Set og hørt på Folkemødets første dag: Hedebølge, fodboldfest og et digt til Mette
Hvordan forløb den første dag af Folkemødet 2021? Altinget tager dig med til alt fra partiledertaler til digtoplæsning og Brian Mikkelsens barndomsminder.
Daniel Bue Lauritzen
RedaktørCaroline Tranberg
PodcastredaktørEmma Qvirin Holst
JournalistAllinge vågnede op til en skyfri himmel med en bagende sol, da Folkemødet - i en noget decimeret udgave - efter to års coronapause blev skudt i gang torsdag morgen.
Om det var varmen, coronarestriktionerne på pladsen eller blot et spørgsmål om at genfinde folkemødeformen skal være usagt, men fra dagens begyndelse kunne man med rette blive nervøs for, at covid-tågen ikke var lettet fra Klippeøen endnu.
På vejen fra Allinge Havn til folkemødepladsen var der mere end blot coronaafstand mellem et for folkemødestandarden usædvanligt lavt antal pensionister, lobbyister, journalister og politikere. Men som formiddagen skred frem, vågnede Allinge op til dåd.
Henrik Dahl cyklede kampklar forbi i landsholdstrøje, mens kommentariatet efterhånden begyndte at tømme de første fadøl på fortovsrestauranterne, og flere og flere folkemødegæster begyndte at valfarte mellem Cirkuspladsen og Allinge Havn.
Her er, hvad vi oplevede i løbet af dagen.
Mette Frederiksen modtog digt
Statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede officielt Folkemødet, og ikke længe efter drog hun ned til Partiscenen, hvor hun blev interviewet af radiovært Søren Dahl om de to første år i regering.
Det interview indledte han med et digt, han havde skrevet til lejligheden, hvor han både kom ind på mink og makrel. Her er et udsnit:
"Og opposition? Kun Lars Løkke minsandten
Han holdt kun sin kæft, mens han var på Atlanten
Måske er vi næsten igennem tunnelen
Og kan åbne champagne, til dåsemakrellen
Der har været et par smuttere, men skal jeg være flink
Så går hverken jeg eller fruen med mink"
Siddique roste Schlüter
Gud skal vide, at Poul Schlüter og og Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, sandsynligvis ville have svært ved at skrive et fælles partiprogram.
Alligevel startede Siddique sin partiledertale med at rose den afdøde statsminister i 1980'erne for at føre en mere åben indvandringspolitik end den nuværende regering.
Du kan læse mere om Siddiques tale her.
Vanopslagh udpegede sig selv til statsminister
Hvordan vil verdenen se ud i 2044 – og hvordan vil den se ud, hvis Alex Vanopslagh måtte bestemme? Hvis du tit har undret dig over det, kunne du få din nysgerrighed stillet under Liberal Alliance-lederens tale på hovedscenen.
I sin tale gav Alex Vanopslagh nemlig sit bud på, hvordan samfundet ville se ud i 2044, hvis han fik nøglerne til Statsministeriet.
Blandt andet kunne han fortælle, at København ville få en ny buste af Ole Birk Olesen. Men hvorfor? Det kan du gense i talen lige her.
Sofie Carsten slog egen stilling op
Mens vi skriblede på livet løs for at dække førstedagen af Folkemødet, tikkede et jobopslag ind i vores mailboks.
Radikale er nemlig på udkig efter en person, der vil låne partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsens, job. Det skal helst være en person, der har idéer til, hvordan fremtidens skole skal se ud.
Jobopslaget viste sig at være en del af den radikale partileders tale på hovedscenen et par timer senere, hvor hun opfordrede til, at folketingsmedlemmerne får hjælp udefra til at udvikle ny politik.
Brian fra Ballerup
Den tidligere topminister og partileder for Konservative og nuværende direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, deltog til eftermiddag i en debat om parallelsamfund.
Her løftede han sløret for, at han, inden han trådte ind på de bonede gulve på Slotsholmen og i toppen af erhvervslivet, engang var Brian fra Ballerup, hvor han voksede op i et socialt boligbyggeri.
"Det var et helt trygt og dejligt sted for mig at vokse op,” sagde Brian Mikkelsen.
Kunstner har savnet Joy Mogensen
Det virkede som et års opsparet frustration, der endelig blev sluppet fri, da kunstneren Lydmor under en debat om diversitet i den danske kunstverden gav en verbal lussing til kulturminister Joy Mogensen (S).
“Jeg kan uden bæven i stemmen på vegne af min branche sige, at vi har savnet dig. Hele min industri har været underkommunikeret til gennem det sidste kaotiske år,” vrissede hun.
Folkemødeveteranen Morten Messerschmidt (DF) deltog også i debatten. Da han blev spurgt til, om der overhovedet er brug for diversitet i kunsten, svarede han karaktertypisk:
“Ja, det er der, men jeg tror, at jeg kunne leve et helt liv og bare høre Puccini."
Altinget var vært for en perlerække af debatter
Altinget og Mandag Morgen afholdt i løbet af torsdag ti debatter fra gårdscenen i København, hvor der løbende blev stillet om til Grønbechs Hotel i Allinge. Her interviewede Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, bl.a. Anders Langballe og Sofie Carsten Nielsen. Se højdepunkterne fra dagen her:
Har du set folkemødet fra søsiden?
Vi slutter på twitter, hvor kommunikationsrådgiver Benjamin Rud Elberth viser os Folkemødet fra søsiden.
Folkemødet set fra søsiden. Kan aldrig normalt lade sig gøre på grund af kystvagten 😁 #fmdk pic.twitter.com/SD6K0KL3zd
— Benjamin Rud Elberth (@BenjaminElberth) June 17, 2021
Redaktionen takker af for i dag - og løfter nu vores fingre fra computertastaturet, så vi i stedet kan krydse dem for det danske fodboldlandshold, der klokken 18 spiller sin anden EM-gruppekamp mod Belgien.