Set og hørt på Folkemødets første dag: Hedebølge, fodboldfest og et digt til Mette

Hvordan forløb den første dag af Folkemødet 2021? Altinget tager dig med til alt fra partiledertaler til digtoplæsning og Brian Mikkelsens barndomsminder. 

Fodboldfest i Allinge, da Danmark scorede et mål mod Belgien.
Fodboldfest i Allinge, da Danmark scorede et mål mod Belgien.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenCaroline TranbergEmma Qvirin Holst

Allinge vågnede op til en skyfri himmel med en bagende sol, da Folkemødet - i en noget decimeret udgave - efter to års coronapause blev skudt i gang torsdag morgen.

Om det var varmen, coronarestriktionerne på pladsen eller blot et spørgsmål om at genfinde folkemødeformen skal være usagt, men fra dagens begyndelse kunne man med rette blive nervøs for, at covid-tågen ikke var lettet fra Klippeøen endnu. 

På vejen fra Allinge Havn til folkemødepladsen var der mere end blot coronaafstand mellem et for folkemødestandarden usædvanligt lavt antal pensionister, lobbyister, journalister og politikere. Men som formiddagen skred frem, vågnede Allinge op til dåd. 

Henrik Dahl cyklede kampklar forbi i landsholdstrøje, mens kommentariatet efterhånden begyndte at tømme de første fadøl på fortovsrestauranterne, og flere og flere folkemødegæster begyndte at valfarte mellem Cirkuspladsen og Allinge Havn.

Her er, hvad vi oplevede i løbet af dagen.

Mette Frederiksen modtog digt

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede officielt Folkemødet, og ikke længe efter drog hun ned til Partiscenen, hvor hun blev interviewet af radiovært Søren Dahl om de to første år i regering.

Det interview indledte han med et digt, han havde skrevet til lejligheden, hvor han både kom ind på mink og makrel. Her er et udsnit: 

"Og opposition? Kun Lars Løkke minsandten

Han holdt kun sin kæft, mens han var på Atlanten

Måske er vi næsten igennem tunnelen

Og kan åbne champagne, til dåsemakrellen

Der har været et par smuttere, men skal jeg være flink

Så går hverken jeg eller fruen med mink" 

Statsminister Mette Frederiksen åbnede Folkemødet 2021. 
Statsminister Mette Frederiksen åbnede Folkemødet 2021.  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Siddique roste Schlüter

Gud skal vide, at Poul Schlüter og og Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, sandsynligvis ville have svært ved at skrive et fælles partiprogram.

Alligevel startede Siddique sin partiledertale med at rose den afdøde statsminister i 1980'erne for at føre en mere åben indvandringspolitik end den nuværende regering.

Du kan læse mere om Siddiques tale her

Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, opfordrede i sin partiledertale til at ændre retorikken om indvandrere.
Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, opfordrede i sin partiledertale til at ændre retorikken om indvandrere. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vanopslagh udpegede sig selv til statsminister

Hvordan vil verdenen se ud i 2044 – og hvordan vil den se ud, hvis Alex Vanopslagh måtte bestemme? Hvis du tit har undret dig over det, kunne du få din nysgerrighed stillet under Liberal Alliance-lederens tale på hovedscenen.

I sin tale gav Alex Vanopslagh nemlig sit bud på, hvordan samfundet ville se ud i 2044, hvis han fik nøglerne til Statsministeriet.

Blandt andet kunne han fortælle, at København ville få en ny buste af Ole Birk Olesen. Men hvorfor? Det kan du gense i talen lige her.

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanoplagh, holder sin partiledertale. 
Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanoplagh, holder sin partiledertale.  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sofie Carsten slog egen stilling op

Mens vi skriblede på livet løs for at dække førstedagen af Folkemødet, tikkede et jobopslag ind i vores mailboks.

Radikale er nemlig på udkig efter en person, der vil låne partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsens, job. Det skal helst være en person, der har idéer til, hvordan fremtidens skole skal se ud.

Jobopslaget viste sig at være en del af den radikale partileders tale på hovedscenen et par timer senere, hvor hun opfordrede til, at folketingsmedlemmerne får hjælp udefra til at udvikle ny politik. 

Radikale Venstres politisk leder, Sofie Carsten Nielsen, holder partiledertale. 
Radikale Venstres politisk leder, Sofie Carsten Nielsen, holder partiledertale.  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Brian fra Ballerup

Den tidligere topminister og partileder for Konservative og nuværende direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, deltog til eftermiddag i en debat om parallelsamfund.

Her løftede han sløret for, at han, inden han trådte ind på de bonede gulve på Slotsholmen og i toppen af erhvervslivet, engang var Brian fra Ballerup, hvor han voksede op i et socialt boligbyggeri.

"Det var et helt trygt og dejligt sted for mig at vokse op,” sagde Brian Mikkelsen. 

Kunstner har savnet Joy Mogensen

Det virkede som et års opsparet frustration, der endelig blev sluppet fri, da kunstneren Lydmor under en debat om diversitet i den danske kunstverden gav en verbal lussing til kulturminister Joy Mogensen (S).

“Jeg kan uden bæven i stemmen på vegne af min branche sige, at vi har savnet dig. Hele min industri har været underkommunikeret til gennem det sidste kaotiske år,” vrissede hun.

Folkemødeveteranen Morten Messerschmidt (DF) deltog også i debatten. Da han blev spurgt til, om der overhovedet er brug for diversitet i kunsten, svarede han karaktertypisk:

“Ja, det er der, men jeg tror, at jeg kunne leve et helt liv og bare høre Puccini."

Altinget var vært for en perlerække af debatter

Altinget og Mandag Morgen afholdt i løbet af torsdag ti debatter fra gårdscenen i København, hvor der løbende blev stillet om til Grønbechs Hotel i Allinge. Her interviewede Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, bl.a. Anders Langballe og Sofie Carsten Nielsen. Se højdepunkterne fra dagen her:

Har du set folkemødet fra søsiden?

Vi slutter på twitter, hvor kommunikationsrådgiver Benjamin Rud Elberth viser os Folkemødet fra søsiden. 

Redaktionen takker af for i dag - og løfter nu vores fingre fra computertastaturet, så vi i stedet kan krydse dem for det danske fodboldlandshold, der klokken 18 spiller sin anden EM-gruppekamp mod Belgien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024