Regeringen og DF enige om skattelettelser for fem milliarder kroner

NY AFTALE: Blå blok har landet en aftale om skattelettelser, som dog er markant mindre end regeringens skatteudspil. ”Det, man kalder en fin lille aftale," lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Foto: /Ritzau/Mads Claus Rasmussen
Christina Houlind

Nye fradrag på løn og indbetalinger til pension.

Sådan lyder nogle af hovedpunkterne i en ny skatteaftale, som det tirsdag lykkedes for regeringen og Dansk Folkeparti at lande efter et kaotisk forhandlingsforløb i efteråret. 

Med aftalen indføres der blandt andet et nyt jobfradrag på op til 2.500 kroner. Der indføres også et nyt fradrag for pensionsindbetalinger, der skal øge incitamentet til at spare op til pension, særligt i den sidste del af arbejdslivet. Samtidig sænkes bundskattesatsen med 0,02 procentpoint.

"De ledige får en større gevinst ved at tage et arbejde. Og det vil fremover bedre kunne betale sig for lavtlønnede danskere at spare op til pension," siger finansminister Kristian Jensen (V). 

Langt fra historisk aftale
Tirsdagens aftale om skattelettelser er langt fra så historisk stor, som regeringen i sommer proklamerede, at den ville blive. Efter et turbulent forhandlingsforløb i efteråret med Dansk Folkeparti, der afviste at lægge stemmer til så store skattelettelser, skruede regeringen ambitionsniveauet ned.

I stedet for at tale om "historisk store" skattelettelser, talte regeringen om "ambitiøse" skattelettelser. Samlet set indeholder den nye aftale skattelettelser for fem milliarder kroner årligt – langt mindre end regeringens oprindelige udspil.

Og det er heller ikke noget, finansminister Kristian Jensen (V) lægger skjul på, selvom han er glad for aftalen.    

"Jeg havde ambitioner om mere. Det kan enhver se. Men vi har fået en god aftale," siger Kristian Jensen.

LA: Alle skattelettelser er gode skattelettelser
Der var også tilfredshed hos Dansk Folkeparti, der skal lægge stemmer til skatteaftalen. 

"Det har været en bunden opgave for Dansk Folkeparti, at det skal kunne betale sig at arbejde og betale sig at spare op," siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup.

Også hos Liberal Alliance var der smil på læben, selvom partiet havde sat næsen op efter større skattelettelser.

"Alle skattelettelser er gode skattelettelser. Vi havde ønsket os, at de kunne blive større, men jeg er godt tilfreds med, at danskerne får lov at beholde flere af deres penge, og vi glæder os over det, vi får" siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Holstein: En fin lille aftale
Regeringens nye skatteaftale med Dansk Folkeparti kan dog ikke sammenlignes med den store skattereform, som regeringen var nødt til at droppe i starten af januar, understreger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det her kan overhovedet ikke sammenlignes med den store skattereform, regeringen kuldsejlede med. Her er der ikke tale om en egentlig reform, men om en mindre justering for at få løst nogle problemer, alle er enige om, bør løses,” siger han.

Han peger på, at regeringen og Dansk Folkeparti længe har ønsket at få styr på samspilsproblemet, så det fremover kan betale sig for alle at spare op til pension.

Ligeledes har jobfradraget til de lavestlønnede været i støbeskeen længe. Det skal fungere som en gulerod til at få flere væk fra overførselsindkomst og som et supplement til pisken, der allerede er indført i form af kontanthjælpsloftet og den lave integrationsydelse.

”Det her er, hvad man på Borgen kalder, en fin lille aftale, men man skal ikke lægge mere i det end som så. Tværtimod havde det været virkelig opsigtsvækkende, hvis man ikke engang kunne enes om det,” siger Erik Holstein.

Dokumentation

Hovedpunkterne i aftalen

- Nyt jobfradrag på 4,5 pct. af arbejdsindkomst (inkl. pensionsindbetalinger med fradrags- eller bortseelsesret, herunder ATP-bidrag) over 187.500 kr. om året – op til maksimalt 2.500 kr.

- Nyt pensionsfradrag for pensionsindbetalinger med fradrags- eller bortseelsesret op til 70.000 kr. Fradraget er på 12 procent for personer med mere end 15 år til folkepensionsalderen og 32 procent for personer med 15 år eller mindre til folkepensionsalderen.

- Grundlaget for beskæftigelsesfradraget udvides, så det også omfatter den del af arbejdsindkomsten, der indbetales til pensionsordninger med fradrags- eller bortseelsesret, herunder ATP-bidrag af arbejdsindkomst. Samtidig øges det maksimale beskæftigelsesfradrag med 1.000 kr. til 38.400 kr.

- Bundskattesatsen sænkes med 0,02 procentpoint.

Ifølge regeringens egne beregninger vil den nye aftale betyde følgende:

  • En HK'er på mindsteløn med en årlig lønindkomst på 214.350 kroner får en årlig skattelettelse på 1.850 kroner.
  • En LO'er med en lønindkomst på 360.000 kroner om året får en årlig skattelettelse på 2.100 kroner.
  • En funktionær med en årlig lønindkomst på 521.350 kroner får ifølge regeringens beregninger en skattelettelse på 3.150 kroner om året.
  • En direktør med en årlig lønindkomst på 1.043.850 kroner får en skattelettelse på 3.150 kroner om året.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024