Regeringen gransker gamle kvælstof-tal: Landbrugspakken kan bygge på forkert grundlag
VANDMILJØ: Der er muligvis fejl i kvælstof- og fosforanalyser helt tilbage fra 2012, oplyser Miljøstyrelsen, der endnu ikke har overblik over konsekvenserne. DN frygter fejl bag vandplanerne og landbrugspakken.
Hjalte T. H. Kragesteen
Journalist og redaktørHistorien om fejlagtige kvælstof- og fosforanalyser kan bevæge sig ind på en ny og sprængfarlig arena.
Miljøstyrelsen oplyser nemlig, at man har informationer, der peger på mulige ”afvigelser” i analyserne af ferskvand fra 2012-14 og at der kan være ”uregelmæssigheder” i de marine prøver i samme periode.
Det kan i yderste konsekvens betyde, at der er fejl i grundlaget for vandplanerne og regeringens landbrugspakke.
Men Miljøstyrelsens vicedirektør, Mads Leth-Petersen, understreger over for Altinget, at det er for tidligt at sige noget om konsekvenserne.
Alligevel vækker det bekymring i Danmarks Naturfredningsforening.
”Det er jo årstal, der er brugt i grundlaget for vandplanerne og i landbrugspakken. Så det er rigtigt vigtigt, at man kan stole på de tal,” siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Lisbet Ogstrup.
Fuldt overblik
I sidste uge kunne Altinget berette om lækkede tal for algeniveauet i fjorde og havområder, der peger på, at vandmiljøet er i tilbagegang for tredje år i træk. Det fik DN til at anbefale politikerne på Christiansborg at holde inde med at forhandle en ny målrettet regulering af landbruget indtil der er fuldt overblik over vandmiljøets tilstand.
Og den nye usikkerhed i de gamle kvælstof- og fosfortal bærer, ifølge Lisbet Ogstrup, kun ved til det bål.
”Det her gør det endnu mere vigtigt, at partierne venter, indtil der er fuldt overblik over, hvad de her nye afvigelser reelt betyder. Ministeriet skal komme ud med de her tal så hurtigt som muligt,” siger Lisbet Ogstrup.
Fejl på laboratorium
Miljøstyrelsens melding kommer som en status på et serviceeftersyn af en række laboratoriers analyser af kvælstof- og fosforprøver. Det blev sat i gang, efter der blev konstateret fejl i metoden bag prøver, der er foretaget af ALS Danmark fra 1. januar 2016 til begyndelsen af 2017.
Fejlene har indtil videre haft den konsekvens, at årsrapporten for 2016 fra hele det Nationale Overvågningsprogram (Novana) er udsat til starten af det nye år.
Da fejlene kom frem understregede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at der er tale om en periode, som endnu ikke har været afrapporteret og derfor ikke har indgået i reguleringen af landbruget.
De nye oplysninger betyder, at Miljøstyrelsen nu undersøger, om der er tale om metodefejl, der også giver problemer tilbage til 2012.
Viser der sig fejl, kan det kun trække i den forkerte retning. Det vil sige, at udledningen af kvælstof og fosfor kun kan have været undervurderet.