Se ny europaminister i samråd: Løfter sløret for de vigtigste dagsordener under dansk EU-formandskab

Marie Bjerre var onsdag i samråd for første gang som europaminister, hvor diskussionen kredsede om de politiske prioriteringer for det danske EU-formandskab. Se et uddrag af samrådet i videoen ovenfor.

Albert Andsager Klingenberg

Regeringen ønsker med det kommende EU-formandskab at sikre et ”stærkere og dybere EU”, hvor man vil søge fælles løsninger på EU’s fælles udfordringer: konkurrenceevne, fælles sikkerhed, migrationskrisen og den grønne omstilling.

Sådan lød meldingen fra europaminister Marie Bjerre (V) under hendes første samråd i Europaudvalget onsdag, der kom til at handle om de politiske prioriteringer for Danmarks formandskab for EU's Ministerråd i anden halvdel af 2025.

Oppositionen efterspurgte til samrådet mere konkrete prioriteter fra ministeren, der af Morten Messerschmidt (DF) blev beskyldt for at tale i overskrifter.

De konkrete lovgivningsforslag må lade vente på sig lidt endnu. Regeringens politiske prioriteter for formandskabet bliver først fastlagt kort inden perioden begynder og vil afhænge af det polske formandskab, der ligger umiddelbart inden det danske, samt den nye EU-Kommissions arbejdsprogram, forklarede ministeren under samrådet.

Vigtige dagsordner for formandsskabet

Selvom regeringen endnu ikke er klar til at præsentere de konkrete politiske prioriteter for Danmarks EU-formandskab, ville europaministeren gerne løfte sløret for, hvilke ”dagsordener” hun selv mener er vigtige for formandskabet. Her blev ministeren en smule mere konkret og kontroversiel:

Hun nævnte blandt andet, at det vil være ”en sejr for et dansk formandskab”, hvis man på migrationsområdet tager nye værktøjer i brug. I den forbindelse nævnte hun, at det for eksempel kunne være den kontroversielle migrationspraksis pushbacks, hvor myndigheder tvinger migranter tilbage over en landegrænse, efter de først har krydset den. Det står dog ikke klart, hvordan ministeren vil sikre, at brugen af pushbacks er i overensstemmelse med international ret.

Også at værne om retsstaten ser ministeren som en vigtig dagsorden: ”Kunne vi gøre noget mere fra dansk side for at værne om retsstaten, eksempelvis ved at styrke konditionalitetsmekanismen, vil jeg se det som en stor sejr under et dansk formandskab.”

Derudover nævnte Marie Bjerre også mere hjælp til Ukraine samt forbedring af konkurrenceevnen og bedre adgang til grøn energi som vigtige dagsordener for det danske formandskab.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget EU kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra EU

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024