S-ordfører afviser vestegnsborgmestres kritik af sundhedsreform: "Man er nødt til at gøre noget andet end i dag"

Det gør indtryk, når fire S-borgmestre på Københavns Vestegn langer ud efter regeringens sundhedsudspil. Men der er god grund til at placere flertallet i sundhedsrådene hos regionerne, lyder det fra socialdemokratisk ordfører.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Kritik af Socialdemokratiets politik har det med at ramme ekstra hårdt, når det kommer fra partiets egne vestegnsborgmestre.

I denne uge var den rettet mod regeringens sundhedsudspil.

Men selvom partiets nye sundhedsordfører på Christiansborg, Lea Wermelin (S), lytter til baglandet, er hun ikke enig i de hårde ord.

"Udspillet gavner de borgere, som borgmestrene her repræsenterer," siger hun.

Borgmestrene er særligt kritiske over for de dele af regeringens udspil, hvor opgaver og ansvar flyttes fra kommunerne til regionerne, og hvor sidstnævntes folkevalgte får det afgørende flertal i de 17 nye sundhedsråd, hvor udviklingen af fremtidens “nære sundhedsvæsen” og økonomien bag skal besluttes.  

I et indlæg på Altinget skriver de fire socialdemokratiske borgmestre fra Brøndby, Ishøj, Glostrup og Albertslund, at de mener udspillet fra regeringen risikerer at "svække det nære sundhedsvæsen og den lokaldemokratiske indflydelse og føre til den største centralisering siden kommunalreformen."

Nødt til at gøre noget andet

Ifølge Lea Wermelin er det dog helt nødvendigt at samle ansvar og beslutningskraften på den måde regeringen foreslår, for at skabe en oplevelse af bedre sammenhæng i behandlingen for de borgere, som rejser igennem sundhedsvæsnets mange forskellige tilbud. 

Læs også

"Man er nødt til at gøre noget andet, end man gør i dag. Det er helt åbenlyst," siger hun og afviser det kommunale ønske om at skabe stemmelighed i de nye magtfulde sundhedsråd.

"Jeg synes ikke, det er unaturligt, at dem, der har det samlede ansvar for økonomien, altså regionerne, selvfølgelig også er dem, der i sidste ende har det endelige ansvar, så man ikke ude i et sundhedsråd kan fordele mere økonomi, end man har en accept fra et regionsråd til at gøre. For så vil det jo være en økonomi, som stikker af," siger S-ordføreren.

Hun peger også på, at kommunerne i de nye sundhedsråd får indflydelse på en langt større del af sundhedsvæsenet end i dag. Ikke mindst økonomisk.

"Der kommer til at være meget mere økonomi, som man lokalt kommer til at fordele, og det er en god ting, og det synes jeg sådan set også er et svar på noget af den kritik, der er fra vores borgmestre," siger Lea Wermelin.

Borgmestrene er også utilfredse med, at der i mange sundhedsråd formentlig vil være en stor del af de regionale repræsentanter, som ikke selv bor i lokalområdet, og at de hver især udstyres med en såkaldt standsningsret, som gør det muligt at sende en sag til afgørelse i regionsrådet fremfor i sundhedsudvalget.

"Jeg synes sagtens, man kan diskutere nogle af de her balancer. Men det sundhedsudspil, vi er kommet med, skal også løse problemerne for de borgere, der er på Vestegnen, som i dag ikke får god nok behandling," siger Lea Wermelin.

Anerkender dilemmaer 

Kritikken fra vestegnsborgmestrene gør dog også denne gang indtryk, tilføjer hun.

Læs også

Ordføreren anerkender helt, at der er dilemmaer forbundet med at ændre strukturen. Og hun lytter meget gerne til borgmestre, der er skeptiske over, hvordan tingene kommer til at fungere, siger hun.

"Det er vigtigt for os i de forhandlinger, der kører nu, at få vores kommunale bagland på banen i forhold til hvad det er, vi skal tage højde for. Er der nogle ting, som vi skal have med ind på forhandlingsbordet?"

Hun oplister nogle af de indvendinger og ønsker til sundhedsrådene, der har været fremført i debatten:

At de store kommuner bør have to stemmer i sundhedsrådene. At standsningsretten skal ændres. At det skal være borgmesteren, og ikke en kommunal udvalgsformand, der skal sidde med i rådene.

"Og det er jo en del af de forhandlinger, vi også har med de andre partier nu," siger hun.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024