Det sker i EU: En uge i topmødernes tegn

Mens Folketinget går på efterårsferie i Danmark, bliver de store europæiske dagsordener – Ukraine, konkurrenceevne og migration – taget op til diskussion i Bruxelles, hvor topmøde mellem med EU’s stats- og regeringschefer løber af stablen sidst på ugen. 

Mette Frederiksen deltager sammen med EU's stats- og regeringschefer i topmøde i Bruxelles den 17. og 18. oktober.
Mette Frederiksen deltager sammen med EU's stats- og regeringschefer i topmøde i Bruxelles den 17. og 18. oktober.Foto: Francois Walschaerts/AP/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

Mandag 14. oktober

Mandag mødes miljøminister Magnus Heunicke (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagard (M) med deres europæiske kolleger i Luxembourg. De skal lægge sidste hånd på EU’s forberedelse til COP29, FN’s klimatopmøde, som finder sted i Baku, Aserbajdsjan i november.

Samme dag mødes EU’s udenrigsministre for at debattere valg i Moldova og Georgien såvel som situationen i Mellemøsten og Ukraine.

Det er i høj grad de samme spørgsmål, der er på dagsordenen til topmødet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) deltager, senere på ugen.

EU’s topmøde bliver igen omdrejningspunktet, når det bliver europaministrenes tur til at mødes i Luxembourg tirsdag.

Imens sætter energiministrene energisektorens betydning for europæisk konkurrenceevne under lup. I sidste måned landede forhenværende italienske premierminister Mario Draghis længe ventede rapport om fremtiden for Europas konkurrenceevne bestilt af kommissionsformand Ursula von der Leyen. Rapporten er sidenhen blevet diskuteret vidt og bredt og Draghis anbefalinger vil danne bagtæppet for diskussionen i Luxembourg.

Fra sin base i København udkommer EU’s Miljøagentur med sin rapport om vandkvaliteten i Europa anno 2024. Det sker gennem et online lanceringsevent, som kan følges her.

{{toplink}}
Læs også

EU ønsker et tættere samarbejde med Golfstaterne, og onsdag finder det første topmøde mellem EU og Golfstaternes Samarbejdsråd (GCC) sted i Bruxelles.

Både kommissionsformand Ursula von der Leyen og EU’s udenrigschef Joseph Borrell deltager i topmødet, sammen med formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024