at konstatere, at der har været 119 sager. Det er eksploderet siden 1990’erne. Vi har set mange ansatte, der føler, at der er sket en eskalering i den måde, de bliver talt til og behandlet på,” lød det fra Søren Pind.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024